Χρυσός: Άνοδος 2,5% μετά την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Το πολύτιμο μέταλλο διευρύνει τα κέρδη του για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση

Ισχυρά κέρδη καταγράφει ο χρυσός στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις τους στις πληθωριστικές πιέσεις και τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η τιμή spot του χρυσού ενισχύεται κατά 2,5%, φτάνοντας τα 4.322,87 δολάρια ανά ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιουνίου. Αντίστοιχα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παράδοσης Αυγούστου σημειώνουν άνοδο 2,5%, διαμορφούμενα στα 4.344,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα: Κατρακυλά το πετρέλαιο: Σε χαμηλό τετραμήνου μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν

Το πολύτιμο μέταλλο διευρύνει τα κέρδη του για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές επαναξιολογούν τις προοπτικές της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής μετά τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τον τερματισμό της σύγκρουσης, την άρση του ναυτικού αποκλεισμού και την επαναλειτουργία του Στενού του Ορμούζ. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονη υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες καταγράφουν απώλειες άνω του 4%, περιορίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες για νέες πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Την ανοδική πορεία του χρυσού ενισχύει και η εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο κινείται σε χαμηλό δεκαημέρου. Η πτώση του αμερικανικού νομίσματος καθιστά το πολύτιμο μέταλλο πιο ελκυστικό για επενδυτές που συναλλάσσονται σε άλλα νομίσματα, στηρίζοντας τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον Tim Waterer της KCM Trade, η ταυτόχρονη υποχώρηση του πετρελαίου και του δολαρίου δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τον χρυσό. Ωστόσο, όπως σημειώνει, η συνέχιση της ανόδου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή και τη σταθερότητα της συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Οι αγορές παρακολουθούν πλέον στενά τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve, καθώς οι προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων έχουν περιοριστεί σημαντικά. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας την Τετάρτη, από την οποία αναμένονται ενδείξεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

Θετική είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα. Το ασήμι σημειώνει άνοδο 3,6% στα 70,39 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα κερδίζει 3,3% στα 1.773,70 δολάρια, ενώ το παλλάδιο ενισχύεται επίσης κατά 3,3%, φτάνοντας τα 1.324,75 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα: Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν για τερματισμό του πολέμου: Στη Γενεύη η υπογραφή, ανοιχτά τα κρίσιμα ζητήματα

Advertisement 5









ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisement 3








Advertisement 5

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ