Προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ πολλές διεθνείς εταιρίες ενισχύουν την παραγωγική τους δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Αυτή η στρατηγική αποσκοπεί στη μείωση του κόστους και την αποφυγή των εμπορικών περιορισμών. Ο δασμολογικός πόλεμος του Τραμπ, εκτός από την πτώση στη Wall Street, είχε και πολλές αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας. Ωστόσο, ο κατάλογος των εταιριών που θα υποκλιθούν στον Τραμπ είναι μεγάλος. Σύμφωνα με την «El Pais», η ιαπωνική Honda ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την παραγωγή του υβριδικού μοντέλου Civic από την Ιαπωνία στην Ιντιάνα, προκειμένου να αποφύγει τους δασμούς. Η ιταλική Campari και η γαλλική Louis Vuitton εξετάζουν την επέκταση της παραγωγής τους στις ΗΠΑ, ενώ η ελβετική Roche ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 50 δισ. δολ. για τα επόμενα πέντε χρόνια, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της παρουσίας της στην αμερικανική αγορά.
Ωστόσο, αναλυτές όπως ο Manuel Hidalgo, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Pablo de Olavide της Σεβίλης, προειδοποιούν ότι αυτή η στροφή προς την εγχώρια παραγωγή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Η μεταφορά της παραγωγής ενδέχεται να μην είναι πάντοτε οικονομικά αποδοτική και να επηρεάσει την ποιότητα και την τιμή των προϊόντων.
Παρά τις προκλήσεις, ορισμένες εταιρίες, όπως η Nvidia και η TSMC, επωφελούνται από επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα που προσφέρει η αμερικανική κυβέρνηση. Ετσι η Nvidia θα κατασκευάσει σε συνεργασία με την TSMC τα τσιπ Blackwell AI, ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών και άλλων τεχνολογικών προϊόντων. Εξάλλου, η ελβετική φαρμακευτική εταιρία Roche θα αυξήσει, επίσης, την παραγωγική της δραστηριότητα στις ΗΠΑ, δημιουργώντας έτσι πάνω από12.000 νέες θέσεις εργασίας.
Οι έξυπνες αυτές στρατηγικές δείχνουν τη δυναμική προσαρμογή των εταιριών στις νέες εμπορικές συνθήκες και την ανάγκη για ευελιξία και καινοτομία στην παγκόσμια αγορά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (16 ΜΑΙΟΥ 2025)