
Για σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης έκανε λόγο ο Ορέστης Καβαλάκης (φωτό), επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Οπως ανέφερε, οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα έφτασαν στις αρχές Μαΐου τα 21,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε απορρόφηση της τάξης του 59% του συνολικού χρηματοδοτικού πακέτου. Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην E.E. ως προς την κατανομή των πόρων σε σχέση με το ΑΕΠ της και κατατάσσεται έκτη στη συνολική απορροφητικότητα.
Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, η Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρώσει 139 ορόσημα και στόχους, ενώ περισσότερα από 800 έργα έχουν εγκριθεί, συνολικού ύψους 24,9 δισ. ευρώ. Οι πληρωμές μέσω του σκέλους των επιχορηγήσεων έχουν ήδη αγγίξει τα 10 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας τον στόχο του 2024, ενώ για το επόμενο έτος προβλέπεται να φτάσουν τα 4,9 δισ. ευρώ. Ο κ. Καβαλάκης σημείωσε ότι, παρά τη φιλοδοξία του στόχου, η πορεία των έργων επιτρέπει αισιοδοξία για επιτάχυνση της απορρόφησης.
Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφεται και στο δανειακό σκέλος του Ταμείου, με 435 συμβάσεις να έχουν ήδη υπογραφεί, αντιστοιχώντας σε συνολικό επενδυτικό ύψος 16,15 δισ. ευρώ. Συνολικά, πάνω από 16 δισ. ευρώ έχουν ήδη διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, ενώ, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πλήρης αξιοποίηση των πόρων αναμένεται να προσθέσει 4,5% στο ΑΕΠ της χώρας.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται η κατάθεση νέου σχεδίου, ενώ βρίσκονται σε προετοιμασία το έκτο και το έβδομο αίτημα εκταμίευσης, με στόχο την ολοκλήρωσή τους μέχρι τα τέλη του έτους. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλάκης, «απομένουν 15 μήνες και πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα». Σημαντικό είναι και το ποιοτικό αποτύπωμα της δράσης του Ταμείου, όπως το παρουσίασε ο κ. Καβαλάκης: πάνω από τις μισές αιτήσεις για χρηματοδότηση αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενδεικτικό της στήριξης στην παραγωγική βάση της χώρας. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιούνται έργα όπως το σχέδιο Εξυπνη Πόλη για την Πάτρα, παρεμβάσεις δασοπροστασίας, αναπτυξιακά έργα σε Ολυμπία και Ναύπακτο, αλλά και επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ στην Αμφιλοχία. Επιπλέον, 21 αγροτικές επιχειρήσεις της περιοχής έχουν ήδη λάβει στήριξη ύψους 27 εκατ. ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (16 ΜΑΙΟΥ 2025)