Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν έχει επηρεάσει ήδη μόνο τα καύσιμα, δεδομένου του περιορισμού στον εφοδιασμό σε πετρέλαιο και LNG από τον Περσικό Κόλπο, καθώς τα Στενά του Ορμούζ λειτουργούν ως κύριος δίαυλος για τα δεξαμενόπλοια.
Του Νάσου Χατζητσάκου
Είναι εμφανές ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ και αντίστοιχα του Ιράν σε κρίσιμες υποδομές, οι απειλές για αποκλεισμό του περάσματος και η κλιμάκωση των εχθροπραξιών ήδη έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το «πολεμικό κύμα» ακρίβειας, όμως, δεν σταματά εκεί.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει σοβαρές ανατιμήσεις και στο κόστος παραγωγής λιπασμάτων και βιομηχανικών μετάλλων, ενώ τα ασφάλιστρα και τα ναύλα έχουν «απογειωθεί» λόγω των κινδύνων για τη ναυσιπλοΐα. Παράλληλα, τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή έχουν επηρεάσει και τις αγορές, αφού οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, ανεβάζοντας φυσικά την τιμή του.
Η εικόνα που διαμορφώνεται σε αυτά τα προϊόντα, με βάση την εικόνα των αγορών, παρουσιάζεται για το καθένα ξεχωριστά στον πίνακα που ακολουθεί.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 13/3/2026)



