Εδώ και 40 χρόνια έχει την… τύχη να βρίσκεται σε καίριες θέσεις, χωρίς ούτε μία φορά να έχει χρειαστεί να λάβει λαϊκή νομιμοποίηση
Ολοι έρχονται και φεύγουν σε αυτή τη χώρα, αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται ότι έχει «καπαρώσει» τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς οδεύει στην τρίτη συνεχόμενη εξαετή θητεία μετά το πράσινο φως του Κ. Μητσοτάκη, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην 98χρόνη ιστορία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Το 2032, οπότε θα ολοκληρωθεί η επόμενη θητεία του, ο κ. Στουρνάρας θα έχει διατελέσει διοικητής της ΤτΕ για 18 χρόνια, απειλώντας το ρεκόρ που κατέχει ο Ξενοφών Ζολώτας (σχεδόν 20 χρόνια αλλά όχι συνεχώς). Ποιος ξέρει, μπορεί τότε να θέσει έναν νέο στόχο, αυτόν του μακροβιότερου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, και είναι πολύ πιθανό να το επιτύχει, αν υπάρχει ένας φιλικός πρωθυπουργός και μερικά… μέσα ενημέρωσης, σαν την περιβόητη «Ομάδα Αλήθειας» στην οποία πρόσφατα έδωσε συνέντευξη, που θα τον βοηθήσουν να εκπληρώσει τη φιλοδοξία του.
Το εκπληκτικό με τον Γιάννη Στουρνάρα είναι ότι εδώ και 40 χρόνια έχει την… τύχη να βρίσκεται σε καίριες θέσεις χωρίς ούτε μία φορά να έχει χρειαστεί να λάβει λαϊκή νομιμοποίηση. Φαίνεται ότι οι καλές σχέσεις που καλλιέργησε με τα κατάλληλα πρόσωπα ήταν αρκετές ώστε από δεξί χέρι του Γιάννου Παπαντωνίου τη δεκαετία του ’80 και του ’90 να τοποθετηθεί πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας το 2000, υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 και από το 2014 και μετά διοικητής της ΤτΕ.
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΟΤΙΒΟ
Το σίγουρο είναι ότι και τα επόμενα έξι χρόνια ο Γ. Στουρνάρας θα κινηθεί στο ίδιο μοτίβο: θα στηρίζει κυβερνήσεις της αρεσκείας του, θα έρχεται αντιμέτωπος με κυβερνήσεις που θεωρεί αντίπαλες και θα εκφράζει τις ίδιες αντικοινωνικές θέσεις.
Ο Στουρνάρας ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των Μνημονίων και, αν περνούσε η άποψή του το 2018, για ένταξη της χώρας στην προληπτική γραμμή στήριξης του ESM, ίσως ακόμη σήμερα η Ελλάδα να βρισκόταν σε Μνημόνιο. Το ότι η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια, αυτό ουδόλως τον εμπόδισε να διατυπώνει προτάσεις και θέσεις που δεν ήταν παρά η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών της περιόδου 2010-2018.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιάννης Στουρνάρας έχει μια διαχρονική εμμονή με την κατεδάφιση του αναδιανεμητικού δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, διαφημίζοντας όπου μπορεί τα «καλά» της ιδιωτικής ασφάλισης και… της ατομικής ευθύνης.
Και οι φοροαπαλλαγές έχουν μπει, εδώ και πολλά χρόνια, στο στόχαστρο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν διστάζει να εκφράσει τη διαφωνία του με τις προτάσεις για μείωση των υψηλών έμμεσων φόρων και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Παράλληλα, θεωρεί ότι η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να γίνει με το σταγονόμετρο, «σε κλάδους όπου μπορούν να το σηκώσουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά την ακρίβεια και τα καρτέλ στην αγορά, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ως λύση την ενίσχυση, κάποια στιγμή στο απροσδιόριστο μέλλον, του ανταγωνισμού, απορρίπτοντας οποιαδήποτε μέτρα ελέγχου των τιμών.
Σε ό,τι αφορά τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι απλώς… δεν υπάρχουν. Μάλιστα, σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι οι τράπεζες καλώς έχουν μεγάλα επιτοκιακά περιθώρια, η διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων, καθώς μόνο έτσι θα έχουν κέρδη για να δίνουν δάνεια. Τι άλλο να πει κανείς…
Παραμένουν ανθεκτικές οι διαχειρίσεις κεφαλαίων
Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς βρήκε τις διεθνείς αγορές αντιμέτωπες με νέες γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν προκάλεσε κύματα αβεβαιότητας και έντονη μεταβλητότητα. Παρά το δυσμενές περιβάλλον, ο κλάδος της θεσμικής διαχείρισης παρέμεινε σταθερός, με περιορισμένες πιέσεις, σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας.
Συγκεκριμένα, το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων στον κλάδο της θεσμικής διαχείρισης στο τέλος του πρώτο τριμήνου του 2026 διαμορφώθηκε στα 48,64 δισ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή μείωση 0,87% από το τέλος του 2025. Αναλυτικότερα στις επιμέρους κατηγορίες της θεσμικής διαχείρισης:
– Στις 31/3/2026 η συνολική αγορά των ΟΣΕΚΑ, που διαχειρίζονται ελληνικές ΑΕΔΑΚ, παρουσίασε αύξηση του συνολικού ενεργητικού κατά 2% από την αρχή του έτους, με το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε 29,93 δισ. ευρώ (ΟΣΕΚΑ Ν.4099/12 22,87 δισ. ευρώ, αύξηση 1,1%, και ΟΣΕΚΑ Ε.Ε. 7,07 δισ. ευρώ, αύξηση 4,6% από την αρχή του έτους).
– Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026 οι ροές κεφαλαίων προς τους ΟΣΕΚΑ διατηρήθηκαν σε θετικά επίπεδα, στα 980,9 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες εισροές κεφαλαίων από την αρχή του έτους καταγράφηκαν στους Διεθνείς Ομολογιακούς ΟΣΕΚΑ (283 εκατ. ευρώ), Σύνθετους ΟΣΕΚΑ – Ειδικού Τύπου (220 εκατ. ευρώ), Μετοχικούς ΟΣΕΚΑ – Αναπτυγμένων Αγορών (137 εκατ. ευρώ) και Μικτούς ΟΣΕΚΑ (135 εκατ. ευρώ).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2026)



