Συναγερμός από τη Goldman Sachs: Το Brent μπορεί να εκτιναχθεί πάνω από τα 120 δολάρια

Παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η τράπεζα εξακολουθεί να προβλέπει ότι η μέση τιμή του Brent θα διαμορφωθεί στα 80 δολάρια το βαρέλι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2026

Ανοικτό το ενδεχόμενο σημαντικής ανόδου στις τιμές του πετρελαίου αφήνει η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι το Brent θα μπορούσε να υπερβεί τα 120 δολάρια το βαρέλι έως το τέταρτο τρίμηνο του έτους, εφόσον συνεχιστούν οι σοβαρές διαταραχές στη ναυσιπλοΐα μέσω του Στενού του Ορμούζ. Ωστόσο, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα διευκρινίζει ότι αυτό δεν αποτελεί το βασικό της σενάριο.

Σε έκθεσή της με ημερομηνία 20 Ιουλίου, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και η σημαντική μείωση των ροών πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο – σε επίπεδα κάτω από το 45% των προπολεμικών επιπέδων – έχουν ενισχύσει τις ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμα: Πετρέλαιο: Ήπια υποχώρηση των τιμών εν μέσω συγκρούσεων ΗΠΑ–Ιράν και προσπαθειών για εκεχειρία

Παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η τράπεζα εξακολουθεί να προβλέπει ότι η μέση τιμή του Brent θα διαμορφωθεί στα 80 δολάρια το βαρέλι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2026 και θα υποχωρήσει στα 75 δολάρια το βαρέλι το 2027, με την πρόβλεψη να βασίζεται στην υπόθεση ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν ότι οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις «κλίνουν προς τα πάνω», καθώς παραμένει αβέβαιη η κατάσταση τόσο στο Στενό του Ορμούζ όσο και στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου ενδέχεται να προκύψουν νέες διαταραχές στις θαλάσσιες μεταφορές πετρελαίου.

Οι διεθνείς αγορές ενέργειας έχουν δεχθεί ισχυρές αναταράξεις τις τελευταίες εβδομάδες, με το Brent να επανέρχεται πάνω από τα 91 δολάρια το βαρέλι, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Την ίδια ώρα, οι απειλές των φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι της Υεμένης για αποκλεισμό φορτίων από τη Σαουδική Αραβία εντείνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ενεργειακών μεταφορών μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία αποτελεί βασική οδό για τις εξαγωγές αργού πετρελαίου του Περσικού Κόλπου.

Η Goldman Sachs επισημαίνει ακόμη ότι τα μειωμένα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου κατά το δεύτερο τρίμηνο καθιστούν την αγορά πιο ευάλωτη σε ενδεχόμενες διαταραχές της προσφοράς. Παρ’ όλα αυτά, η επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα και η μεγαλύτερη ελαστικότητα της παγκόσμιας κατανάλωσης ενδέχεται να περιορίσουν το εύρος μιας περαιτέρω ανόδου των τιμών.

Διαβάστε ακόμα: Άρθρο – Δημήτρης Καπράνος: Συμφωνούμε και προσυπογράφουμε

Advertisement 5
Advertisement 1
















ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisement 3
Advertisement 4
Advertisement 5

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ