Πτώση στις ευρωαγορές λόγω ανησυχιών για πληθωρισμό και ένταση στη Μέση Ανατολή

Οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς δεν διαφαίνεται πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Με απώλειες ξεκίνησαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου και οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων ενισχύουν τους φόβους για επίμονο πληθωρισμό και αυστηρότερη νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς δεν διαφαίνεται πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ενώ η κρίση γύρω από το Στενό του Ορμούζ συνεχίζει να επηρεάζει τις διεθνείς αγορές ενέργειας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,71%, στις 602,60 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,26% στις 10.170 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κινείται χαμηλότερα κατά 0,64% στις 23.801 μονάδες. Ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει απώλειες 1,21%, ενώ μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να υποχωρεί κατά 2,07%. Ο ισπανικός IBEX 35 κινείται επίσης πτωτικά, χάνοντας 0,58%.

Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω μετά από επίθεση με drone που προκάλεσε πυρκαγιά σε πυρηνική εγκατάσταση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τρία drones στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις προς το Ιράν, καλώντας την Τεχεράνη να κινηθεί «γρήγορα», γεγονός που ενίσχυσε τους φόβους για νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν έχει εισέλθει πλέον στον τρίτο μήνα, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία για την επαναλειτουργία του Στενού του Ορμούζ, ενός από τα σημαντικότερα περάσματα μεταφοράς πετρελαίου παγκοσμίως.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας τροφοδοτεί τις ανησυχίες για νέο κύμα πληθωρισμού, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζονται πιο ευάλωτες στις ενεργειακές αναταράξεις λόγω της εξάρτησης της περιοχής από εισαγόμενο πετρέλαιο, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να παραμένουν κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα, σε αντίθεση με άλλες διεθνείς αγορές που στηρίζονται από την αισιοδοξία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Σε επίπεδο μετοχών, η AstraZeneca υποχωρεί κατά 0,8%, παρά την έγκριση στις ΗΠΑ νέου φαρμάκου της για την υπέρταση.

Αντίθετα, η ελβετική Sonova ενισχύεται κατά 4,1%, αφού ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ακουστικών βαρηκοΐας παγκοσμίως προέβλεψε αυξημένες πωλήσεις και υψηλότερη κερδοφορία για το οικονομικό έτος 2026/27.

Advertisement 5










Advertisement 2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ








Advertisement 5


Advertisement 7

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ