Το 2025 αποτέλεσε μια ακόμη χρονιά υψηλών επιδόσεων για το αεροδρόμιο της Αθήνας, με την επιβατική κίνηση να αυξάνεται κατά 6,7% και να φτάνει σε ιστορικά επίπεδα. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιώργος Καλλιμασιάς, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, η εικόνα για το 2026 εμφανίζεται πιο συγκρατημένη, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον.
ΚΑΥΣΙΜΑ
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Καλλιμασιάς στο ζήτημα των καυσίμων, το οποίο, όπως σημείωσε, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την πορεία των αερομεταφορών. Διευκρίνισε ότι το αεροδρόμιο δεν εμπλέκεται στην εμπορική διαχείριση των αεροπορικών καυσίμων, καθώς η προμήθειά τους αποτελεί ευθύνη των αεροπορικών εταιριών. Ο ρόλος του περιορίζεται στις υποδομές αποθήκευσης και ανεφοδιασμού.
Παρά το γεγονός ότι οι διακυμάνσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου δεν επηρεάζουν άμεσα τα οικονομικά του αεροδρομίου, έχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, έμμεσες επιπτώσεις, καθώς αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των αεροπορικών εταιριών.
ΝΑΥΛΑ
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΑ επισήμανε ότι η αύξηση του κόστους καυσίμων μεταφέρεται σε μεγάλο βαθμό στους επιβάτες, μέσω υψηλότερων αεροπορικών ναύλων. Όπως ανέφερε, η εξέλιξη αυτή μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση για ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονης ενεργειακής αστάθειας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις γεωπολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι επηρεάζουν τόσο το κόστος όσο και τη διαθεσιμότητα πτήσεων. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία είχε σημαντική συμμετοχή στην επιβατική κίνηση, παρουσιάζει μείωση πτήσεων σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ
Σε ό,τι αφορά την επάρκεια καυσίμων, ο κ. Καλλιμασιάς υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα επίπεδο ασφάλειας, καθώς διατηρούνται αποθέματα τόσο εντός του αεροδρομίου όσο και στις εγκαταστάσεις διύλισης της χώρας. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει δυνατότητα παραγωγής αεροπορικών καυσίμων, κάτι που δεν ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση γενικευμένης έλλειψης στην Ευρώπη, η εγχώρια αγορά δεν θα μείνει ανεπηρέαστη, ανεξάρτητα από τα διαθέσιμα αποθέματα.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Αναφερόμενος στις οικονομικές επιδόσεις, ο κ. Καλλιμασιάς σημείωσε ότι το 2025 διακινήθηκαν 34 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 675,6 εκατ. ευρώ. Παρά την αύξηση των εσόδων, τα καθαρά αποτελέσματα κινήθηκαν χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω αυξημένων εξόδων και άλλων παραγόντων.
Παράλληλα, προτείνεται η διανομή μερίσματος ύψους 0,66 ευρώ ανά μετοχή προς τους μετόχους.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Για το 2026, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΑΑ, η εξέλιξη της επιβατικής κίνησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές των καυσίμων και την πορεία των αεροπορικών ναύλων. Όπως ανέφερε, η ισορροπία μεταξύ κόστους και ζήτησης θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την αγορά των αερομεταφορών.



