«Μαύρο» το μέλλον της κοινωνίας την επόμενη 10ετία

Χειρότερος κόσμος, με μεγαλύτερες ανισότητες και φόβος για την ποιότητα ζωής, εκφράζεται από πολύ υψηλό ποσοστό Ελλήνων πολιτών, σε έρευνα της AboutPeople.

Αποτυπώνοντας σε κάθε πτυχή του το εμπεδωμένο κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας των Ελλήνων πολιτών (τόσο για την κατάσταση εντός συνόρων όσο και για την ταραγμένη διεθνή συγκυρία), η έρευνα της aboutPeople προστίθεται σε αυτές που σταθερά αναδεικνύουν την απόρριψη της κοινωνίας στις υπάρχουσες εφαρμοζόμενες πολιτικές που καθορίζουν το μέλλον τους.

Ειδικότερα, το 56,3% των Ελλήνων πιστεύει ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα, δηλαδή το 2035, θα ζούμε σε έναν χειρότερο κόσμο, με το 22,1% να θεωρεί ότι τα πράγματα θα παραμείνουν περίπου ως έχουν.

Μόλις το 18,5% εκτιμά ότι ο κόσμος θα είναι καλύτερος σε μια δεκαετία από τώρα. Οσον αφορά τις κοινωνικές ανισότητες, το 56,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα πάνε προς το χειρότερο, έναντι του 14,3% που εκτιμά ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Αντίστοιχα, η ψαλίδα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών θεωρείται πιθανό να διευρυνθεί για το 55,3% των ερωτηθέντων. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των πολιτών και για τις εργασιακές συνθήκες του μέλλοντος.

Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, το 40,1% πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα εργάζονται περισσότερες ώρες το 2035, το 35,1% θεωρεί ότι οι ώρες εργασίας θα παραμείνουν περίπου οι ίδιες όπως σήμερα, ενώ το 21,5% εκτιμά ότι θα εργάζονται λιγότερες ώρες. Επίσης η πλειοψηφία (56,2%) θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αντικαταστήσει ανθρώπους σε ορισμένους τομείς εργασίας. Την ίδια στιγμή τα έκρυθμα μέτωπα σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη αλλά και η εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων εντείνουν την ανησυχία των πολιτών, με τo 47,2% να εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου πολέμου έως το 2035.

Επιπλέον όσον αφορά τα μεγαλύτερα ζητήματα ασφάλειας που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος την επόμενη δεκαετία, στο επίκεντρο βρίσκονται η γεωπολιτική και η ψηφιακή ασφάλεια. Οι παγκόσμιες συγκρούσεις και η γεωπολιτική αστάθεια κατατάσσονται ως το μεγαλύτερο ζήτημα από το 38,5%, ενώ το 27,1% θεωρεί ότι οι κυβερνοεπιθέσεις και η ψηφιακή ασφάλεια θα είναι οι πιο σοβαροί κίνδυνοι.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 25/4/2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ