Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής αποτελούν πόλο έλξης για το καταναλωτικό κοινό της Κοινοπολιτείας
Ενα δυναμικό, αλλά και απαιτητικό περιβάλλον για τα ελληνικά προϊόντα παρουσιάζει η αγορά τροφίμων και ποτών της Αυστραλίας. Τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Σίδνεϊ, την οποία φέρνει στη δημοσιότητα η «DEALnews», αναδεικνύουν ότι, παρά τις προκλήσεις, η χώρα των καγκουρό προσφέρει, υπό προϋποθέσεις, αρκετές πραγματικές ευκαιρίες ανάπτυξης για Ελληνες εξαγωγείς, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για το εμπόριο λόγω του πόκερ των δασμών, αρκεί να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν σωστά οι στρατηγικές διείσδυσης.
Οπως προκύπτει από την έκθεση του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Σίδνεϊ, η ζήτηση στην Αυστραλία για αυθεντικά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα συνεχώς αυξάνεται. Οι καταναλωτές προτιμούν εθνικές κουζίνες και αυθεντικές γεύσεις, στοιχεία που ευνοούν προϊόντα όπως το ελληνικό ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το μέλι, τα τυροκομικά και το κρασί. Η τάση προς βιολογικά προϊόντα, προϊόντα δίκαιου εμπορίου και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενισχύει περαιτέρω τη θέση των ελληνικών τροφίμων, τα οποία φυσικά ενσωματώνουν αυτές τις αξίες.
Η ισχυρή παρουσία της ελληνικής ομογένειας, με περισσότερους από 400.000 Ελληνοαυστραλούς, προσφέρει, επίσης, ένα σημαντικό πλεονέκτημα, δημιουργώντας μια ήδη ευνοϊκή δεξαμενή ζήτησης για ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, η ευρύτερη αναγνώριση των οφελών της μεσογειακής διατροφής ενισχύει τη διείσδυση των ελληνικών τροφίμων και στο γενικότερο αυστραλιανό καταναλωτικό κοινό.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Ωστόσο, η επιτυχία στην αυστραλιανή αγορά απαιτεί την κατανόηση και την πλήρη συμμόρφωση με ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο. Η αγορά αυτή χαρακτηρίζεται από πολυεπίπεδους και σχολαστικούς κανονισμούς σε θέματα βιοασφάλειας, ασφάλειας τροφίμων και επισήμανσης προϊόντων. Οι Ελληνες εξαγωγείς οφείλουν, λοιπόν, να προσαρμοστούν στα πρότυπα του FSANZ (Food Standards Australia New Zealand) και να παρακολουθούν τις εξελίξεις του BICON (Biosecurity Import Conditions system).
Η στρατηγική επιτυχίας για τα ελληνικά προϊόντα περιλαμβάνει:
• Διαφοροποίηση και ανάδειξη της αυθεντικότητας: Επένδυση στην αυθεντική ταυτότητα και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων.
• Συνεργασίες με τοπικούς διανομείς και σεφ: Η διοργάνωση γευσιγνωσιών και η συνεργασία με opinion leaders στον χώρο της εστίασης ενισχύουν την αναγνωρισιμότητα.
• Στοχευμένο μάρκετινγκ: Καμπάνιες που αναδεικνύουν την υγεία και την ποιότητα της μεσογειακής διατροφής.
• Επένδυση σε πράσινες πρακτικές: Προσαρμογή στα περιβαλλοντικά και ηθικά πρότυπα κατανάλωσης της αγοράς.
Η ανάγκη για συνεχή ενημέρωση σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις εμπορικές συμφωνίες, όπως η υπό διαπραγμάτευση Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών Ε.Ε. -Αυστραλίας (FTA), είναι επίσης κρίσιμη.
Τι προκύπτει συμπερασματικά; Η αυστραλιανή αγορά, αν και απαιτητική, προσφέρει γόνιμο έδαφος για τα ελληνικά προϊόντα. Με στρατηγικό σχεδιασμό, ποιοτικά προϊόντα και σωστή κατανόηση του θεσμικού περιβάλλοντος, οι Ελληνες εξαγωγείς μπορούν να εκμεταλλευτούν τις αυξανόμενες προοπτικές και να δημιουργήσουν ισχυρές και διαρκείς εμπορικές σχέσεις στην Αυστραλία.
Τα SOS στο θεσμικό πλαίσιο για τους εξαγωγείς
Για όσους Ελληνες επιχειρηματίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην αυστραλιανή αγορά τροφίμων και ποτών, η κατανόηση του θεσμικού πλαισίου αυτής της μακρινής αλλά γεμάτη από ευκαιρίες χώρας αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για τη «συνταγή» της επιτυχίας, όπως επισημαίνεται και στην πρόσφατη έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Σίδνεϊ.
Το νομικό πλαίσιο στην Αυστραλία είναι πολύπλοκο και πολυεπίπεδο. Συνδυάζει ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς κανόνες. Συγκεκριμένα, στους βασικούς ρυθμιστικούς φορείς περιλαμβάνονται η FSANZ (Food Standards Australia New Zealand), που είναι υπεύθυνη για τα πρότυπα τροφίμων, το BICON (Biosecurity Import Conditions System), που αφορά τις απαιτήσεις εισαγωγής προϊόντων, καθώς και άλλες Αρχές αρμόδιες για τη βιοασφάλεια, την επισήμανση και την αδειοδότηση.
Οι διαδικασίες εισαγωγής απαιτούν αυστηρή συμμόρφωση, με την ανάγκη λήψης ειδικών αδειών εισαγωγής για ζωικά, φυτικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, υπάρχει αυστηρή νομοθεσία για την επισήμανση, τη διατροφή και τη δήλωση προέλευσης, όπως και για τη χρήση γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ), ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για προϊόντα όπως η φέτα.
Η κατανόηση των Συμφωνιών Ελεύθερων Συναλλαγών της Αυστραλίας (FTAs) είναι επίσης απαραίτητη, καθώς μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τους δασμούς και τη διαδικασία εισαγωγής ελληνικών προϊόντων. Ειδικά η αναμενόμενη συμφωνία Ε.Ε. – Αυστραλίας, αν ολοκληρωθεί, μπορεί να αλλάξει ακόμα περισσότερο τα δεδομένα υπέρ των ελληνικών εξαγωγών.
Συνολικά, όπως προκύπτει από την πρόσφατη έκθεση του ελληνικού γραφείου ΟΕΥ στο Σίδνεϊ, για να αποφύγουν καθυστερήσεις και επιπλοκές οι Ελληνες εξαγωγείς πρέπει να έχουν πολύ καλή νομική και τεχνική υποστήριξη. Είναι απαραίτητο στο πλαίσιο αυτό να παρακολουθούν διαρκώς τις αλλαγές στο θεσμικό περιβάλλον και να εναρμονίζονται με αυτές.
Οι πιθανότητες με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ChatGPT-4) ανέλυσε τα δεδομένα της έκθεσης του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Σίνδεϊ και… αποφάνθηκε σε σχέση με τις ευκαιρίες αλλά και τις δυσκολίες που δύνανται να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά τροφίμων και ποτών της Αυστραλίας.
Συγκεκριμένα, στο γράφημα που δημιούργησε η Τ.Ν. απεικονίζονται τα εγχώρια προϊόντα που έχουν προοπτικές εξαγωγής στην Αυστραλία, αναλύοντας ταυτόχρονα: α) τον βαθμό ευκαιρίας (θετικές προοπτικές στην αγορά) και β) τον βαθμό πρόκλησης (δυσκολίες και εμπόδια εισόδου στην αγορά).
Οι πράσινες ράβδοι προς τα δεξιά δείχνουν τη δύναμη της ευκαιρίας (όσο μεγαλύτερη τόσο πιο πολλά υποσχόμενο το προϊόν). Οι κόκκινες ράβδοι προς τα αριστερά δείχνουν τη δυσκολία/πρόκληση (όσο μεγαλύτερη τόσο περισσότερες απαιτήσεις ή εμπόδια υπάρχουν).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 2/5/2025)