Η υπόθεση των προωθούμενων αλλαγών στην κυβερνοασφάλεια δεν βρίσκεται στην αρχή. Δεν έχει, όμως, κλείσει. Βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και της διαπραγμάτευσης. Οι αλλαγές που συζητούνται στις Βρυξέλλες έχουν περάσει από το επίπεδο της γενικής ιδέας και έχουν μπει στη φάση της θεσμικής επεξεργασίας.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη βάλει στο τραπέζι την πρότασή της. Η πρόταση για την CSA2 κατατέθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2026, ενώ η σχετική πρόταση σχετικά με την πράξη για τα Ψηφιακά Δίκτυα (Digital Networks Act), ακολούθησε στις 21 Ιανουαρίου 2026. Από εκεί και πέρα η διαδικασία περνά στο Συμβούλιο της Ε.Ε. και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί κρίνεται αν το αρχικό κείμενο θα περάσει όπως είναι ή αν θα αλλάξει.
Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής; Η διαδικασία άρχισε με δημόσια διαβούλευση μέσα στο 2025. Στη συνέχεια η Κομισιόν προχώρησε στη διαμόρφωση της πρότασης για τη νέα εκδοχή του Cybersecurity Act και του ευρύτερου πακέτου που συνδέεται με αυτήν. Από τη στιγμή που η πρόταση κατατέθηκε επίσημα, άρχισε η φάση της θεσμικής διαπραγμάτευσης.
Στο Συμβούλιο τα κείμενα εξετάζονται από ομάδες εργασίας και εθνικούς εκπροσώπους. Κάθε χώρα βλέπει πού συμφωνεί, πού διαφωνεί και ποιες αλλαγές επιθυμεί. Εδώ ο παράγοντας της εθνικής στάθμισης έχει μεγάλο βάρος, γιατί οι προτάσεις αγγίζουν κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας, αγοράς, προμηθειών και υποδομών.
Παράλληλα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το κείμενο πηγαίνει στις αρμόδιες επιτροπές, όπως η ITRE, η LIBE, η IMCO και η JURI. Εκεί το θέμα δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως τεχνικό ή βιομηχανικό ζήτημα. Εξετάζεται και από την πλευρά των δικαιωμάτων, της αγοράς, της νομικής βάσης και της θεσμικής ισορροπίας.
Στην πράξη αυτή είναι η πιο κρίσιμη φάση. Γιατί; Διότι τώρα διαμορφώνονται οι τροπολογίες, τώρα ασκούνται οι πιέσεις, τώρα κατατίθενται οι ενστάσεις από κυβερνήσεις, παρόχους, βιομηχανικούς φορείς, νομικούς και ομάδες συμφερόντων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιαστεί, στο πρώτο τρίμηνο του 2026 οι χώρες είχαν ήδη αρχίσει να διαμορφώνουν παρατηρήσεις. Οι ομάδες εργασίας του Συμβουλίου επεξεργάζονταν κείμενα συμβιβασμού. Από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου 2026 οι συζητήσεις προχωρούσαν πάνω στους πρώτους τίτλους της πρότασης, μεταξύ των οποίων και στα ζητήματα που συνδέονται με τον ENISA.
Τι ακολουθεί μετά; Οταν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμορφώσουν τις δικές τους θέσεις, τότε ξεκινά η φάση των τριμερών διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το στάδιο κάθονται στο ίδιο τραπέζι η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, με στόχο να καταλήξουν σε ένα κείμενο κοινής αποδοχής. Συνήθως αυτό προκύπτει μέσα από σκληρούς συμβιβασμούς.
Η υπόθεση, λοιπόν, δεν έχει κλείσει. Κυβερνήσεις, εταιρίες, κλαδικοί φορείς, νομικοί και think tanks προσπαθούν ακόμη να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Οι προωθούμενες αλλαγές δεν βρίσκονται ούτε στο στάδιο της θεωρίας ούτε στο στάδιο της τελικής έγκρισης. Βρίσκονται στο πιο κρίσιμο ενδιάμεσο σημείο. Εκεί όπου το πολιτικό βάρος, οι εθνικές αντιδράσεις, τα συμφέροντα της αγοράς και οι θεσμικές ισορροπίες μπορούν ακόμη να αλλάξουν το αποτέλεσμα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 22/5/2026)



