Χρηματιστήριο Αθηνών: Πού στηρίζουν οι ξένοι οίκοι τις προσδοκίες τους για την Ελλάδα

Οι ξένοι οίκοι ξεχωρίζουν ανάπτυξη, τράπεζες, αποτιμήσεις και αναβάθμιση του ΧΑ, προβλέποντας νέες εισροές κεφαλαίων στην ελληνική αγορά.

Θετικές παραμένουν οι εκτιμήσεις μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά την άνοδο που έχει ήδη καταγραφεί και τις κατά περιόδους κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America, Morgan Stanley, UBS και Deutsche Bank εντοπίζουν περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης της ελληνικής αγοράς, με βασικά σημεία αναφοράς την οικονομική ανάπτυξη, τη δημοσιονομική εικόνα και τις αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι ξένοι οίκοι διατηρούν θετική στάση. Οι προβλέψεις για ανάπτυξη, η μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και η διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων δημιουργούν ένα πλαίσιο που ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Διαβάστε ακόμα: Η «επίθεση γοητείας» του Γουόρς και τα μηνύματα της Ουάσιγκτον

Παράλληλα, η πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνέχιση των εισροών κεφαλαίων. Οποιαδήποτε σημαντική επιδείνωση στο διεθνές περιβάλλον, ωστόσο, θα μπορούσε να επηρεάσει και την εγχώρια αγορά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των αναλύσεων. Οι διεθνείς οίκοι επισημαίνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν υψηλή κερδοφορία, ισχυρές αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων και αυξημένες δυνατότητες διανομής μερισμάτων.

Ταυτόχρονα, οι μετοχές τους εξακολουθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, να διαπραγματεύονται με χαμηλότερους δείκτες αποτίμησης σε σύγκριση με αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες. Το συγκεκριμένο discount θεωρείται ότι μπορεί να περιοριστεί, εφόσον διατηρηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα και η ποιότητα των χαρτοφυλακίων.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Σημαντικός καταλύτης για την επόμενη περίοδο είναι η προοπτική αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Ενδεχόμενες αποφάσεις από παρόχους δεικτών, όπως οι STOXX, FTSE και MSCI, θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συμμετοχή διεθνών θεσμικών επενδυτών.

Η αλλαγή κατηγορίας θα διεύρυνε τη δεξαμενή των κεφαλαίων που μπορούν να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές, αν και ενδέχεται να αλλάξει παράλληλα και η στάθμιση της Ελλάδας στα διεθνή χαρτοφυλάκια.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Η αγορά διατηρεί χαρακτηριστικά ανοδικού κύκλου, καθώς οι διορθώσεις και οι ρευστοποιήσεις απορροφώνται χωρίς να μεταβάλλεται η βασική τάση. Οι εκτιμήσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2026 παραμένουν θετικές, με έμφαση στις τράπεζες, στην ενέργεια, στις υποδομές και στις εταιρείες με σταθερή κερδοφορία και μερισματική πολιτική.

Διαβάστε ακόμα: Λαγκάρντ: Θέλει να επηρεάσει τη δημόσια συζήτηση στη Γαλλία χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά της για το 2027

Advertisement 5


Advertisement 2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ












Advertisement 4
Advertisement 5

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ