ΟΛΘ: Προχωρά η σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα

Το έργο συνδέει τον 6ο Προβλήτα του ΟΛΘ με το σιδηροδρομικό δίκτυο και φέρνει πιο κοντά τον Δυτικό Προαστιακό Θεσσαλονίκης.

Στο τελικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας περνά το έργο για τη σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και την κατασκευή του Δυτικού Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης. Η δημοσίευση της Β’ Φάσης του διαγωνισμού από τους Σιδηροδρόμους Ελλάδος ανοίγει τον δρόμο για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 53,4 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, και περιλαμβάνει δύο βασικές παρεμβάσεις. Η πρώτη αφορά τις επιβατικές μετακινήσεις στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, ενώ η δεύτερη συνδέεται με την ενίσχυση των εμπορευματικών μεταφορών μέσω του λιμένα.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Δυτικός Προαστιακός Θεσσαλονίκης προβλέπει την κατασκευή και λειτουργική αναβάθμιση επτά σταθμών και στάσεων. Στόχος είναι να δημιουργηθούν υποδομές που θα εξυπηρετούν καθημερινές μετακινήσεις από και προς περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, με καλύτερη πρόσβαση στο κέντρο και στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται αποβάθρες, διαμορφώσεις προσβάσεων για πεζούς, υποδομές για άτομα με αναπηρία, καθώς και χώροι στάθμευσης. Το σχέδιο προβλέπει στάσεις σε Σίνδο, Αγχίαλο, Διαβατά, Κορδελιό, Επτανήσου, Μενεμένη και Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Η χάραξη που έχει προκριθεί αφορά δίκτυο μορφής «Υ». Θα διαθέτει δύο ανατολικούς κλάδους, προς Σίνδο και προς Αγχίαλο–Διαβατά, οι οποίοι θα καταλήγουν σε ενιαίο κλάδο προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

ΛΙΜΑΝΙ

Η δεύτερη ενότητα του έργου αφορά τη νέα σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα του ΟΛΘ με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο. Η παρέμβαση θεωρείται κρίσιμη για τη λειτουργία του λιμένα, καθώς διευκολύνει τη μεταφορά εμπορευμάτων με τρένο και ενισχύει τη διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο τεχνικό αντικείμενο εντάσσονται εργασίες στην υφιστάμενη ηλεκτροκινούμενη γραμμή, ανακατασκευές τμημάτων της σιδηροδρομικής υποδομής, έργα αποστράγγισης, υδραυλικές παρεμβάσεις, οχετοί, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και συστήματα απαραίτητα για τη λειτουργία των νέων γραμμών.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Η λειτουργία του Δυτικού Προαστιακού προβλέπεται να συνδεθεί με το Μετρό Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας ένα πιο συνεκτικό δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς. Με αυτόν τον τρόπο, οι μετακινήσεις στη δυτική πλευρά της πόλης θα μπορούν να συνδυάζονται με το υπόλοιπο αστικό δίκτυο.

Το έργο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για βιώσιμες μεταφορές και καλύτερη συνδεσιμότητα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος «Μεταφορές 2021–2027» του ΕΣΠΑ.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, η ολοκλήρωση του Δυτικού Προαστιακού Θεσσαλονίκης προβλέπεται σε 18 μήνες. Για τη σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα, ο χρόνος υλοποίησης εκτιμάται σε 36 μήνες.

Σημαντική παράμετρος είναι η δυνατότητα τμηματικών παραδόσεων στους σταθμούς του προαστιακού. Αυτό σημαίνει ότι επιμέρους τμήματα του δικτύου θα μπορούν να τίθενται σταδιακά σε λειτουργία, πριν από την πλήρη ολοκλήρωση του έργου.

Advertisement 5











Advertisement 2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ












Advertisement 4
Advertisement 5
Advertisement 6

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ