Η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή ενός νέου πλαισίου για την ενίσχυση της συνέπειας στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, με χρονικό ορίζοντα την παρουσίασή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ψηφιακού συστήματος αξιολόγησης, στο οποίο θα καταγράφεται το ιστορικό πληρωμών κάθε φορολογούμενου. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η συνεπής εκπλήρωση των υποχρεώσεων θα συνοδεύεται από αντίστοιχα φορολογικά κίνητρα.
Η πρωτοβουλία στοχεύει στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, την ενίσχυση της υπευθυνότητας και τον περιορισμό της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες ανέρχονται σε περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι δικαιούχοι
Στην κορυφή θα βρεθούν όσοι στο παρελθόν δεν είχαν καθυστερήσει ποτέ την πληρωμή των υποχρεώσεών τους, δηλαδή ήταν πάντα εμπρόθεσμοι, όσοι μπορούσαν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με την Εφορία και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.
Με βάση το point system και την κατηγορία, στην οποία βρίσκεται κάθε φορολογούμενος, θα δίνονται και τα αντίστοιχα κίνητρα.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το νέο πλαίσιο θα δώσει κίνητρα και σε αυτούς που σήμερα πληρώνουν εκπρόθεσμα ή ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις τους να γίνουν συνεπείς, ώστε να απολαμβάνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις και ταχύτερες επιστροφές φόρων χωρίς έλεγχο.
Οι προτάσεις που εξετάζονται
-Έκπτωση φόρου που μπορεί να φθάσει έως και 10% για όσους επιλέγουν την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος, μέτρο που θα ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες
-Αύξηση των δόσεων για τους συνεπείς οφειλέτες
-Μείωση επιτοκίων σε ενεργές ρυθμίσεις οφειλών
-Επιτάχυνση διαδικασιών για έκδοση φορολογικής ενημερότητας