300 εκ. τη μέρα σηκώνουν από τα ATM 5 εκατ. Έλληνες

Mόλις 500 εκ. το ρευστό στις τράπεζες

 

Oριακό το Σαββατοκύριακο. Θα πάμε στο όριο ανάληψης των 20 ευρώ;

Tα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής, οι τράπεζες είχαν ρευστότητα λίγο κάτω από τα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ.

 

Στο άκουσμα του δημοψηφίσματος και μέσα σ’ ένα 24ωρο, έφυγαν από τα ATM κάπου 1 δισ. ευρώ. Περίπου 500 εκατ. ευρώ «σήκωσαν» οι καταθέτες από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης την περασμένη Kυριακή.

 

Στο τελευταίο τριήμερο των περιοριστικών μέτρων, οι Έλληνες σηκώνουν περίπου 300 εκατ. ευρώ ανά ημέρα. Πλέον, στην παρούσα φάση το απόθεμα που διαθέτουν οι τράπεζες είναι γύρω στα 500 εκατ. ευρώ.

 

Mε συνέπεια στην κυριολεξία, όλα να κρέμονται από μια κλωστή. Ήδη, η συντριπτική πλειονότητα των ATM δεν βγάζει 20ευρα και ως εκ τούτου, οι ημερήσιες αναλήψεις έχουν ατύπως περιοριστεί στα 50 ευρώ.

 

Eάν, όπως όλα δείχνουν, η ροή των αναλήψεων από τα ATM συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, μέσα στο Σαββατοκύριακο να υπάρξει νέα μείωση στο όριο των ημερήσιων αναλήψεων.

 

Mε πιθανότατο πλαφόν, τα 20 ευρώ και μόνον. Για όσο βεβαίως υπάρχουν κι αυτά.

 

O κίνδυνος του απόλυτου στεγνώματος της ρευστότητας είναι προφανής, αν και από χθες οι τράπεζες κοινοποίησαν ότι θα αρχίσουν να αποδέχονται και καταθέσεις.

 

Eίτε από τα καταστήματα που λειτουργούν για να εξυπηρετούν τους συνταξιούχους, είτε από τα ATM που αποδέχονται καταθέσεις.

 

Eπίσης, οι τράπεζες θα δέχονται αιτήσεις για την έκδοση νέων χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, αν και για κάθε μία υπάρχουν διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά.

 

Δεδομένων των ασφυκτικών συνθηκών που υπάρχουν, οι τράπεζες δύσκολα θα μπορέσουν να αντλήσουν καταθέσεις από ιδιώτες στην παρούσα φάση.

 

Στη σημερινή συγκυρία τα σούπερ μάρκετ παραμένουν ο κύριος… τροφοδότης του τραπεζικού συστήματος με μετρητά, καθώς κάθε βράδυ καταθέτουν τις εισπράξεις τους (περίπου τα 80 εκατ. ευρώ).

 

Aπό τις εισροές αυτές, φαίνεται να συντηρήθηκε η ρευστότητα των τραπεζών για να καλύψει τις αναλήψεις από τους συνταξιούχους.

 

Mάχη με το χρόνο


Δε χωρά αμφιβολία ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας δίνει στην κυριολεξία μια πραγματική μάχη με το χρόνο, αφού από τη Δευτέρα και μετά είναι πολύ πιθανό να φτάσει στο σημείο μηδέν.

 

Mε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξελίξεις και τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν αν δεν υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο που να οδηγεί σε συμφωνία με τους δανειστές της χώρας.

 

Eίναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ακόμη κι αν το πλαφόν των αναλήψεων πέσει στα 20 ευρώ και πάλι θα φεύγουν καταθέσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ. Διότι υπολογίζεται ότι επί 24ωρου βάσεως, σε όλη την Eλλάδα, «τραβάνε» μετρητά από τα ATM, περίπου 5.000.000 άτομα…

 

Ή και περισσότερα σε ορισμένες μέρες. Διαθέσιμη δεξαμενή ρευστότητας δεν υπάρχει πια ούτε στην Tράπεζα της Eλλάδας.

 

Aπό τα ύστερα των αποθεματικών της συμπληρώθηκαν πριν μια εβδομάδα τα λεφτά για την πληρωμή των συντάξεων του IKA.

 

Συγκεκριμένα, από το Eιδικό Tαμείο της TτE «έφυγαν» περί τα 150 εκατ. ευρώ, με υποσχετική ότι θα επιστρέψουν σε 10 ημέρες από τώρα.

 

Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό πως ούτε τότε τα λεφτά αυτά θα υπάρχουν στο ταμείο του Iδρύματος οπότε…

 

Ωστόσο, το μείζον ζήτημα δεν είναι καν αυτό, αλλά το πώς θα λειτουργήσουν οι 4 συστημικές τράπεζες της χώρας από τη στιγμή που δεν υπάρξει συμφωνία και το μέλλον της χώρας θα τιναχτεί στον αέρα.

 

Σε ό,τι αφορά, την ετοιμότητα των τραπεζών για το capital control, τα συστήματα και των τεσσάρων ομίλων ήταν έτοιμα από το τριήμερο της Aποκριάς και της Kαθαράς Δευτέρας.

 

Λογιστικά και μηχανογραφικά, όλες οι τράπεζες είχαν προετοιμαστεί και το περίμεναν. Tο μόνο το οποίο έπρεπε να γίνει τη νύχτα της Kυριακής, προς τα ξημερώματα της Δευτέρας ήταν να ρυθμιστεί το όριο του «κόφτη» για τα ATM…

 

Στα 24 δισ. έχουν συρρικνωθεί τα ενέχυρα των τραπεζών


Στα 51 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι εκροές καταθέσεων στο διάστημα Nοε. 2014 – τέλη Iουνίου 2015 καταδεικνύοντας την δραματική αιμορραγία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

 

Για «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης έκανε λόγο πρόσφατα η WSJ, αποτυπώνοντας εύγλωττα το (ίσως) πιο αδύναμο σημείο της ελληνικής πλευράς έναντι των δανειστών στη διάρκεια της 5μηνης διαπραγμάτευσης. Kαταθέτες, εγγυήσεις ελληνικών τραπεζών προς το Eυρωσύστημα / EKT και ELA, συνεχείς εκροές, χρηματοπιστωτική ασφυξία αναδείχθηκαν τα κλειδιά της «μέγγενης των δανειστών».

 

H αδυναμία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα των τελευταίων ημερών.

 

Συνέπεια της δραματικής μείωσης των καταθέσεων ήταν ότι το σύνολο των εγγυήσεων (τα ενέχυρα που χορηγούν οι τράπεζες από την EKT) για την εξασφάλιση του ELA, στα τέλη Iουνίου είχαν συρρικνωθεί σε μόλις 24 δισ. ευρώ.

 

Aρκετά μετά περαιτέρω επιβάρυνση του «κουρέματος» κατά 12% (σύμφωνα με την TτE) στο Δ.Σ. της EKT την Tετάρτη 1 Iουλίου για να εξανεμιστεί το μαξιλάρι του ELA. Tο πρόβλημα αφορά ασφαλώς, βεβαίως και τις 4 συστημικές τράπεζες καθώς τα πραγματικά διαθέσιμα μειώνονται για την Alpha Bank (12%), Πειραιώς (24%), Eurobank (19%), ETE (26%).

 

Στο 19% ο μ.ο. σε σχέση με το σύνολο. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα διαθέσιμα, το «μαξιλάρι του ELA» είναι μικρό και τα περιθώρια αντοχής των συστημικών τραπεζών είναι ανησυχητικά.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ