Ενεργοποιούνται ψηφιακές «παγίδες» κατά της φοροδιαφυγής

Αντιμέτωποι με τα αυτόματα πρόστιμα που θα επιβάλλονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Ακόμα ένα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών διαδικασιών πραγματοποιούν το οικονομικό επιτελείο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την αυτοματοποίηση της βεβαίωσης προστίμων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ. Σε πρώτη φάση το μέτρο θα αφορά μόνο στις εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος, ενώ ακολούθως θα διευρυνθεί καλύπτοντας όλες τις μορφές δηλώσεων.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σκοπός είναι να μειωθεί ο χρόνος βεβαίωσης προστίμων, καθώς με το ισχύον καθεστώς καταγράφονται καθυστερήσεις ακόμα και ετών, καθυστερώντας παράλληλα και τις εισπράξεις δημόσιων εσόδων.

Πρακτικά, εντός του έτους και συγκεκριμένα στο τρίτο τρίμηνο, όταν και αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το μέτρο, το TAXISnet θα βεβαιώνει αυτόματα το πρόστιμο και ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά, με το πέρας της ηλεκτρονικής υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων των νομικών προσώπων, όπως και του εντύπου Ε1 από φυσικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, τα αυτόματα πρόστιμα θα αφορούν σε εκπρόθεσμες δηλώσεις:

ΦΠΑ,
ανακεφαλαιωτικών πινάκων,
δήλωσης μετάταξης,
δήλωσης φορολογίας εισοδήματος,
απόδοσης παρακρατούμενων φόρων,
φόρου πλοίων,
τέλους αλιευτικών, ρυμουλκών πλοίων και αυτοκινούμενων βυθοκόρων,
εισφοράς επί του εισαγόμενου συναλλάγματος,
φόρου μερισμάτων, εκτάκτων αμοιβών και ποσοστών (bonus).

Σημειώνεται πως οι φόροι που θα προκύπτουν ή πιθανά άλλα πρόστιμα, εφόσον βεβαιώνονται κατά την υποβολή της δήλωσης, θα προστίθενται με το αυτόματο πρόστιμο και θα βεβαιώνονται ταυτοχρόνως.

ΟΙ «ΚΑΜΠΑΝΕΣ»

Ιδιαιτέρως «τσουχτερά» είναι τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις, με την έμφαση να δίνεται στις επιχειρήσεις. Ενώ για τα φυσικά πρόσωπα που καθυστερούν τις δηλώσεις εισοδήματός τους το ύψος των προστίμων δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ, στην περίπτωση των επιχειρήσεων η «καμπάνα» μπορεί να είναι ακόμα και πενταπλάσια.

Συγκεκριμένα, αν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα από τον εν λόγω φορολογούμενο, το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ενώ διπλασιάζεται στα 500 ευρώ, αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση προκύπτει πίστωση ποσού προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύπτει χρεωστικό ποσό φόρου προς πληρωμή, τότε, εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ και σε αυτή την περίπτωση εάν πρόκειται για επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο 250 ευρώ, αν τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ, αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Παραπέρα, στο αρχικό ποσό φόρου που έχει βεβαιωθεί προστίθενται και τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής, εάν έχει παρέλθει η προθεσμία καταβολής του φόρου.

Οι τόκοι αυτοί υπολογίζονται επί της διαφοράς του αποτελέσματος μεταξύ εμπρόθεσμης αρχικής και εκπρόθεσμης τροποποιητικής, με 0,73% ανά μήνα που παρέρχεται από την προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Τα ίδια πρόστιμα αλλά και τόκοι επιβάλλονται και στην περίπτωση που προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου από την εκπρόθεσμη τροποποιητική.

Ας σημειωθεί πως δεν προβλέπεται πρόστιμο αν από την αρχική ή τροποποιητική εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή μέχρι 100 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ και τους παρακρατούμενους φόρους, σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης ισχύουν πρόστιμα 250 ευρώ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες τηρούντες απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τηρούντες διπλογραφικά βιβλία επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι επόμενες κινήσεις στη… φαρέτρα της ΑΑΔΕ και του ΥΠΟΙΚ

Φυσικά, η στρατηγική της ΑΑΔΕ και του ΥΠΟΙΚ για τη φορολόγηση επαγγελματιών και επιχειρήσεων δεν εξαντλείται εκεί. Τα επόμενα μέτρα στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης έχουν ήδη προαναγγελθεί, αν και ακόμη τελούν σε καθεστώς πιλοτικής εφαρμογής ή και παρατάσεων από τις αρχικά ανακοινωμένες ημερομηνίες.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή δύο νέα εργαλεία για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, το ψηφιακό δελτίο αποστολής και το ψηφιακό πελατολόγιο.

Σκοπός του ψηφιακού δελτίου αποστολής, το οποίο θα αντικαταστήσει το παλαιό, είναι να διαβιβάζονται αυτόματα στο myDATA, έτσι ώστε να διασταυρώνονται άμεσα με τα τιμολόγια, δίνοντας πληροφορίες και δυνατότητα ελέγχου επί της διακίνησης αγαθών σε πραγματικό χρόνο.

Η πρώτη φάση εφαρμογής ισχύει προαιρετικά μέχρι 1/6/2025, ενώ υποχρεωτικά θα εφαρμοστεί από 2/6/2025. Αρχικά θα αφορά είτε επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα άνω των 200.000 ευρώ είτε επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε καύσιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, οικοδομικά υλικά, ξυλεία, είδη υγιεινής, ελαιόλαδο και ελαιόκαρπο.
Το δεύτερο μέτρο είναι το ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή από τα μέσα Απριλίου, ενώ από την 1η Ιουλίου γίνεται υποχρεωτικό.

Η πρώτη φάση αφορά επιχειρήσεις όπως πλυντήρια αυτοκινήτων, πάρκινγκ και συνεργεία, ενώ εντός του έτους θα επεκταθεί και στον χώρο του catering και των εκδηλώσεων.

Αυτό που προβλέπει το ψηφιακό πελατολόγιο είναι πως ο επαγγελματίας στο συνεργείο, στο πάρκινγκ ή στο πλυντήριο σκανάρει την πινακίδα του αυτοκινήτου, τη διαβιβάζει στο MyDATAapp και στη συνέχεια σκανάρει και την απόδειξη, ολοκληρώνοντας τη συναλλαγή και ενημερώνοντας την ΑΑΔΕ, η οποία θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας.

Φορολογικές ανάσες για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Τι δρομολογείται για το ελάχιστον τεκμαρτό εισόδημα

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών οι επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού – Ερχονται διορθωτικές παρεμβάσεις για περίπου 700.000 φορολογουμένους

Μια σειρά από νέες φορολογικές ρυθμίσεις βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης, που θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής τα τεκμήρια εν τω συνόλω, με τις όποιες επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πηγές της «DEALnews», πρώτο μέλημα του οικονομικού επιτελείου είναι η παρέμβαση στα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ θετικά εξετάζεται και μία αλλαγή στα τεκμήρια ελάχιστου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς η περσινή διαδικασία προκάλεσε αρκετή «φθορά» για την κυβέρνηση.

Στόχος είναι η μείωση της επιβάρυνσης που προκαλεί το ισχύον τεκμαρτό σύστημα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με πιο δίκαιες λύσεις για όλους, χωρίς να αμφισβητείται το γενικό πλαίσιο της πάλης κατά της φοροδιαφυγής το οποίο εκτόξευσε τα δημόσια έσοδα.

Η επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού

Ενας επιπλέον λόγος που το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται τις αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα είναι οι επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου στα 880 ευρώ, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε επιπλέον επιβαρύνσεις το 2026, που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 30%, εξαιτίας της αναπροσαρμογής του τεκμαρτού ορίου από τα 11.620 ευρώ το 2024 στα 12.320 ευρώ το 2025, ενώ το μεγαλύτερο κόστος θα πληρώσουν όσοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 15.000 ευρώ ετησίως.

Τα σενάρια μέτρων και ο ρόλος της Δικαιοσύνης

Ως εκ τούτου, προκειμένου να αποφύγει έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης με τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σειρά προτάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει η προσαρμογή των αντικειμενικών ορίων ανά επαγγελματική κατηγορία, η διεύρυνση των απαλλαγών για νέους επαγγελματίες ή εκείνους χωρίς προσωπικό, καθώς και η ενδεχόμενη εισαγωγή νέου φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα μεσαίας κλίμακας. Πάντως, καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί προ του καλοκαιριού.

Στην απόφαση αυτή αναμένεται να βαρύνει και η εξέλιξη της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας από συλλόγους και φορείς που αμφισβητούν τη συνταγματικότητα του τεκμαρτού υπολογισμού του εισοδήματος, η οποία και αναμένεται να βαρύνει καθοριστικά στις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου, μαζί φυσικά με την παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών κατά τους επόμενους μήνες, που θα κρίνει και το εύρος της ατζέντας μέτρων ελάφρυνσης από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το ποιες θα είναι οι ανακοινώσεις του Σεπτεμβρίου σχετικά με τη φορολογική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών, πάνω στο τραπέζι της κυβέρνησης εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο πλήρους κατάργηση των τεκμηρίων ελάχιστου εισοδήματος έως το 2027.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 9/5/2025)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ