Ευαγ. Μαρινάκης στην Daily Telegraph: Να προστατευθούν πλοία και ναυτικοί στα Στενά Ορμούζ

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης ζητά συντονισμένη διεθνή δράση για την προστασία πλοίων και ναυτικών και την αποκατάσταση της ροής ενέργειας από τα Στενά του Ορμούζ.

Την ανάγκη άμεσης και συντονισμένης διεθνούς δράσης για την προστασία της ναυσιπλοΐας και την αποκατάσταση της ροής ενέργειας από τον Περσικό Κόλπο υπογραμμίζει ο Ευάγγελος Μαρινάκης σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στη βρετανική Daily Telegraph.

Κρίσιμος κόμβος για την παγκόσμια ενέργεια

Στο άρθρο του, ο Έλληνας εφοπλιστής επισημαίνει ότι τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες αρτηρίες του παγκόσμιου εμπορίου. Από την περιοχή διέρχεται μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και λιπασμάτων.

Όπως αναφέρει, η διακοπή ή ο περιορισμός της ναυσιπλοΐας στην περιοχή έχει άμεσες συνέπειες στις διεθνείς ενεργειακές αγορές, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών και δημιουργώντας κινδύνους για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Κίνδυνοι για ναυτικούς και πληρώματα

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ασφάλεια των ναυτικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία και η γενικότερη αστάθεια στην περιοχή έχουν μετατρέψει τη ναυτιλία σε δραστηριότητα υψηλού κινδύνου για τα πληρώματα.

Ο κ. Μαρινάκης σημειώνει ότι οι ναυτικοί αποτελούν βασικό κρίκο της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και ότι η προστασία τους πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα.

Πρόταση για διεθνή συνεργασία

Στο ίδιο πλαίσιο, προτείνει τη δημιουργία μιας ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα σε μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, παραγωγούς ενέργειας και χώρες που καταναλώνουν ενεργειακούς πόρους. Στόχος θα είναι η αποκατάσταση των ενεργειακών ροών και η ασφαλής διέλευση των πλοίων από την περιοχή.

Όπως αναφέρει, η ναυτιλιακή βιομηχανία διαθέτει τα επιχειρησιακά μέσα και την εμπειρία για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο απαιτείται πολιτική στήριξη και συντονισμός σε διεθνές επίπεδο.

Κάλεσμα για άμεση δράση

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης τονίζει ότι η αδράνεια μπορεί να έχει σημαντικό οικονομικό κόστος για την παγκόσμια αγορά. Για τον λόγο αυτό απευθύνει κάλεσμα τόσο προς τη ναυτιλιακή κοινότητα όσο και προς τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε άμεσες αποφάσεις.

«Η στιγμή για δράση είναι τώρα», καταλήγει στο άρθρο του, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία της ναυσιπλοΐας αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα του διεθνούς εμπορίου και της ενεργειακής αγοράς.

Advertisement 5











ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ









Advertisement 4
Advertisement 5


Advertisement 7

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ