Καφούνης: Θετικές οι πρώτες ενδείξεις από το τέλος των 3 ευρώ στα μικροδέματα από τρίτες χώρες

Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η ανεξέλεγκτη εισροή μικροδεμάτων από τρίτες χώρες δημιουργεί διαχρονικά στρεβλώσεις στην αγορά

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από την εφαρμογή του τέλους των 3 ευρώ ανά είδος στα μικροδέματα που εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών από τρίτες χώρες, σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία, το μέτρο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, φαίνεται ήδη να επιβραδύνει τη διακίνηση μικροδεμάτων, με τις πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς να δείχνουν αισθητή μείωση των εισαγωγών. Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή συμβάλλει στη διαμόρφωση συνθηκών πιο δίκαιου ανταγωνισμού για τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ η πλήρης αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του μέτρου θα γίνει μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων από τις αρμόδιες αρχές.

Διαβάστε ακόμα: Shell: Ισχυρές επιδόσεις στο β’ τρίμηνο χάρη στη μεταβλητότητα στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η ανεξέλεγκτη εισροή μικροδεμάτων από τρίτες χώρες δημιουργεί διαχρονικά στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τίθενται ζητήματα συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασφάλειας, επισήμανσης και φορολογικής μεταχείρισης.

Όπως σημειώνει, η σημασία του μέτρου δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση του όγκου των εισαγωγών. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η στήριξη της απασχόλησης, η αύξηση των δημόσιων εσόδων και η δημιουργία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία αποτελούν, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, βασικά οφέλη της νέας ρύθμισης.

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει άμεσα στις επόμενες παρεμβάσεις που έχουν ήδη προταθεί για τη διαχείριση των μικροδεμάτων από τρίτες χώρες. Ειδικότερα, ζητά την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού τέλους διαχείρισης, το οποίο θα ενισχύσει τους τελωνειακούς ελέγχους και θα διευκολύνει την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της προέλευσης και της συμμόρφωσης των προϊόντων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η ΕΣΕΕ επαναλαμβάνει επίσης το αίτημά της για επίσπευση της κατάργησης του καθεστώτος de minimis, το οποίο προβλέπει απαλλαγές για αποστολές αξίας έως 150 ευρώ. Όπως επισημαίνει, η αλλαγή αυτή είναι αναγκαία ώστε να διαμορφωθεί ένα σταθερό και ισότιμο πλαίσιο ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα του μέτρου, τονίζοντας ότι, παρότι είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως το τέλος των 3 ευρώ λειτουργεί αποτρεπτικά για μέρος των μικροδεμάτων που εισέρχονται από τρίτες χώρες.

Όπως ανέφερε, στόχος της παρέμβασης δεν είναι ο περιορισμός του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού, με κοινές υποχρεώσεις και ενιαία πρότυπα ασφάλειας και συμμόρφωσης για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Παράλληλα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει άμεσα στην υιοθέτηση του ευρωπαϊκού τέλους διαχείρισης και στην κατάργηση του καθεστώτος de minimis, ώστε να διαμορφωθεί ένα μόνιμο και δίκαιο πλαίσιο λειτουργίας για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό εμπόριο.

Διαβάστε ακόμα: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικτές τάσεις με πιέσεις στην τεχνολογία – Στο επίκεντρο η σύνοδος του ΝΑΤΟ

Advertisement 5
Advertisement 2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ















Advertisement 4
Advertisement 5

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ