Αγροτικές επενδύσεις – Επιστράτευση ορκωτών λογιστών για να προλάβουν τις πληρωμές

Με νομοθετική παρέμβαση ενεργοποιείται το νέο πλαίσιο για την ολοκλήρωση των εξονυχιστικών πιστοποιήσεων πριν από την καταβολή των ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σήμα επιτάχυνσης για αγροτικές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης στέλνει διάταξη σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ανοίγει τη διαδικασία ελέγχων και σε υφιστάμενα μητρώα ελεγκτών, όπως το δημόσιο μητρώο ορκωτών ελεγκτών λογιστών.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η ρύθμιση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται στο τελευταίο «100άρι» και η κλεψύδρα για την επιτυχή ολοκλήρωσή του… αδειάζει επικίνδυνα.

Η επιτάχυνση δεν αφορά το στάδιο της ένταξης, αλλά το επόμενο και πιο κρίσιμο βήμα της διαδικασίας υλοποίησης. Στην τελική ευθεία του Ταμείου Ανάκαμψης οι καθυστερήσεις σε ελέγχους, επαληθεύσεις και πιστοποιήσεις μπορούν να μεταφέρουν προς τα πίσω και τις πληρωμές, ακόμα και για σχέδια που έχουν ήδη εγκριθεί. Γι’ αυτό το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να μεγαλώσει τη δεξαμενή των διαθέσιμων ελεγκτών, ώστε οι φάκελοι να προχωρούν ταχύτερα από το στάδιο της υλοποίησης στο στάδιο της εκταμίευσης. Το πρακτικό βάρος πέφτει πλέον στη δυνατότητα των υπηρεσιών να ελέγχουν εγκαίρως το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο προτού κλείσουν τα χρονοδιαγράμματα του προγράμματος και προτού συσσωρευτούν νέες εκκρεμότητες σε επενδύσεις που συνδέονται με την παραγωγή, με τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και με την περιφερειακή ανάπτυξη σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Η διάταξη αφορά τα επενδυτικά σχέδια για εκείνα τα έργα και τις δράσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται σχέδια που έχουν εγκριθεί και έχουν ενταχθεί σε υποέργα της δράσης για τον οικονομικό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα.

Σημειώνεται πως το μητρώο ελεγκτών-επαληθευτών αφορά τους ελέγχους και τις επιτόπιες επαληθεύσεις για την πιστοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των επενδυτικών σχεδίων. Με τη νέα ρύθμιση, η διαδικασία μπορεί να υποστηρίζεται και από ελεγκτές ή ελεγκτικές εταιρίες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε υφιστάμενα δημόσια μητρώα, όπως το μητρώο των ορκωτών ελεγκτών λογιστών.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ

Τα ποσά των εν λόγω επενδυτικών σχεδίων δεν είναι καθόλου αμελητέα και αφορούν ένα μεγάλο εύρος κλάδων του πρωτογενούς τομέα σε όλη τη χώρα, όπως, ενδεικτικά, επένδυση 6,33 εκατ. ευρώ από εταιρία του κλάδου των οπωροκηπευτικών στη Θεσσαλονίκη για αύξηση δυναμικότητας και εκσυγχρονισμό υφιστάμενης μονάδας κατάψυξης και επεξεργασίας προϊόντων, ενταγμένη στο υποέργο «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα», της δράσης «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα», του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο ίδιο υποέργο εντάσσεται και επένδυση 999.950 ευρώ από πολύ μικρή επιχείρηση στον κλάδο της αιγοτροφίας και του γάλακτος, με τόπο υλοποίησης στο Ρήγιο Εβρου, για επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας σε γάλα υφιστάμενης μονάδας εκτροφής αιγών και χονδρικής εμπορίας γάλακτος.

Στο ίδιο πλέγμα επενδύσεων εντάσσεται και επένδυση 1,9 εκατ. ευρώ από εταιρία του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών στην Κορινθία, στο υποέργο «Ενίσχυση Υδατοκαλλιεργειών».

Από το ανωτέρω ενδεικτικό ύψος των επενδύσεων γίνεται ξεκάθαρο πως ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς, σαν και αυτούς που διανύουμε, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για απώλειες πόρων, ειδικά καθώς η κυβέρνηση έχει τονίσει ουκ ολίγες φορές πως δεν θα χαθεί «ούτε ένα ευρώ» ευρωπαϊκών κονδυλίων…

Επιτόπιες αυτοψίες και λεπτομερείς έλεγχοι

Για την πληρωμή των σχεδίων αυτών δεν αρκεί η έγκριση της επένδυσης. Οι δικαιούχοι πρέπει να περάσουν από έλεγχο και επαλήθευση αντικειμένου. Στην πράξη πρέπει να διαπιστωθεί αν ο εξοπλισμός, οι εγκαταστάσεις, οι εργασίες ή οι δαπάνες που δηλώθηκαν έχουν υλοποιηθεί σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης, τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό και τους όρους του προγράμματος.

Η νέα διάταξη συνδέεται με αυτό ακριβώς το στάδιο της διαδικασίας, στο οποίο μπορούν να δημιουργηθούν καθυστερήσεις πριν από την καταβολή της ενίσχυσης. Δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης ορκωτών ελεγκτών λογιστών και ελεγκτικών εταιριών για τους ελέγχους και τις επαληθεύσεις των επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η χρήση υφιστάμενων μητρώων ελεγκτών έρχεται να προστεθεί στο ειδικό μητρώο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, αυξάνεται το ανώτατο μηνιαίο όριο αποζημίωσης για τα μέλη των οργάνων αξιολόγησης, ελέγχου, επαλήθευσης και παρακολούθησης. Το πλαφόν ανεβαίνει έως τα 2.400 ευρώ τον μήνα, ενώ διατηρείται το συνολικό σωρευτικό όριο των 6.800 ευρώ. Η εφαρμογή του πλαισίου παρατείνεται έως τις 30/9/2026.

Οι αποφάσεις ένταξης των επενδυτικών σχεδίων περιλαμβάνουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την πορεία των έργων και την υποβολή αιτημάτων πληρωμής που διαφέρουν ανά περίπτωση.

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να τηρούν ηλεκτρονικό και έγχαρτο φάκελο φυσικού και οικονομικού αντικειμένου. Στον φάκελο περιλαμβάνονται τα στοιχεία του έργου, τα παραστατικά, οι δαπάνες, τα τεχνικά δεδομένα και κάθε έγγραφο που απαιτείται για τον έλεγχο. Τα αρμόδια όργανα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία αυτά για την επαλήθευση και την πιστοποίηση της επένδυσης.

Στο ίδιο πλαίσιο ο έλεγχος καλύπτει τόσο το οικονομικό όσο και το φυσικό αντικείμενο. Στο οικονομικό σκέλος εξετάζονται οι δαπάνες, τα παραστατικά και η αντιστοίχισή τους με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Στο φυσικό σκέλος εξετάζεται αν η επένδυση υλοποιήθηκε όπως περιγράφεται στην απόφαση ένταξης, ανάλογα με το είδος του σχεδίου και το υποέργο στο οποίο έχει ενταχθεί.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 22/5/2026)

Advertisement 5



Advertisement 2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ



















Advertisement 4
Advertisement 5
Advertisement 6

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ