Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις σχετικά με τους νέους δασμούς που επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ευρωπαϊκά προϊόντα, περιλαμβανομένων και ελληνικών εξαγωγών.
Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί επιβολή πρόσθετων δασμών 20%, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε τρίμηνη αναστολή της εφαρμογής αυτών – πλην του βασικού δασμού 10% – από τις 10 Απριλίου έως τις 9 Ιουλίου 2025, περίοδος κατά την οποία συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Από την αναστολή εξαιρούνται συγκεκριμένα στρατηγικά προϊόντα, όπως χάλυβας, αλουμίνιο, αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, που συνεχίζουν να υπάγονται στο καθεστώς δασμών της κατηγορίας 232. Οι δασμοί αυτοί επιβαρύνουν με εισαγωγικό φόρο 25%, με αιτιολογία την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
ΕΜΜΕΣΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Οι επιπτώσεις των μέτρων στην ελληνική οικονομία εκτιμώνται ως σχετικά περιορισμένες, καθώς οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ. Το 2024, οι ελληνικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώθηκαν στα €2,41 δισ., αυξημένες κατά 13,9% από το 2023. Ωστόσο, ο ΣΕΒΕ εφιστά την προσοχή στις πιθανές έμμεσες επιδράσεις από τις συνέπειες που μπορεί να υποστούν άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών αποτελεί τη σημαντικότερη κατηγορία ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, με 30,6%, ενώ ακολουθούν τα πετρελαιοειδή (22,8%) και τα βιομηχανικά είδη (16,5%). Προϊόντα όπως ελιές, ελαιόλαδο, φέτα, ροδάκινα και ψάρια, καταγράφουν ισχυρή παρουσία. Παράλληλα, τα βιομηχανικά υλικά – μεταξύ των οποίων αλουμίνιο και τσιμέντο – ενισχύουν το εξαγωγικό αποτύπωμα της Ελλάδας στις ΗΠΑ.
Δείτε ακόμη: ΣΕΒΕ: Μείωση 8,4% στις εξαγωγές τον Μάρτιο 2025 – Αυξημένο το εμπορικό έλλειμμα
ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Ο ΣΕΒΕ επιδιώκει τη διεύρυνση των εξαγωγικών προορισμών μέσω στοχευμένων επαφών, όπως η πρόσφατη συνάντηση του προέδρου του Συνδέσμου με την Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα. Η στρατηγική αυτή επιβεβαιώθηκε και στο Delphi Economic Forum X, όπου δόθηκε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της ελληνικής εξαγωγικής παρουσίας σε ένα ανταγωνιστικό και μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΕΒΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Από τις 24 Απριλίου έως την 1η Μαΐου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σταθμούς την Ουάσιγκτον, τη Φιλαδέλφεια και τη Νέα Υόρκη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επαφές με ηγετικά στελέχη της ελληνικής ομογένειας, πολλά από τους οποία διατηρούν στενές σχέσεις και δυνατότητα διαλόγου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump. Σκοπός των επαφών ήταν η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας και η προώθηση των ελληνικών και ευρωπαϊκών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.
Παρουσιάστηκαν στοιχεία, αναλύσεις και αριθμητικά δεδομένα από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, με έμφαση στις προοπτικές και προκλήσεις για την ευρωπαϊκή και ελληνική επιχειρηματικότητα στο νέο οικονομικό περιβάλλον των ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε έρευνα αγοράς με επιτόπιες επισκέψεις σε επιχειρήσεις, super markets, εστιατόρια και άλλες εμπορικές μονάδες, ενώ παράλληλα έγιναν άμεσες συζητήσεις με Αμερικανούς καταναλωτές σχετικά με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, ιδίως μετά την επιβολή υψηλών δασμών και τις συνέπειές τους στην κατανάλωση.
Οι επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, με αποστολή πρόσθετων στοιχείων που ζητήθηκαν από τις επαφές στις ΗΠΑ. Ο ΣΕΒΕ παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος για μια θετική έκβαση των σχετικών διαπραγματεύσεων, τόσο για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, όσο και για τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την αμερικανική αγορά.
Μεταξύ των σημαντικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν, ξεχωρίζουν αυτές με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, τον ομογενή επιχειρηματία και δισεκατομμυριούχο κ. John Catsimatidis, τον επιχειρηματία και σύμβουλο του Προέδρου Trump, κ. Χρήστο Μαραφάτσο, τον κ. Παύλο Κοτρώτσιο, τον κ. Κωνσταντίνο Μάστορα, τον κ. Σωτήρη Κωνσταντακόπουλο, τον κ. Άγγελο Μητσοτάκη και άλλους σημαντικούς εκπροσώπους της ομογένειας και της επιχειρηματικής κοινότητας.