Τα… μακαρόνια για αθλητές, ο Γ. Αντετοκούνμπο, η «πίτα» και το εξαγωγικό «μπαράζ» των εγχώριων βιομηχανιών
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Οι Ελληνες ανήκουν στους λαούς οι οποίοι θεωρούνται «μακαρονάδες», δεύτεροι στην Ευρώπη πίσω από τους Ιταλούς. Καταναλώνουν αρκετά μεγάλες ποσότητες από ζυμαρικά κάθε τύπου και τροφοδοτούν, με αυτόν τον τρόπο, τις πωλήσεις μιας αγοράς η οποία φτάνει σε αθροιστικούς τζίρους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση. Αν συνυπολογιστούν και οι διόλου ευκαταφρόνητες εξαγωγές της εγχώριας βιομηχανίας ζυμαρικών, ο πήχης ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά, σε σχέση με την εγχώρια κατανάλωση.
Τα συνολικά έσοδα της ελληνικής αγοράς ζυμαρικών υπολογίζονται, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών πωλήσεων της, λίγο κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ. Με προοπτική όμως να πλησιάσει μεγαλύτερες επιδόσεις, αν και τα ζυμαρικά νέας γενιάς πετύχουν το απαραίτητο «γκελ» στο καταναλωτικό κοινό, σε συνδυασμό με την αυξητική τάση των εξαγωγών του κλάδου. Η αγωνία των εταιριών για την επιτυχία των νέων εγχειρημάτων τους, προφανής…
Η «μάχη» για τα μερίδια και την αύξηση των εσόδων του κλάδου αποκτά νέα… διάσταση, καθώς έχουν πέσει σε αυτή νέα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα άλλα σημεία πώλησης από τους δύο μεγαλύτερους «παίκτες» της ελληνικής αγοράς.
Η ιστορική βιομηχανία ζυμαρικών Μέλισσα – Κίκιζας, η οποία καθοδηγείται από την τρίτη γενιά της οικογένειας στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Κίκιζα, έχει λανσάρει εδώ και μερικούς μήνες νέες κατηγορίες ζυμαρικών, με υψηλή διατροφική αξία, με «όπλο» για την προβολή των συσκευασιών της την εικόνα του Ελληνα διεθνούς μπασκετμπολίστα και NBAer Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενώ ανάλογη κίνηση προέκυψε από την ελληνική θυγατρική της πολυεθνικής Barilla, με το επίσης γνωστό από δεκαετίες (και από τον… Ακάκιο) brand της Misko.
Για τα… αθλητικά μακαρόνια της Μέλισσα – Κίκιζας, η ίδια η εταιρία αναφέρει στο διαφημιστικό της μήνυμα ότι τα συγκεκριμένα βοηθούν στη μείωση της κόπωσης αλλά και στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, εφόσον είναι πηγή μαγνησίου, όπως η νέα σειρά πολυδημητριακών ζυμαρικών Melissa Boost (παράγονται με αλεύρι ολικής άλεσης σκληρού σιταριού, δίκοκκου σιταριού, Teff και αμάρανθου, που περιέχουν μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο και μαγγάνιο) και -σύμφωνα με αυτήν- συμβάλλουν θετικά στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες ενός αθλητή, χαμηλά σε λιπαρά και σάκχαρα και μπορούν να τις συνοδεύσουν ως πιάτο πριν αλλά και μετά από την προπόνηση.
Εκτός από τα Melissa Boost – πέννες ριγέ, μπήκαν στο «παιχνίδι» και τα Melissa High Protein, σπαγγέτι και πέννες ριγέ, ζυμαρικά πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, που παράγονται από πρωτεΐνη βρόμης (και περιέχουν 83% περισσότερη πρωτεΐνη σε σύγκριση με τα απλά ζυμαρικά), με την εταιρία να επισημαίνει ότι οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και των φυσιολογικών οστών του σώματος.
Η Βarilla Hellas έριξε στη «μάχη» το εμπορικό σύνθημα «και τα protein να είναι Misko», με συσκευασίες σπαγγέτι και πέννες ριγκάτε. Ζυμαρικά με πρωτεΐνη αρακά και κουρκουμά και περιεκτικότητα 20 g ανά 100 g, με μια μπάρα η οποία παραπέμπει σε άρση βαρών να φιγουράρει στο σχετικό φυλλάδιο με τις συνταγές της δίπλα στο logo της μάρκας της. H Misko παρέχει, μάλιστα, στους καταναλωτές και λίστα με συνταγές για την καλύτερη… γαστριμαργική αξιοποίηση της νέας σειράς των ζυμαρικών της, αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στις «ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά».
Πέρα από τα προϊόντα νέας γενιάς, οι κλασικές σειρές ζυμαρικών των δύο προαναφερόμενων «παικτών» (και των brands που κατέχουν) παραμένουν στο…. ράφι, έχοντας απέναντί τους τον ανταγωνισμό της ανερχόμενης ΜΑΚΒΕΛ, της Ηλιος, που διαγράφει μια σταθερή πορεία, αλλά και της ιδιωτικής ετικέτας, η οποία λόγω ακρίβειας κέρδισε έδαφος στις επιλογές των καταναλωτών.
Οι «χρυσοί» τζίροι και οι άλλες δραστηριότητες
Μερικά… εκατομμύρια χωρίζουν τους δύο μεγαλύτερους σε οικονομικό μέγεθος και παραγωγική δυνατότητα «παίκτες» της εγχώριας βιομηχανίας ζυμαρικών σε επίπεδο τζίρων.
Η θεσσαλική Μέλισσα – Κίκιζας, με πορεία άνω των επτά δεκαετιών, από το 1947, κατέγραψε έσοδα 136,54 εκατ. ευρώ στα τελευταία της δημοσιευμένα αποτελέσματα και άλλα 124,5 εκατ. ευρώ η ελληνική Barilla, θυγατρική των Ιταλών από το 1991 (με συνολική παρουσία για την Misko στην αγορά από το 1927).
Η ΜΑΚΒΕΛ – Eurimac ανακοίνωσε πωλήσεις 73,9 εκατ. ευρώ, ως τρίτος «παίκτες», με ένα άθροισμα για τους «3» στα 335 εκατ. ευρώ, εν αναμονή για τα στοιχεία της χρήσης του 2024.
Τα υψηλά κόστη και οι αυξήσεις σε τιμές πρώτων υλών, ενέργειας και συσκευασίας προκάλεσαν πιέσεις στις κερδοφορίες, που όμως δεν εμπόδισαν τις βιομηχανίες ζυμαρικών να προβούν σε μεγάλες επενδύσεις, για την ενίσχυση της παραγωγής τους.
Οι εταιρίες ποντάρουν, άλλωστε, και σε άλλες δραστηριότητες, όπως το ελαιόλαδο (με την Terra Creta για τη Μέλισσα – Κίκιζας), οι σάλτσες κ.λπ.
Ελληνικό spaghetti σε όλο τον πλανήτη
Το highlight στις εξαγωγές της ελληνικής βιομηχανίας ζυμαρικών θεωρείται το deal της Μέλισσα – Κίκιζας με τη Walmart, τη μεγαλύτερη στο λιανεμπόριο τροφίμων κ.ά. παγκοσμίως, ιδιοκτησίας της οικογένειας των δισεκατομμυριούχων Γουόλτονς.
Από τις αρχές του 2023 χρονολογείται, συγκεκριμένα, η σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την αμερικανική αλυσίδα για την προμήθεια 10.000 τόνων ζυμαρικών (σύμφωνα με την αρχική συμφωνία) στον «κολοσσό» του εμπορίου, προτού βέβαια προκύψει η συζήτηση για τους δασμούς του προέδρου Τραμπ, αλλά δεν παύει να θεωρείται μια μεγάλη κίνηση.
Η Μέλισσα – Κίκιζας, κορυφαίος παραγωγός στην Ελλάδα, εξάγει σε πάνω από 45 χώρες, η Βarilla Hellas ανήκει στον γνωστό ιταλικό όμιλο, η ΜΑΚΒΕΛ – Eurimac σε περισσότερες από 60 και η Ηλιος σε άλλες 30.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 5/6/2025)