Google: Πίεση από εκδότες και startups για πρόστιμο στην ΕΕ

Εκδότες και startups ζητούν από την ΕΕ να ολοκληρώσει την έρευνα για τη Google και να επιβάλει κυρώσεις για πρακτικές στις αναζητήσεις.

Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται η αντιμονοπωλιακή έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πρακτικές της Google στις διαδικτυακές αναζητήσεις. Εκδοτικοί οργανισμοί, εταιρίες τεχνολογίας και νεοφυείς επιχειρήσεις ζητούν από τις ευρωπαϊκές αρχές να ολοκληρώσουν άμεσα τη διαδικασία και να προχωρήσουν σε επιβολή κυρώσεων, εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις.

Η υπόθεση αφορά καταγγελίες ότι η εταιρία προωθεί δικές της υπηρεσίες έναντι ανταγωνιστών στα αποτελέσματα αναζήτησης. Οι καταγγέλλοντες θεωρούν ότι η πρακτική αυτή επηρεάζει την ορατότητα άλλων επιχειρήσεων και διαμορφώνει άνισους όρους ανταγωνισμού στην ψηφιακή αγορά.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Με κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οργανισμοί όπως το European Publishers Council και ενώσεις του τεχνολογικού κλάδου ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας. Στα αιτήματα περιλαμβάνεται η έκδοση απόφασης μη συμμόρφωσης, καθώς και η επιβολή προστίμου που θα λειτουργεί αποτρεπτικά.

Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση δημιουργεί επιπλέον πιέσεις στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε εκδότες και startups που εξαρτώνται από την ψηφιακή προβολή. Όπως σημειώνεται, η εξέλιξη της υπόθεσης συνδέεται και με την αξιοπιστία της ευρωπαϊκής πολιτικής ανταγωνισμού.

ΡΥΘΜΙΣΗ
Η έρευνα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2024 στο πλαίσιο της Πράξης για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), που στοχεύει στον περιορισμό της ισχύος των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών. Οι διαδικασίες της DMA προβλέπουν σχετικά σύντομο χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση των ελέγχων, με στόχο τη γρήγορη αποκατάσταση του ανταγωνισμού όπου εντοπίζονται προβλήματα.

Η υπόθεση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εντάσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών για τη ρύθμιση των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών. Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν αυστηρότερη εποπτεία, ενώ οι αμερικανικές εταιρίες εκφράζουν επιφυλάξεις για τον αντίκτυπο των κανόνων στην καινοτομία.

ΘΕΣΕΙΣ
Από την πλευρά της, η Google δηλώνει ότι έχει ήδη προχωρήσει σε αλλαγές στις υπηρεσίες της ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών κανόνων. Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι οι παρεμβάσεις αυτές επηρεάζουν τη λειτουργικότητα των προϊόντων της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι ανταγωνιστές της, ωστόσο, εκτιμούν ότι τα μέτρα δεν επαρκούν και ζητούν πιο σαφή και δεσμευτική παρέμβαση. Υποστηρίζουν ότι μόνο μέσω αυστηρών αποφάσεων και κυρώσεων μπορεί να διασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση στην ψηφιακή αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της υπόθεσης το προσεχές διάστημα, με την έκβαση να θεωρείται καθοριστική για τον τρόπο εφαρμογής της DMA και τη μελλοντική ρύθμιση των μεγάλων τεχνολογικών πλατφορμών στην Ευρώπη.

Advertisement 5










Advertisement 2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ








Advertisement 5


Advertisement 7

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ