Σημαντικές επιβαρύνσεις στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων προκαλούν οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη που εφαρμόζουν για το 2025 αρκετοί δήμοι της χώρας.
Σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), σε ορισμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις φτάνουν έως και το 500%, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας σε πολλές επιχειρηματικές μονάδες.
Με επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και Ανάπτυξης Π. Θεοδωρικάκο, καθώς και στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Λ. Κυρίζογλου, ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Κωνσταντίνος Δαμίγος, ζητά παρέμβαση για την ανάσχεση των αυξήσεων. Όπως αναφέρει, το Επιμελητήριο λαμβάνει καθημερινά καταγγελίες από επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις νέες επιβαρύνσεις.
ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Οι δήμοι, προκειμένου να καλύψουν αυξημένα λειτουργικά κόστη και υποχρεώσεις όπως το τέλος ταφής απορριμμάτων, μεταφέρουν το βάρος στους επαγγελματίες. Επιχειρήσεις με σημαντικές επενδύσεις και προσωπικό βλέπουν τα λειτουργικά τους έξοδα να αυξάνονται δραματικά, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή τεκμηρίωση. Επιπλέον, λόγω του τρόπου υπολογισμού των τελών, που βασίζεται στο εμβαδόν της επιχείρησης, οι επιπτώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες για μεγάλους επαγγελματικούς χώρους.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΕΑ
Το ΒΕΑ δηλώνει πως δεν αντιτίθεται σε εύλογες αυξήσεις, εφόσον τηρείται η αρχή της ανταποδοτικότητας και υπάρχει οικονομική τεκμηρίωση. Με την επιστολή του, ζητά:
Επανεξέταση και περιορισμό των αυξήσεων
Έλεγχο της ανταποδοτικότητας των τελών
Θέσπιση ανώτατων ορίων αύξησης (π.χ. με βάση τον πληθωρισμό)
Αναβάθμιση του τρόπου αναγραφής μέσω ΔΕΗ
Υποχρεωτική διαβούλευση με εκπροσώπους επιχειρήσεων πριν από αποφάσεις
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Όπως τονίζει ο κ. Δαμίγος, οι αυξήσεις αυτές ενδέχεται να μετακυλιστούν στις τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους καταναλωτές και μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Σε υπέρογκες και αυθαίρετες αυξήσεις δημοτικών τελών έως και 500% προχωρούν για το 2025 οι Δήμοι, επιβαρύνοντας υπέρογκα το μηνιαίο λειτουργικό κόστος εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων.
Με επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και Ανάπτυξης Π. Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Λ. Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Δαμίγος, τονίζει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Επιμελητηρίου, γίνονται καθημερινά αποδέκτες καταγγελιών, ζητώντας την παρέμβασή του, προκειμένου να μειωθεί η αδικαιολόγητη αύξηση των δημοτικών τελών.
Ο κάθε δήμος, αναλόγως με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αποφασίζει να προχωρήσει σε αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, από 35 έως και 500%, χωρίς να υπολογίζει τις καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ο «πονοκέφαλος» των δημάρχων, να καλύψουν το αυξημένο λειτουργικό τους κόστος, αλλά και το ιδιαίτερα επώδυνο πρόστιμο του τέλους ταφής απορριμμάτων, μεταφέρεται στους επιχειρηματίες, που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι σε μια… άδεια τσέπη.
«Επιχειρηματικές μονάδες με επενδύσεις και θέσεις εργασίας εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίες δημιουργήθηκαν, αδειοδοτήθηκαν και λειτουργούν όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη επιχειρηματική μονάδα, προβληματίζονται έντονα μετά από την αδικαιολόγητη αύξηση των δημοτικών τελών που καλούνται να επιβαρυνθούν.
Στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, οι αποφάσεις αυτές θεωρούνται καταχρηστικές σε σχέση με την αμεσότητα και την σημαντικότητά τους, στον βαθμό που καθορίζουν καίρια την βιωσιμότητα των υφιστάμενων επιχειρήσεων, καθώς δεν έχει προηγηθεί σχετική μελέτη και διαβούλευση με τους φορείς της κάθε περιοχής, για ένα τόσο σημαντικό θέμα.
«Είναι δεδομένο, πως η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς και επιβάρυνση των καταναλωτών από τη μετακύλιση της αύξησης των τελών στις τιμές των προϊόντων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να καλύψουν το ανάλογο κόστος», τονίζει ο κ. Δαμίγος.
Σύμφωνα με καταγγελίες, οι επιχειρηματίες έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τις θέσεις εργασίας, ή να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους, προκειμένου να μπορέσουν να καταβάλλουν τα αυξημένα λειτουργικά κόστη. Υπενθυμίζεται, ότι η καταβολή δημοτικών τελών είναι σε συνάρτηση με το εμβαδό της επιχείρησης.
Το ΒΕΑ δεν είναι αντίθετο σε μια λελογισμένη αύξηση των δημοτικών τελών, προκειμένου να διασφαλίζεται και η οικονομική ευρωστία των Δήμων, υπό την προϋπόθεση βέβαια, να στηρίζεται τόσο στα δεδομένα της σημερινής οικονομικής κατάστασης, όσο και στην αυστηρή τήρηση της αρχής της ανταποδοτικότητας των επιβαρύνσεων αυτών.
Με την επιστολή της, η διοίκηση του ΒΕΑ, ζητάει από την πολιτική ηγεσία και τον επικεφαλής των δήμων, την παρέμβασή τους, σχετικά με τα δημοτικά τέλη. Συγκεκριμένα:
• Την επανεξέταση και εκλογίκευση των υπέρογκων αυξήσεων.
• Τον έλεγχο της ανταποδοτικότητάς τους για τις επιχειρήσεις.
• Τον καθορισμό ανώτατων ορίων αύξησής (πχ με γνώμονα τον πληθωρισμό).
• Τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αναγραφής τους από τη ΔΕΗ. • Την υποχρέωση – ορισμό διαβούλευσης, με εκπροσώπους των επιχειρήσεων στα ΔΣ των Δήμων, πριν την απόφαση επανακαθορισμού τους.