Υπάρχουν στιγμές στην πολιτική που οι ίδιες οι κινήσεις μιας κυβέρνησης προδίδουν πολύ περισσότερα από όσα παραδέχεται δημόσια. Το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία μοιάζει να βρίσκεται ακριβώς σε μια τέτοια κατάσταση εμφανούς αδιεξόδου. Μια παράταξη που μέχρι πριν από λίγους μήνες εμφανιζόταν βέβαιη για την πολιτική της κυριαρχία, μιλούσε για αυτοδυναμία, αντιμετώπιζε περιφρονητικά κάθε εσωκομματική αμφισβήτηση και διαβεβαίωνε ότι δεν έχει αντίπαλο, δείχνει πλέον να κινείται υπό το βάρος μιας ολοένα και μεγαλύτερης ανασφάλειας.
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ
Οι δημοσκοπήσεις παραμένουν μακριά από τους στόχους που διακηρύσσει το Μαξίμου. Τα σκάνδαλα συνεχίζουν να παράγουν πολιτικό κόστος. Η κοινωνική δυσαρέσκεια για την ακρίβεια παραμένει το κορυφαίο θέμα στα δημοσκοπικά ευρήματα, ενώ η προοπτική μιας νέας πολιτικής κίνησης από τον Αντώνη Σαμαρά έχει μετατραπεί από αντικείμενο χλευασμού σε μόνιμη πηγή ανησυχίας για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Γι’ αυτό και οι διαδοχικές αλλαγές στάσης απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό είναι ενδεικτικές της σύγχυσης που επικρατεί στην Πειραιώς. Δεν πρόκειται απλώς για μια διαφορετική επικοινωνιακή τακτική. Πρόκειται για την έμπρακτη παραδοχή ότι το Μαξίμου φοβάται πλέον ένα ενδεχόμενο το οποίο μέχρι πρόσφατα υποβάθμιζε.
Διαβάστε ακόμα: Λάκης Λαζόπουλος εφ’ όλης της ύλης (βίντεο)
Αρχικά τα σενάρια περί νέου πολιτικού φορέα αντιμετωπίζονταν από τα κυβερνητικά στελέχη με υπεροψία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κοινωνικό ακροατήριο, ότι δεν υπάρχει πολιτικός χώρος και ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία. Οταν όμως οι πληροφορίες για τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού πλήθαιναν, ο φόβος για τις διαρροές στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας άλλαξε άρδην τη γραμμή. Ακολούθησαν οι προσωπικές επιθέσεις, οι αιχμές περί αχαριστίας, ακόμα και τα πυρά περί δεύτερης «προδοσίας» της παράταξης. Σήμερα, όμως, η εικόνα είναι ξανά διαφορετική. Οι απειλές αντικαταστάθηκαν από δημόσιες εκκλήσεις, οι υψηλοί τόνοι από προσεκτικές διατυπώσεις και η βεβαιότητα από πανικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθύνει προσωπικό μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά, υπενθυμίζοντάς του ότι η παράταξη τον «ξαναγκάλιασε» και ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πως θα κάνει κάτι που θα τη ζημιώσει. Πρόκειται για μια τοποθέτηση-παράκληση, την οποία άμεσα εξέφρασαν και άλλα στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης, όταν καλούνταν να τοποθετηθούν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Το Μαξίμου γνωρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο Αντώνης Σαμαράς. Είναι κυρίως το πολιτικό ακροατήριο που φαίνεται πρόθυμο να ακούσει όσα λέει ο πρώην πρωθυπουργός. Είναι οι ψηφοφόροι που αμφισβητούν την πολιτική των «ήρεμων νερών» στα Ελληνοτουρκικά, όσοι διαφωνούν με τις επιλογές της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, όσοι θεωρούν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει απομακρυνθεί από την παραδοσιακή φυσιογνωμία της. Κι όσο οι παρεμβάσεις Σαμαρά συνεχίζονται τόσο η κυβερνητική αγωνία μεγαλώνει.
Το Politico «πυροδοτεί» σενάρια πρόωρων εκλογών
Ακριβώς πάνω σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας έρχεται να προστεθεί και ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Politico, το οποίο περιγράφει μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή που επιχειρεί να παρουσιάσει δημόσια η κυβέρνηση. Το διεθνές μέσο υποστηρίζει ότι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχουν ανοίξει σοβαρές συζητήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ήδη από το φθινόπωρο, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη του 2027. Το Politico συνδέει ευθέως αυτά τα σενάρια με τη φθορά που καταγράφει η κυβέρνηση λόγω της ακρίβειας, των εξελίξεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και των συνεχιζόμενων αντιδράσεων για την υπόθεση των Τεμπών. Παρότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη στις δημοσκοπήσεις, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η πραγματική ανησυχία αφορά το αν θα προλάβει η αντιπολίτευση να ανασυνταχθεί και να αποκτήσει δυναμική απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του Politico ότι τέσσερα υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη μιλούν ανοιχτά για εκλογικό σχεδιασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάλπες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, υπάρχουν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει το σημερινό πολιτικό προβάδισμα προτού η αντιπολίτευση οργανωθεί καλύτερα και προτού παγιωθούν οι απώλειες που καταγράφονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το Politico βλέπει μάλιστα συγκεκριμένες κινήσεις ως ενδείξεις προεκλογικής προετοιμασίας. Καταγράφει τον πρόσφατο μίνι ανασχηματισμό ως προσπάθεια στροφής προς πιο συντηρητικά ακροατήρια, ενώ στην ίδια κατηγορία εντάσσει και τις αυξήσεις στις αποδοχές της εκκλησιαστικής ιεραρχίας. Παράλληλα, μεταφέρει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τα υπουργεία να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο και να κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Η δημοσίευση αυτών των πληροφοριών από ένα διεθνές μέσο μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Διότι έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι ελέγχει πλήρως την πολιτική ατζέντα, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται αντιμέτωπη με διαδοχικά μέτωπα φθοράς. Από τη μία πλευρά η κοινωνική πίεση λόγω της ακρίβειας και των σκανδάλων. Από την άλλη, οι εσωκομματικοί τριγμοί και το ενδεχόμενο μιας νέας πολιτικής κίνησης από τον Αντώνη Σαμαρά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2026)


