ΕΤΕ: Ανθεκτικές οι επενδύσεις των ελληνικών ΜμΕ – Η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει το ψηφιακό χάσμα

Η μικρή υποχώρηση του δείκτη αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση της πόλωσης μεταξύ των επιχειρήσεων

Παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις του πρώτου εξαμήνου του 2026, η επενδυτική διάθεση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένει ανθεκτική, σύμφωνα με νέα έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Δείκτης Επενδυτικής Διάθεσης των ΜμΕ υποχώρησε οριακά στις 45 μονάδες, από 46,5 το προηγούμενο εξάμηνο, με την επενδυτική βάση να παραμένει διευρυμένη, καθώς το 78% των επιχειρήσεων εξακολουθεί να σχεδιάζει κάποια μορφή επένδυσης. Σύμφωνα με την έρευνα, η αυξημένη αβεβαιότητα δεν οδήγησε σε εγκατάλειψη των επενδυτικών σχεδίων, αλλά κυρίως σε αναβολή ή μετάθεση υλοποίησής τους.

Διαβάστε ακόμα: Πιερρακάκης: Κοινή εποπτεία στις κεφαλαιαγορές για ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη

Η μικρή υποχώρηση του δείκτη αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση της πόλωσης μεταξύ των επιχειρήσεων. Το ποσοστό όσων σχεδιάζουν μείωση επενδύσεων αυξήθηκε από 9% σε 15%, ενώ εκείνων που προγραμματίζουν αύξηση επενδύσεων ενισχύθηκε από 24% σε 27%. Παράλληλα, μειώθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων με επενδύσεις σε φάση υλοποίησης, στο 13% από 21%, ενώ αυξήθηκε το ποσοστό όσων βρίσκονται ακόμη στο στάδιο σχεδιασμού ή διερεύνησης επενδύσεων.

Η τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού
Η ψηφιακή αναβάθμιση παραμένει μία από τις βασικές επενδυτικές προτεραιότητες των ελληνικών ΜμΕ, με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) να αναδεικνύεται σε έναν από τους σημαντικότερους τομείς ενδιαφέροντος.

Περίπου το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνει ότι ήδη χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή λειτουργία του, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η χρήση της AI εμφανίζεται για πρώτη φορά σχεδόν ανεξάρτητη από το μέγεθος της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την ΕΤΕ, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί την πρώτη ψηφιακή τεχνολογία που φαίνεται να περιορίζει τόσο το χάσμα μεταξύ μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων όσο και την απόσταση της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εύκολη πρόσβαση σε απλές εφαρμογές AI, όπως ψηφιακοί βοηθοί, έχει επιτρέψει σε πολλές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν τα πρώτα βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Οι πρώτοι χρήστες βλέπουν ήδη οφέλη
Η δυναμική της AI αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς επιπλέον 41% των ΜμΕ χρησιμοποιεί ήδη εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε προσωπικό επίπεδο, ενώ 17% σχεδιάζει να προχωρήσει σε επαγγελματική χρήση στο μέλλον.

Η έρευνα καταγράφει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης, καθώς οι δυνητικές εφαρμογές της AI που αναγνωρίζουν οι επιχειρήσεις είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τη σημερινή χρήση. Το μεγαλύτερο κενό εντοπίζεται στη διαχείριση πελατών, όπου το 47% των επιχειρήσεων βλέπει δυνατότητες αξιοποίησης, αλλά μόλις το 14% χρησιμοποιεί ήδη αντίστοιχα εργαλεία.

Οι επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει εφαρμογές AI αναφέρουν ήδη μετρήσιμα οφέλη. Περίπου οι μισές καταγράφουν βελτίωση στη λήψη αποφάσεων, ενώ περίπου το ένα τρίτο αναφέρει μείωση κόστους.

Παράλληλα, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να δημιουργεί έναν θετικό κύκλο επενδύσεων: το 75% των ΜμΕ που χρησιμοποιούν έξι εφαρμογές AI δηλώνει ότι σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση της χρήσης τους μέσα στον επόμενο χρόνο, έναντι 47% όσων χρησιμοποιούν μία μόνο εφαρμογή.

Το στοίχημα της οργανωτικής προσαρμογής
Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, το κρίσιμο ζήτημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι μόνο η επιλογή του κατάλληλου εργαλείου AI, αλλά η έγκαιρη ανάπτυξη της οργανωτικής ικανότητας που απαιτείται για την αξιοποίησή του.

Σήμερα, μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που δεν χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη αναμένει είτε την εμφάνιση πιο έτοιμων εφαρμογών (36%) είτε οικονομικά κίνητρα (28%). Ωστόσο, η αποτελεσματική αξιοποίηση της τεχνολογίας απαιτεί σταδιακή εξοικείωση, επενδύσεις σε δεδομένα, δεξιότητες και εσωτερικές διαδικασίες.

Όπως επισημαίνει η μελέτη, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο μέλλον δεν θα ανήκει σε όσους περιμένουν το τέλειο εργαλείο, αλλά σε εκείνους που θα ξεκινήσουν νωρίτερα να αναπτύσσουν την ικανότητα να συνεργάζονται αποτελεσματικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε ακόμα: Σε αναζήτηση προσήμου το Χρηματιστήριο

Advertisement 5



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ












Advertisement 4
Advertisement 5

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ