Νέα στοιχεία για τη σύνθεση και τη συμπεριφορά των βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού αποτυπώνει η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ με τίτλο «Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;». Η ανάλυση εξετάζει τις έξι σημαντικότερες αγορές για το 2025, με βάση τα τουριστικά έσοδα, δηλαδή τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία.
Οι έξι αυτές χώρες συγκέντρωσαν το 47,4% των επισκέψεων, το 57,4% των διανυκτερεύσεων και το 55,5% των εισπράξεων στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αξία κάθε αγοράς δεν κρίνεται μόνο από τον αριθμό των επισκεπτών, αλλά και από τη διάρκεια παραμονής και τη μέση δαπάνη.
ΔΑΠΑΝΕΣ
Το Ηνωμένο Βασίλειο εμφάνισε την πιο ισχυρή εικόνα, με αύξηση εσόδων 18% και την υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη, στα 729 ευρώ. Οι Βρετανοί παραμένουν έντονα συνδεδεμένοι με το Νότιο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά και την Αττική, ενώ καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμα: Η ακρίβεια «ξετινάζει» και τους τουρίστες – Οι υψηλές τιμές απειλούν τη ζήτηση
Οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλή αξία για τον ελληνικό τουρισμό. Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες καταγράφουν τη μεγαλύτερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση, στα 121 ευρώ, και δαπάνη ανά επίσκεψη 715 ευρώ. Παρά τη μικρή μείωση στις διανυκτερεύσεις, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10%. Η Αττική παραμένει ο βασικός προορισμός, γεγονός που αφήνει περιθώρια για μεγαλύτερη διάχυση της ζήτησης σε άλλες Περιφέρειες.
ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ
Η γερμανική αγορά αυξήθηκε σε όγκο, με τις επισκέψεις να ενισχύονται κατά 11%. Ωστόσο, η δαπάνη ανά επίσκεψη μειώθηκε κατά 8,2% και η δαπάνη ανά διανυκτέρευση υποχώρησε στα 79 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των έξι αγορών. Αύξηση καταγράφεται σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Ιόνια Νησιά, ενώ η Θεσσαλία εμφανίζει σημαντική πτώση.
Η Γαλλία παρουσιάζει αλλαγή γεωγραφικού προσανατολισμού. Η Αττική ενισχύεται, με άνοδο εισπράξεων 57%, ενώ η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο χάνουν έδαφος. Στην Κρήτη οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 19%, ενώ στο Νότιο Αιγαίο οι επισκέψεις υποχώρησαν κατά 20%.
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
Η Ιταλία κινήθηκε ανοδικά, με αύξηση 7% στις επισκέψεις και 9% στις εισπράξεις. Ιδιαίτερη άνοδος καταγράφηκε στη Θεσσαλία, με αύξηση επισκέψεων 94% και εισπράξεων 148%. Αντίθετα, η Κρήτη είχε μείωση εισπράξεων, παρά την αύξηση των επισκέψεων.
Η Ολλανδία ήταν η μόνη αγορά από τις έξι που υποχώρησε σε επισκέψεις, διανυκτερεύσεις και έσοδα. Παρά τη μείωση, διατηρεί υψηλή δαπάνη ανά επίσκεψη, στα 615 ευρώ. Οι απώλειες σε Κρήτη και Ιόνια Νησιά δείχνουν ότι απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για τους λόγους της κάμψης.
Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει περιθώρια ανάπτυξης πέρα από τους παραδοσιακούς προορισμούς, με στοχευμένη προσέγγιση ανά αγορά και Περιφέρεια.



