Κίνα, η ρομποτική υπερδύναμη…

Με στρατηγικές επενδύσεις και τεχνολογική καινοτομία, η χώρα του δράκου αναδεικνύεται σε παγκόσμια ηγετίδα γι' αυτόν τον κρίσιμο βιομηχανικό τομέα στις αρχές του 21ου αιώνα.

Σε παγκόσμια ηγέτιδα στον τομέα της ρομποτικής έχει αναδειχθεί μεθοδικά και αποφασιστικά η Κίνα, μετατρέποντας τη βιομηχανική αυτοματοποίηση σε στρατηγικό πυλώνα της οικονομικής της ανόδου.

Από το 2013, όταν η χώρα του δράκου κατείχε μόλις το 14% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων βιομηχανικών ρομπότ, έφτασε το 2023 να αντιπροσωπεύει το 51% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων, με 276.288 νέες μονάδες! Η ρομποτική πυκνότητα της Κίνας ανήλθε σε 470 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους στη μεταποίηση, ξεπερνώντας τη Γερμανία και την Ιαπωνία (υπολείπεται μόνο της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης).

Πώς έγινε αυτό το επίτευγμα; Αυτή η εντυπωσιακή πρόοδος δεν είναι τυχαία. Η κινεζική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια επιθετικές πολιτικές, όπως το πρόγραμμα «Made in China 2025» και το 14ο Πενταετές Σχέδιο, που τοποθετούν τη ρομποτική στο επίκεντρο της βιομηχανικής καινοτομίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2022 τα έσοδα του τομέα ανήλθαν σε 170 δισ. RMB (περίπου 24 δισ. ευρώ), με προβλεπόμενο σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 20% έως και φέτος.

Η ανάπτυξη αυτή αντικατοπτρίζεται, επίσης, στην ενίσχυση των εγχώριων επιχειρήσεων. Το μερίδιο των κινεζικών κατασκευαστών στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε από 28% σε 47% μέσα σε μια δεκαετία. Συγκεκριμένα, εταιρίες όπως η Inovance, η Siasun και η UBTech πρωτοστατούν στην ανάπτυξη βιομηχανικών ρομπότ, ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης και ανδροειδών, αντίστοιχα.

Η γεωγραφική κατανομή της ρομποτικής ανάπτυξης στην Κίνα είναι εξίσου αξιοσημείωτη. Περιοχές όπως το δέλτα του ποταμού Yangtze, το Shenzhen και το Suzhou έχουν εξελιχθεί σε κόμβους καινοτομίας, φιλοξενώντας πλήθος νεοφυών επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων. Την ίδια στιγμή το Chengdu αναδεικνύεται ως κέντρο αεροδιαστημικής και αμυντικής ρομποτικής, υποστηριζόμενο από κρατικά βιομηχανικά πάρκα.

Η Κίνα δεν περιορίζεται μόνο στην εγχώρια αγορά. Το 2023 οι εξαγωγές βιομηχανικών ρομπότ αυξήθηκαν κατά 86,4%, φτάνοντας τις 118.300 μονάδες. Αυτή η εξωστρέφεια ενισχύεται από την αυξανόμενη συνεργασία με διεθνείς εταιρίες, όπως η ABB, η Fanuc και η Yaskawa, που επενδύουν σε εργοστάσια στη χώρα του δράκου.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Η στρατηγική της Κίνας στη ρομποτική δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και γεωπολιτική. Με περισσότερα από 190.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα, η χώρα επιδιώκει να καθορίσει τα παγκόσμια πρότυπα και να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες τεχνολογίες. Η ανάπτυξη της ρομποτικής ενισχύει την παραγωγικότητα, μειώνει το εργατικό κόστος και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ενός συρρικνούμενου εργατικού δυναμικού. Ετσι η Κίνα, μεθοδικά και αποφασιστικά, μετασχηματίζει τη ρομποτική από εργαλείο παραγωγής σε μοχλό παγκόσμιας επιρροής. Η Δύση, παρακολουθώντας αυτή την εξέλιξη, καλείται να επανεξετάσει τις στρατηγικές της και να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που αναδύονται. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί την Κίνα τον μεγαλύτερο αντίπαλο για τις ΗΠΑ.

Ανδροειδή «made in China»

Η Κίνα, παράλληλα, επενδύει δυναμικά στην ανάπτυξη των ανδροειδών, με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και την παροχή ακόμα πιο βελτιωμένων υπηρεσιών.

Εταιρίες όπως η AgiBot, η EngineAI και η Fourier έχουν παρουσιάσει προηγμένα μοντέλα, όπως το Yuanzheng A2 και το GR-2, που διαθέτουν ανθρώπινη μορφή και εξελιγμένες δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτά τα ανδροειδή προορίζονται για εφαρμογές σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η εξυπηρέτηση πελατών, ενισχύοντας την παρουσία της Κίνας στην παγκόσμια αγορά ρομποτικής!
Σημειώνεται ότι η παραγωγή ανδροειδών στην Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τις 10.000 μονάδες έως και το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, με συνολικές πωλήσεις που θα φτάσουν τα 8,24 δισ. γουάν.

Αυτή η ταχεία ανάπτυξη αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της Κίνας να ηγηθεί στον τομέα της ρομποτικής, ενισχύοντας την τεχνολογική της υπεροχή και την παγκόσμια επιρροή της. Οπως, μάλιστα, φαίνεται πολύ δύσκολα δύναται να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη.

Απάντηση στο Δημογραφικό;

Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, με τον ενεργό πληθυσμό να αναμένεται να μειωθεί σημαντικά έως το 2050. Σε σχέση με το πρόβλημα αυτό (ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να απασχολεί πολύ και την Ελλάδα, δεδομένης της επερχόμενης συρρίκνωσης του πληθυσμού), η ρομποτική προσφέρει λύση, αντικαθιστώντας το ανθρώπινο δυναμικό σε βιομηχανικές και υπηρεσιακές εργασίες.

Συγκεκριμένα, η αυτοματοποίηση ενισχύει την παραγωγικότητα και μειώνει το κόστος, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού σε τομείς υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Η στρατηγική αυτή ενισχύει την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας και την προετοιμάζει για τις μελλοντικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον Robert D. Atkinson, πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας Πληροφοριών και Καινοτομίας, «πολύ σύντομα οι κινεζικές εταιρίες ρομποτικής θα συναγωνίζονται επί ίσοις όροις τις υπόλοιπες επιχειρήσεις», γεγονός που εκτιμάται ότι θα σημάνει τεκτονικές αλλαγές στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Η Κίνα, με τη ρομποτική στο επίκεντρο της στρατηγικής της, επιδιώκει να διασφαλίσει την οικονομική της ευημερία και την παγκόσμια επιρροή της στο μέλλον.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 9/5/2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ