Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου στο MPW Summit: “Η ηγεσία δεν έχει φύλο ούτε ηλικία, αλλά σκοπό και όραμα”

Το συνέδριο, που διοργανώνεται για έβδομη συνεχή χρονιά από το Fortune Greece, φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

“Η ηγεσία δεν έχει ούτε φύλο, ούτε ηλικία. Έχει σκοπό και όραμα.” Αυτή ήταν η κεντρική δήλωση της Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Α’ Αντιπροέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Εκτελεστικής Αντιπροέδρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”, κατά την εναρκτήρια ομιλία της στο Most Powerful Women Summit. Το συνέδριο, που διοργανώνεται για έβδομη συνεχή χρονιά από το Fortune Greece, φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”.

Η κυρία Εφραίμογλου τόνισε την κρισιμότητα της εποχής, χαρακτηρίζοντάς την από ραγδαίες αλλαγές και αυξημένη αβεβαιότητα, που πηγάζουν από γεωπολιτικές εντάσεις έως την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία γεφυρών συνεργασίας και κατανόησης, θεωρώντας την υποστήριξη της ποικιλομορφίας και της έμφυλης ισότητας στην ηγεσία ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της συλλογικής προσπάθειας.

Εστιάζοντας στη γυναικεία ηγεσία, η Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί απλώς μια διεκδίκηση θέσεων εξουσίας. Αντίθετα, την χαρακτήρισε ως ζήτημα πλήρους αξιοποίησης του ταλέντου και των δυνατοτήτων που διαθέτει μια κοινωνία, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της ως “κλειδί για την απελευθέρωση νέων ιδεών, δεξιοτήτων και δημιουργικότητας – απαραίτητων για να διαμορφώνουμε λύσεις στις προκλήσεις του αύριο”.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, η κυρία Εφραίμογλου παρατήρησε την ιστορική ταύτιση της ηγεσίας με χαρακτηριστικά όπως η πυγμή και η επιβολή. Ωστόσο, επεσήμανε την ανάδειξη ενός νέου προτύπου ηγεσίας, που εστιάζει περισσότερο στη διαχείριση σχέσεων, την ενσυναίσθηση, τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη στοχοπροσήλωση, τη συμπεριληπτική αντίληψη και την ομαδικότητα. “Γιαυτό και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι οργανισμοί χρειάζονται στην ηγεσία τους μυαλά ανοιχτά σε νέες ιδέες και έννοιες, χρειάζονται σύνθεση διαφορετικών τρόπων σκέψης, δεξιοτήτων και ταλέντων. Κι αυτό είναι που έχει να προσφέρει η γυναικεία ηγεσία”, τόνισε.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και παγκοσμίως, η κυρία Εφραίμογλου επισήμανε ότι τα στοιχεία παραμένουν ανησυχητικά. Αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις του World Economic Forum, σύμφωνα με τις οποίες, με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστούν πάνω από 130 χρόνια για να γεφυρωθεί πλήρως το παγκόσμιο χάσμα έμφυλης ισότητας.

Για τον λόγο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση. “Ωστόσο, η πρόοδος απαιτεί συντονισμένη δράση σε όλα τα επίπεδα, από τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις, που οφείλουν να υιοθετούν ενεργές πολιτικές ενδυνάμωσης και ίσων ευκαιριών, έως τα ίδια τα άτομα, που καλούνται να πιστέψουν στις δυνατότητές τους και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος. Η πραγματική αλλαγή έρχεται όταν οι οργανισμοί επενδύουν σε κουλτούρες συμπερίληψης και ενδυνάμωσης”, κατέληξε η κυρία Εφραίμογλου.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ