Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ εισοδήματα έως 20.000 ευρώ

Η επικείμενη διασταύρωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενου ελέγχου που είχε πραγματοποιηθεί με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2022

Σε νέα φάση ελέγχων εισέρχεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς μετά την εφαρμογή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στρέφει την προσοχή της σε ένα ευρύ φάσμα φορολογουμένων με χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα αλλά υψηλές καταναλωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο της εφορίας βρίσκονται περίπου 2,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι που κατά τη φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους εμφάνισαν εισοδήματα μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ. Στόχος της νέας διασταύρωσης είναι να εντοπιστούν όσοι από αυτούς πραγματοποίησαν ετήσιες καταναλωτικές δαπάνες πολλαπλάσιες των εισοδημάτων τους, υποδεικνύοντας πιθανή απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

Η επικείμενη διασταύρωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενου ελέγχου που είχε πραγματοποιηθεί με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2022, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι με δηλωθέντα εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ. Η ΑΑΔΕ αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει τα ευρήματα αυτού του πρώτου κύκλου ελέγχων.

Όπως αποκαλύφθηκε, από την προηγούμενη διασταύρωση είχαν αρχικά εντοπιστεί 20.000 περιπτώσεις φορολογουμένων που, παρά τα χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα, πραγματοποίησαν δαπάνες που έφταναν ή και ξεπερνούσαν τις 50.000, τις 100.000, ακόμα και τις 200.000 ευρώ σε ακραίες περιπτώσεις.

Μετά από σειρά λεπτομερών ελέγχων και διασταυρώσεων, η ΑΑΔΕ κατάφερε να περιορίσει τον αριθμό των πιθανών φοροφυγάδων σε 800. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις έχει ήδη ξεκινήσει τακτικός φορολογικός έλεγχος, ο οποίος βρίσκεται στην τελική του φάση και αναμένεται να οδηγήσει στον καταλογισμό σημαντικών πρόσθετων φόρων και προστίμων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτού του πρώτου κύκλου, θα δοθεί το έναυσμα για τον δεύτερο, με επίκεντρο τη νέα ομάδα των 2,8 εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Για τον σκοπό αυτό, η ΑΑΔΕ αξιοποιεί ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της, δημιουργώντας μια «μεγάλη δεξαμενή διασταυρώσεων». Στην ανάλυση των δεδομένων θα συμβάλλουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και ειδικοί αλγόριθμοι, οι οποίοι θα «σκανάρουν» το καταναλωτικό προφίλ των φορολογουμένων.

Συγκεκριμένα, στο «μικροσκόπιο» θα τεθούν, μεταξύ άλλων, τα εξής στοιχεία:

-Πληρωμές με κάρτες και ηλεκτρονικές πληρωμές: Από αγορές σε σούπερ μάρκετ μέχρι δαπάνες για ταξίδια και διακοπές, κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή καταγράφεται και μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για υψηλότερο πραγματικό εισόδημα.
-Τόκοι καταθέσεων: Τα ποσά που προκύπτουν από τόκους καταθέσεων αποτελούν άμεση ένδειξη για την ύπαρξη κεφαλαίων.
-Τραπεζικοί λογαριασμοί με μεγάλες κινήσεις: Λογαριασμοί που εμφάνισαν συνολικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ εντός του έτους θα εξεταστούν προσεκτικά.
-Αποπληρωμή δανείων: Τα χρήματα που καταβλήθηκαν για στεγαστικά, καταναλωτικά και άλλα δάνεια θα συσχετιστούν με το δηλωθέν εισόδημα.
-Αγορές περιουσιακών στοιχείων: Η απόκτηση ακινήτων και αυτοκινήτων αποτελεί σημαντική ένδειξη οικονομικής επιφάνειας.
-Δαπάνες για ασφάλειες: Οι πληρωμές για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, υγείας και άλλων κατηγοριών θα ληφθούν υπόψη.
-Έξοδα νοσηλείας: Υψηλές δαπάνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια θα εξεταστούν σε σχέση με το δηλωθέν εισόδημα.
-Δίδακτρα: Οι πληρωμές για ιδιωτικά σχολεία αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο του καταναλωτικού προφίλ.
-Λογαριασμοί ΔΕΚΟ: Υψηλοί λογαριασμοί τηλεφωνίας, ρεύματος και νερού που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ ετησίως θα αξιολογηθούν.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ