Βίκυ Σάφρα: Τα νέα σενάρια για τραπεζικό deal με τον Σπύρο Λάτση

Οι φήμες που αναζωπυρώνονται για τα σχέδια της πάμπλουτης Ελληνίδας και η υπόθεση της EFG.

Η «χρυσή» κληρονόμος και η επόμενη μέρα της Safra Sarasin Bank: 4,5 χρόνια μετά τον θάνατο του Βραζιλιάνου μεγαλοτραπεζίτη, πρώην συζύγου της η αγορά δεν σταματά να συζητά για τις προθέσεις της…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Η μοίρα οδήγησε κάποτε τους ίδιους ή τους προγόνους τους στον δρόμο της ξενιτιάς, σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο, μια και το σήμερα έδειχνε σκληρό και αβέβαιο, σε δύσκολες εποχές για την πατρίδα. Κάποιοι, λοιπόν, ανήκουν σε αυτούς οι οποίοι κατάφεραν να αξιοποιήσουν όχι μόνο τις ικανότητές τους, αλλά και τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν σε άλλους τόπους για να «χτίσουν» περιουσίες δισεκατομμυρίων.
Δεν αποτελούσε, άλλωστε, το αυτονόητο ότι φεύγοντας από την Ελλάδα αυτομάτως εξασφάλιζες μια καλύτερη τύχη, για σένα και τους απογόνους σου…

Η 73χρονη σήμερα Βίκυ Σάφρα, μια γυναίκα η οποία γεννήθηκε μεν στη Θεσσαλονίκη, εβραϊκής καταγωγής, αλλά ταξίδεψε πριν από πολλές δεκαετίες στη Βραζιλία ως μετανάστρια με την οικογένειά της, έμελλε να γράψει τη δική της ιστορία. Μια διαφορετική ιστορία. Γιατί το «άστρο» της ήταν άλλο. Ο γάμος της με τον αείμνηστο Βραζιλιάνο μεγαλοτραπεζίτη Τζόζεφ Σάφρα, μόλις στα 17 της, το 1969, πολύ προτού εκείνος αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους του κλάδου του σε όλο τον κόσμο, χωρίς η ίδια να μπορούσε να ξέρει ακόμα, τότε, τι θα επακολουθούσε 50 χρόνια αργότερα, της άνοιγε τη «μεγάλη πόρτα».

Ο θάνατός του, τον Δεκέμβριο του 2020, την κατέστησε μια πάμπλουτη κληρονόμο, μαζί με τα τέσσερα παιδιά τα οποία είχε αποκτήσει μαζί του και ταυτόχρονα τους «έδινε» τα ηνία ενός παγκόσμιου επιχειρηματικού «κολοσσού», με παρουσία σε σειρά κλάδων, κυρίως όμως στον τραπεζικό.

Δεν έλειψαν οι εσωτερικές ίντριγκες και συγκρούσεις στην οικογένεια, που σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσαν δικαστικές διαμάχες, ούτε και οι… φήμες για το μέλλον των Σάφρα, μη εξαιρουμένης μιας πιθανής επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Φήμες οι οποίες αναζωπυρώνονται τώρα, άνοιξη του 2025!

ΤΟ STORY ΚΑΙ Η «ΣΦΗΝΑ»

Πώς και γιατί; Το story: Από τον Απρίλιο του 2023, εδώ και μια 2ετία δηλαδή και κάτι, πληροφορίες ήθελαν τη Βίκυ Σάφρα να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξει τράπεζα και στην Ελλάδα, κάτω από την επωνυμία της, Safra Sarasin Bank.

Η επιβεβαίωση ενός σεναρίου το οποίο από την πρώτη μέρα που διέρρευσε έδειχνε αληθινό και όχι απλώς αληθοφανές φαίνεται να αργεί. Με διαφορά μηνών εμφανίστηκε και άλλη μια εκδοχή για τις επιχειρηματικές προθέσεις της ιδίας και των παιδιών της, δίχως πάλι να έχει υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη: Ιούλιο του 2024, πηγές της αγοράς ήθελαν την J. Safra Sarasin, ιδιοκτησίας της οικογένειας Σάφρα, να εκδηλώνει ενδιαφέρον για την απόκτηση της EFG International. Μιας πανίσχυρης τράπεζας με έδρα τη Ζυρίχη, συμφερόντων του Ελληνα δισεκατομμυριούχου και κορυφαίου επιχειρηματία Σπύρου Λάτση, ως μεγαλομετόχου της και κατόχου του 45,4% μέσω της EFG (European Financial Group) Bank.

Σχεδόν παράλληλα άλλα σενάρια έφερναν μια άλλη top ελβετική τράπεζα, την Julius Baer, να βρίσκεται «προ των πυλών» της εξαγοράς της EFG, με στόχο τη δημιουργία ενός χρηματοπιστωτικού «γίγαντα», με περιουσιακά στοιχεία αθροιστικής αξίας άνω των 600 δισ. δολ., με ιδιαίτερη επιρροή στο private banking, αλλά deal… δεν υπήρξε.

Τα σενάρια, όπως προαναφέρθηκε, «επέστρεψαν» και μάλιστα καταγράφονται στην ετήσια έκθεση ενός μεγάλου οίκου διεθνούς εμβέλειας, της PwC Ελλάδας, πρώτου χρηματοοικονομικού συμβούλου για τρίτη συνεχή χρονιά και το 2024.

Στη μελέτη για τα deals της χρονιάς («Εξαγορές και Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2024»), στο κεφάλαιο «Δυναμική εξαγορών και Συγχωνεύσεων για το 2025», στην κατηγορία των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, αναφέρεται, μεταξύ πολλών άλλων κυοφορούμενων υπό ολοκλήρωση ή πιθανών συμφωνιών, και το εξής: «Για την εξαγορά της EFG του Ομίλου Λάτση υπάρχει ενδιαφέρον από την Julius Baer, αλλά και από την ελβετική τράπεζα J. Safra Sarasin». Ετσι απλά, αλλά πολύ κατανοητά και ξεκάθαρα…

Η ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΤΑ 22 ΔΙΣ. ΔΟΛ.

Το αν έχει «κλείσει» ή όχι αυτή η υπόθεση και αν παραμένει «ανοικτή» ή αν υπάρχει προοπτική να προχωρήσουν τα πράγματα και να φτάσει σε συμφωνίες, υπογραφές και ανακοινώσεις, είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν αυτή τη στιγμή μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι (ή έστω ενδιαφερόμενοι) και φυσικά θα φανεί για τους υπολοίπους μόνο στην πράξη. Η σιωπή πολλές φορές είναι «χρυσός». Και οι «θησαυροί», αντιστρόφως, συχνά αποδεικνύονται «άνθρακες».

Το κάπως παράδοξο είναι ότι η Βίκυ Σάφρα και τα παιδιά της (Vicky Safra & family), με οικογενειακή περιουσία που εμφανίζεται σε real time στη λίστα «Forbes» περίπου στα 22 δισ. δολ. (και όχι διαχωρισμένη, όπως πριν από ένα, δύο χρόνια), κατατάσσονται στο Top-100 των πιο κροίσων του πλανήτη ως Βραζιλιάνοι. Σε προηγούμενη έκδοση η ίδια είχε συμπεριληφθεί στο «Forbes» ως η πλουσιότερη Ελληνίδα. Δημοσιεύματα ήθελαν, δε, την ίδια και τα παιδιά της να διαθέτουν και βραζιλιάνικο και ελληνικό διαβατήριο, αλλά αυτό μάλλον είναι λεπτομέρεια…

Καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στη Βραζιλία, πίσω μόνο από τον συνιδρυτή της Meta/Facebook Εντουάρντο Σάβεριν, η περιουσία του οποίου κυμαίνεται ανάμεσα στα 30,5-34,5 δισ. δολ., ανάλογα με την «κίνηση» των μετοχών του.

Πάντως, το «Forbes» αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος γιος της Βίκυ, ο Τζέικομπ Σάφρα, 49 ετών, είναι υπεύθυνος για την ελβετική τράπεζα J. Safra Sarasin, τη Safra National Bank, της Νέας Υόρκης, και τα διεθνή ακίνητα της οικογένειας. Ο Ντέιβιντ Σάφρα, 40 ετών, διαχειρίζεται την Banco Safra στη Βραζιλία και τα ακίνητα του Ομίλου J. Safra στη Βραζιλία.

Η J. Safra Sarasin συμφώνησε τον Μάρτιο του 2025 να αγοράσει περίπου το 70% της Saxo Bank της Δανίας, με τίμημα 1,2 δισ. δολ., ενώ τα άλλα παιδιά της, Αλμπέρτο και Εστερ, φέρεται ότι πούλησαν τα μερίδιά τους στον οικογενειακό όμιλο, στα άλλα μέλη της οικογένειας Σάφρα, το 2024 και στις αρχές του 2025, αντίστοιχα, για άγνωστα ποσά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 2/5/2025)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ