Τα… σφηνάκια: Τα αιολικά πάρκα, το χρέος και η comme il faut κριτική Θεοδωρόπουλου

Πανηγυρικός τόνος στις ανακοινώσεις του πακέτου μέτρων στήριξης - προφανώς με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις.

Σχεδόν δύο μήνες πολέμου στον Περσικό, και στις Βρυξέλλες παρουσιάζουν τώρα μέτρα για τη διαχείριση της πολυεπίπεδης κρίσης (από ενεργειακή μέχρι πρώτων υλών και…).

Αλλά και επαίνων για τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας -από τον Σαρλ Μισέλ (πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου)-, θέση που ασπάζονται αρκετοί ακόμα Ευρωπαίοι, οι οποίοι κάνουν πως δεν βλέπουν την κατοχή (από το 1974) μέρους χώρας-μέλους της Ε.Ε., όπως τους θύμισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, καταδεικνύοντας τις α λα καρτ ευαισθησίες και τους δικαιωματισμούς των εταίρων.

Υστερα από πολύμηνη παραμονή στον «πάγο» (σ.σ.: 16 μήνες), η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει μπροστά τα projects για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Ποτέ δεν είναι αργά, μόνο που όπως έγινε γνωστό (από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη) στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας σημειώθηκε νέο επεισόδιο με τη φρεγάτα «Goksu», που παρενέβη σε υποθαλάσσιες εργασίες του Maasvliet.
Και άλλο περιστατικό, μέτριας έντασης, και με την Αθήνα να αντιδρά, αλλά με το ολλανδικό πλοίο να μην ολοκληρώνει τις εργασίες του.

Πανηγυρικός τόνος στις ανακοινώσεις του πακέτου μέτρων στήριξης – προφανώς με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, όντως η κυβέρνηση πετυχαίνει τη μείωση του χρέους, πλην όμως σε απόλυτο μέγεθος έχει φτάσει στα 362 δισ. – από 331 δισ. το 2019, ολόκληρα 31 δισ. δεν τα λες και λίγα. Οσον αφορά, δε, τα περί πλεονασμάτων κ.λπ., μια ματιά στους έμμεσους φόρους είναι ενδεικτική: στα 41,8 δισ. το 2025, από 32 δισ. το 2029, δηλαδή 9,8 δισ. επιπλέον. Προφανώς μέρος τους οφείλεται στην αύξηση του ΑΕΠ, όμως το μεγαλύτερο προέρχεται από διόγκωση της έμμεσης φορολόγησης.

Κοινό μυστικό στην επιχειρηματική κοινότητα -και δη την ενεργοβόρο βιομηχανία- πως οι χειρισμοί Θεοδωρόπουλου στο ενεργειακό δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο απαιτεί η σοβαρότητα της κατάστασης. Θεωρούν πως η κριτική του προέδρου του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση είναι αρκετά… comme il faut.

Νέος γύρος αγορών μετοχών της Metlen Energy & Metals από τον βασικό μέτοχο και επιτελικά στελέχη του ομίλου. Ο μεν Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει αγοράσει 105.000 μτχ. τελευταία, διάστημα που σε αγορές προχώρησαν και οι Γιάννης Γιαννακόπουλος (chief executive director Integrated Utility – M Generation & Management), Ιωάννης Πετρίδης (senior independent director), Sara Fideli (chief people officer).
Εμπρακτες ενέργειες (υπό) στήριξης των προοπτικών της εισηγμένης στο LSE (FTSE100), την ώρα που η Morgan Stanley δίνει τιμή-στόχο τα 55 ευρώ και βλέπει τη μεγάλη εικόνα να ξεδιπλώνεται από το 2027.

Σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο («F.T.»), η Evoke θα μπορούσε να αποφέρει λειτουργικά κέρδη έως 270 εκατ. στερλίνες (μέχρι το 2027). Στόχος που εάν επιτευχθεί και παράλληλα η Bally’s/Intralot πετύχει να μειώσει λειτουργικά/διοικητικά κόστη -στην περίπτωση που εξαγοράσει την αγγλική εταιρία-, τότε τα ebitda 1 δισ. είναι on target.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 24/4/2026)

Advertisement 5










Advertisement 2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ








Advertisement 5


Advertisement 7

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ