Το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, η ανάγκη βαθύτερης οικονομικής ενοποίησης και οι προκλήσεις της τεχνολογικής κυριαρχίας βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης ανάμεσα στον Πρόεδρο του Eurogroup και Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την υπογραφή της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης και συνδιοργανώθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ και το IE Competitiveness Hub, με συντονίστρια τη Βικτώρια Δενδρινού του Bloomberg.
«Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ικανότητα δράσης»
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι το ζητούμενο για την Ευρώπη δεν είναι απλώς να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά να αποκτήσει ουσιαστική «ικανότητα δράσης» μέσα από κοινές πολιτικές και βαθύτερη ενοποίηση.
Όπως σημείωσε, η ΕΕ έχει καθυστερήσει σημαντικά σε κρίσιμους τομείς, όπως η Ένωση Κεφαλαιαγορών και η Τραπεζική Ένωση, που πλέον επανέρχονται στο προσκήνιο μέσω της νέας πρωτοβουλίας για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU).
Ο Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να εξαλείψει τα «κρυφά εμπόδια» που εξακολουθούν να περιορίζουν την ενιαία αγορά, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με μελέτες του ΔΝΤ, αυτά αντιστοιχούν σε εμπορικούς φραγμούς αντίστοιχους με δασμούς 110% στις υπηρεσίες και 44% στη μεταποίηση.
«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκούς πρωταθλητές»
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρηματικών και τραπεζικών σχημάτων που θα μπορούν να ανταγωνιστούν διεθνώς.
«Δεν μπορείς να αποκτήσεις το αναγκαίο μέγεθος αν συνεχίζεις να έχεις 27 διαφορετικές εκδοχές εθνικών πρωταθλητών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερη διασυνοριακή ενοποίηση, συγχωνεύσεις και κοινές αγορές κεφαλαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, έκανε ειδική αναφορά στην αύξηση της συμμετοχής της UniCredit στην Alpha Bank αλλά και στη συνεργασία της Euronext με το Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρουσιάζοντάς τα ως παραδείγματα της κατεύθυνσης που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη.
Η τεχνολογία στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη είναι πλέον η τεχνολογία, σημειώνοντας ότι η ήπειρος έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά σε κρίσιμους τομείς.
Όπως ανέφερε, η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή στρατηγική τεχνολογικής κυριαρχίας, χωρίς όμως να επιδιώκει πλήρη αυτάρκεια σε όλα τα πεδία.
Έφερε ως παράδειγμα την αγορά 5G, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη διέθετε ισχυρούς παίκτες όπως η Ericsson και η Nokia, αλλά δεν προχώρησε εγκαίρως σε κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές που θα ενίσχυαν την ανταγωνιστικότητά τους.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές startups πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα να εξελίσσονται σε μεγάλες επιχειρήσεις εντός Ευρώπης, χωρίς να αναγκάζονται να αναζητούν αποκλειστικά αμερικανική χρηματοδότηση.
«Τα άστρα έχουν ευθυγραμμιστεί»
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υποστηρίζοντας ότι οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις δημιουργούν σήμερα ισχυρή πολιτική ώθηση για μεταρρυθμίσεις.
Όπως ανέφερε, η Ευρώπη έχει πλέον αντιληφθεί το κόστος της αδράνειας και καλείται να κινηθεί γρήγορα σε τομείς όπως το ψηφιακό ευρώ, η τραπεζική ένωση και η ενίσχυση των επενδύσεων.
«Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει πρόοδος, αλλά πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Λέτα: «Η Ευρώπη υποχωρεί λόγω έλλειψης κλίμακας»
Από την πλευρά του, ο Ενρίκο Λέτα υπογράμμισε ότι το βασικό πρόβλημα της Ευρώπης είναι η αδυναμία επίτευξης επαρκούς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κλίμακας.
«Σήμερα υποχωρούμε λόγω της έλλειψης κλίμακας. Εξαρτόμαστε από την αμερικανική τεχνολογία, την αμερικανική χρηματοδότηση και την κινεζική μεταποίηση», ανέφερε.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων αποτελεί κρίσιμο βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο» αν η ΕΕ χάσει τη σημερινή ευκαιρία.
Ο Ενρίκο Λέτα αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια και στον Κυριάκο Πιερρακάκη, σημειώνοντας ότι «γράφει ευρωπαϊκή ιστορία» μέσα από τη συμβολή του στις συζητήσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης.



