Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ευρωπαϊκή Γευσιγνωσία Νερού Βρύσης, στο πλαίσιο της επετείου των 50 χρόνων της EurEau, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Εταιρειών Ύδρευσης – Αποχέτευσης. Η ΕΥΑΘ εκπροσώπησε την Ελλάδα ανάμεσα σε έντεκα συνολικά χώρες-μέλη της EurEau που έδωσαν το «παρών» με δείγματα νερού βρύσης από τις περιοχές τους.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ
Την παρουσίαση των δειγμάτων επιμελήθηκε η Σουηδή σομελιέ νερού Gunilla Hultgren Karell, η οποία καθοδήγησε τους συμμετέχοντες σε μια διαφορετική προσέγγιση της γεύσης του νερού. Σύμφωνα με τη μέθοδο που εφαρμόστηκε, το νερό εξετάστηκε πρώτα με την όσφρηση και στη συνέχεια με τη γευστική δοκιμή, αναδεικνύοντας χαρακτηριστικά όπως η υφή, η επίγευση και η καθαρότητα.
ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΕΥΑΘ
Η Ελλάδα συμμετείχε με νερό από τον ποταμό Αλιάκμονα, το οποίο υδροδοτεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης της ΕΥΑΘ. Το συγκεκριμένο δείγμα χαρακτηρίστηκε από τη σομελιέ ως «γοητευτικό, με απαλή υφή και αίσθηση φρεσκάδας». Οι περιγραφές για τα άλλα δείγματα ανέδειξαν τη διαφορετικότητα κάθε περιοχής: έντονα αρώματα από την Ισπανία, «γεμάτο» προφίλ από τη Φινλανδία, και δομημένη επίγευση από την Ελβετία.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η Riina Liikanen, πρόεδρος της Επιτροπής Πόσιμου Νερού της EurEau, αναφέρθηκε στη σημασία διατήρησης της ποιότητας του νερού ήδη από την πηγή του. Όπως τόνισε, η προέλευση και η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζουν καθοριστικά τη σύνθεση και την ασφάλεια του πόσιμου νερού.
ΚΟΙΝΗ ΕΥΘΥΝΗ
Ο γενικός γραμματέας της EurEau, Oliver Loebel, υπογράμμισε ότι η εκδήλωση ανέδειξε τη μεγάλη ποικιλομορφία και ποιότητα του νερού βρύσης στην Ευρώπη. Παράλληλα, επαίνεσε τη συνεχή προσπάθεια των παρόχων για την παροχή ασφαλούς και εύγευστου νερού, σύμφωνα με τις αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.