Τα… σφηνάκια: Σι ανοίγει την Κίνα στις ΗΠΑ, πιέσεις σε Ευρώπη και Βρετανία εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Amber Alert για την Ούρσουλα (μία είναι), την Κάγια (επίσης μία είναι) και λοιπές ευειδείς προσωπικότητες των Βρυξελλών

Στον απόηχο της συνάντησης Σι – Τραμπ και οι επενδυτές. Ο πρόεδρος της Κίνας ανοίγει την αγορά της χώρας σε ομίλους των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η πόρτα της Κίνας προς τον έξω κόσμο θα ανοίγει όλο και περισσότερο. Εξέλιξη που στριμώχνει ακόμα περισσότερο την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα και οικονομία.

Amber Alert για την Ούρσουλα (μία είναι), την Κάγια (επίσης μία είναι) και λοιπές ευειδείς προσωπικότητες των Βρυξελλών.

Σε «παραίτηση» σπρώχνουν τον Κιρ Στάρμερ υπουργοί, βουλευτές και σημαίνοντες παράγοντες των Εργατικών. Ο -για την ώρα- πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συναγωνίζεται σε… δημοφιλία τη Λιζ Τρας, με τα bets να «δείχνουν» την έξοδό του.

Θυμίζω πως η πολιτικός των Συντηρητικών εξωθήθηκε σε «παραίτηση» όταν τα περιβόητα bond vigilantes «χτύπησαν» την αγγλική στερλίνα, τα αγγλικά ομόλογα, με συνέπεια το νόμισμα να υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η δε απόδοση των ομολόγων (δηλαδή του χρέους) να εκτιναχθεί στα ύψη.

Πάνω από το 5% το UK10Y την Τετάρτη, με νέους κλυδωνισμούς χθες Πέμπτη.

Προτροπή Αραγτσί σε BRICS να συντριβεί η ψευδής αίσθηση ανωτερότητας της Δύσης. Δεν χωρά παρερμηνειών η θέση του ΥΠΕΞ του Ιράν. Για να γνωρίζει ο καθείς (στη Δύση) πώς έχει η κατάσταση και τι διακυβεύεται (για την… αφελή Ευρώπη).

Καταρρέουν τα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως, αλλά η αδυναμία εξαγωγής πετρελαίου έχει οδηγήσει σε ταχεία πλήρωση των χερσαίων δεξαμενών αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο νησί Χαργκ. Το Ιράν στρέφεται ολοένα και περισσότερο στην πλωτή αποθήκευση, με δεξαμενόπλοια να είναι αγκυροβολημένα στον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν. Το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου έχει ήδη αρχίσει μειώσεις παραγωγής σε ορισμένες πετρελαιοπηγές, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για διακοπή λειτουργίας εντός 40-45 ημερών, αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός.

Την εκτίμησή του ότι η κρίση στον Περσικό μπορεί να κρατήσει ακόμα ένα εξάμηνο εξέφρασε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο συνέδριο της «Καθημερινής» και των «FT», εκφράζοντας ανοιχτά τον φόβο ότι δεν έχουμε ακόμη δει τον λογαριασμό της κρίσης. «Ο νούμερο ένα κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Είμαστε στο 30%, όταν πέρυσι βρισκόμασταν στο 50%, και αν επιδεινωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, θα πληρώσουμε μεγάλο λογαριασμό».

Amber Alert και για τον Νταν Γιόργκεσεν, τον Δανό επίτροπο Ενέργειας.

Ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά το 2025 για τον ΟΛΘ, με τη διοίκηση να προτείνει τη διανομή αυξημένου μερίσματος 2,20 ευρώ/μτχ. (σ.σ.: στα 39,60 ευρώ η μετοχή). Σημαντικό πως μόλις πλοία πλοία άλλαξαν ρότα λόγω του Περσικού, αμελητέος ο αριθμός. Οπως επίσης το γεγονός ότι οι εργασίες επέκτασης του Προβλήτα 6 υλοποιούνται εντός του χρονοδιαγράμματος, με τη ΜΕΤΚΑ να προχωρά με ταχύτερο ρυθμό.

Εργο απαραίτητο -όπως και άλλα 2-3, ειδικότερα της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη γραμμή προς Ειδομένη-, προκειμένου να μπορεί να διεκδικηθεί ρόλος στο πλαίσιο του σχεδιασμού India – Middle East – Europe Corridor.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (15 ΜΑΙΟΥ 2026)

Advertisement 5










Advertisement 2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ








Advertisement 5


Advertisement 7

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ