Θετικά είναι τα πρώτα στοιχεία για την τουριστική χρονιά φέτος στην Κρήτη, με τις αεροπορικές αφίξεις, τις πληρότητες και τη ζήτηση να διατηρούν ανοδική πορεία στις βασικές αγορές του νησιού. Η εικόνα αυτή καταγράφεται τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στα δύο μεγάλα αεροδρόμια της Κρήτης, ενώ οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται ήδη για την επόμενη διετία.
ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Νίκο Κουμνά, η σεζόν ξεκίνησε με θετικό πρόσημο. Τον Απρίλιο οι αφίξεις κινήθηκαν περίπου 5% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντίστοιχη άνοδο παρουσίασε και ο Μάιος.
Διαβάστε ακόμα: Από το Αιγαίο στην Times Square με φόντο το Παγκόσμιο Κύπελλο
Για τον Ιούνιο, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου εκτιμάται ότι θα κυμανθούν από 85% έως 90%. Η σταδιακή βελτίωση του διεθνούς κλίματος φαίνεται να επηρεάζει θετικά τη διάθεση των ταξιδιωτών και τη ροή των κρατήσεων, σε μια περίοδο όπου οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή παρακολουθούνται στενά από τον κλάδο.
Η ζήτηση για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο παραμένει σημαντική, ωστόσο σημαντικό μέρος της τελικής εικόνας θα εξαρτηθεί από τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, περιορίζοντας την προβλεψιμότητα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έως και τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την άφιξη των επισκεπτών.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Οι ενδείξεις για τον Σεπτέμβριο είναι θετικές, ενώ ικανοποιητική εμφανίζεται και η ζήτηση για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Η επιμήκυνση της περιόδου αποτελεί σταθερό ζητούμενο για την Κρήτη, καθώς επιτρέπει μεγαλύτερη αξιοποίηση των τουριστικών υποδομών και ενισχύει την απασχόληση πέρα από τους μήνες αιχμής.
Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Πέπη Μπιρλιράκη, σημειώνει ότι τα καταλύματα μέσα στην πόλη εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλές πληρότητες. Στις μονάδες εκτός του αστικού ιστού υπάρχει ακόμη διαθέσιμη δυναμικότητα, γεγονός που αφήνει περιθώρια για περαιτέρω αύξηση της κίνησης.
Παράλληλα, ο κλάδος επιδιώκει να διευρύνει το πελατολόγιό του. Ο συνεδριακός και ο γαμήλιος τουρισμός εμφανίζουν αυξημένη δραστηριότητα, ενώ η προσέγγιση νέων αγορών αποτελεί βασική προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η φιλοξενία Ινδών τουριστικών πρακτόρων στην Κρήτη, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του νησιού σε αγορές εκτός των παραδοσιακών ευρωπαϊκών χωρών.
ΑΦΙΞΕΙΣ
Η θετική τάση αποτυπώνεται και στα αεροδρόμια. Τον Μάιο, το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» εξυπηρέτησε 1.139.079 επιβάτες, έναντι 1.054.181 τον ίδιο μήνα του 2025, καταγράφοντας αύξηση 8,1%.
Στα Χανιά, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο διακινήθηκαν 959.526 επιβάτες, έναντι 835.286 το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο. Η αύξηση διαμορφώθηκε στο 14,9%, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη ζήτηση για τον προορισμό.
ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ
Η αύξηση των αφίξεων δεν σημαίνει αυτόματα και υψηλότερη κερδοφορία. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένο λειτουργικό κόστος, από την ενέργεια και τις προμήθειες έως τη μισθοδοσία. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι προσφορές παραμένουν αναγκαίες για τη διατήρηση υψηλών πληροτήτων.
Την ίδια ώρα, έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τους tour operators για τα συμβόλαια του 2027. Οι πρώτες συμφωνίες, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, περιλαμβάνουν αυξήσεις τιμών υψηλότερες από τον πληθωρισμό, στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει θετικά τα οικονομικά δεδομένα της επόμενης περιόδου.


