Τα πάνω κάτω με τις νέες αντικειμενικές αξίες

Ποιοι χάνουν ποιοι κερδίζουν

 

Στη δημοσιότητα δόθηκαν χθες οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες φέρνουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ περίπου 950.000 ιδιοκτητών ακινήτων.

 

 Αλλά για όλους τους υπόλοιπους φόρους (μεταβίβασης, δημοτικοί φόροι κλπ) οι αυξήσεις μετατίθενται –όπως και άλλα προαπαιτούμενα μέτρα για να κλείσει η 4η αξιολόγηση- στο 2019. Αυτό σημαίνει και ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποφασίσουν αν και πότε τους συμφέρει να κάνουν μεταβιβάσεις, πχ για να πληρώσουν μικρότερο φόρο γονικής παροχής.

 

Γλιτώνουν πάντως περιοχές όπως η Εκάλη, το Ψυχικό και η Κηφισιά. Ακολουθώντας την τάση της αγοράς, οι αντικειμενικές τιμές στην Α΄ Ζώνη του Ψυχικού πέφτει πλέον από τα 6.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, στα 4.200 ευρώ (2.050 ευρώ/τμ ή -32,8%). Αντίστοιχα και η τιμή στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης μειώνεται κατά 38%, από τα 3.500 στα 2.250 ευρώ ανά τμ.

 

Αντιθέτως, αυξήσεις τιμών επέρχονται κυρίως στα νησιά: έως και 54% στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης (από 650 σε 1.000 ευρώ) ή κατά 39% στη Μύκονο (από 2.300 σε 3.200 ευρώ ανά τμ).

 

Το Υπουργείοι Οικονομικών φαίνεται πως μοίρασε τελικώς τις αυξήσεις σε άλλες πανάκριβες περιοχές της χώρας. Παρότι πληροφορίες έλεγαν πως εισηγήσεις των εκτιμητών έδειχναν και αυξήσεις πάνω από τα 10.000 ευρώ, τελικώς πουθενά οι τιμές δεν ξεπέρασαν τα 9.000 ευρώ. Στην Ηρώδου Αττικού η τιμή αυξάνεται από 8.500 σε 9.000 ευρώ, στην Βουλιαγμένη από 8.800 σε 8.900 ευρώ και στην Α΄Ζώνη του 1ου Διαμερίσματος του Δημου Αθηναίων από 7.000 σε 8.450 ευρώ (+20%).

 

Η κυβέρνηση κατάφερε να διασώσει από τις αυξήσεις ΕΝΦΙΑ και πολλές λαϊκές περιοχές. Και σε αυτές όμως, μειώσεις τιμών και ΕΝΦΙΑ θα δουν ελάχιστοι ή, αντιθέτως, θα φανούν και αυξήσεις, όπως για παράδειγμα στην Δ' Ζώνη του Δήμου Περιστερίου που από 950 ευρώ αυξάνεται σε 1.100 (και αντίστοιχα ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί από 2 σε 2,80 ευρώ ανά τετραγωνικό ή από τα 200 σε 280 ευρώ για σπίτι 100 τμ).

 

Μεικτή είναι εικόνα για πολλές περιοχές, όπως για παράδειγμα στου Ρέντη, όπου οι αντικειμενικές μειώνονται σε δύο ζώνες, μένουν σταθερές σε άλλες δύο και αυξάνονται στις υπόλοιπες τέσσερις κατά 50 ευρώ.

 

Συνολικά μειώσεις θα δουν στις αντικειμενικές 2.122 περιοχές (37% του συνόλου).

 

Τέλος, αμετάβλητες παραμένουν οι τιμές σε 4.302 περιοχές (42% του συνόλου), όπως ο Βύρωνας και η Καισαριανή.

 

Εκείνο που «σώζει» επίσης τους ιδιοκτήτες είναι ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που, εκ της κατασκευής του, υπολογίζεται σε ένα εύρος Τιμών Ζώνης και όχι απευθείας ως ποσοστό πάνω στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Έτσι, ενώ οι τιμές της εφορίας αυξάνονται σε χιλιάδες περιπτώσεις κατά 50, 100 ή 150 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με ίδιο συντελεστή (ευρώ ανά τμ) γιατί δεν αλλάζει το κλιμάκιο Τιμών Ζώνης.

 

Επιπλέον όμως το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τα όρια σε 2 χαμηλά κλιμάκια Τιμών Ζώνης (από τα 500 στα 550 ευρώ και από τα 1000 σε 1050 ευρώ), προκειμένου να μην αλλάξουν συντελεστή ακόμη και περιπτώσεις που θα έπεφταν σε υψηλότερο κλιμάκιο.

 

Η επίπτωση μετριάζεται και από την αύξηση του ορίου επιβολής του Συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, στα 250.000 από 200.000 ευρώ. Ωστόσο οι κινήσεις αυτές δεν μετριάζουν τις επιτπώσεις που θα έχουν οι αυξήσεις των τιμών ζώνης σε μια σειρά άλλους φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα, πλην του ΕΝΦΙΑ.

 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις 3.792 περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές τιμές παίρνουν την ανηφόρα θα βρεθούν αντιμέτωποι από την 1η Ιανουαρίου 2019 με φουσκωμένο λογαριασμό σε 21 φόρους και τέλη, όπως οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιάς κ.λπ., τα δημοτικά τέλη, αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα.

 

«Παράθυρο» από την κυβέρνηση στην αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ από την επόμενη χρονιά σε περισσότερες από 5 μηνιαίες δόσεις με τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή. Η σχετική διάταξη ορίζει πλέον ρητά ότι η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ πληρώνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιανουαρίου του επόμενου έτους και ότι ο φόρος εξοφλείται εφάπαξ ή σε τουλάχιστον 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού. Φέτος οι πράξεις αναμένεται να εκδοθούν τον Αύγουστο και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Εάν, όμως, από το 2019 οι πράξεις προσδιορισμού εκδοθούν, για παράδειγμα, τον Ιούλιο, τότε οι δόσεις θα φθάσουν τις έξι.​ Σε ​κάθε περίπτωση, η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 10 ευρώ το μήνα.


protoselida

Media

DW: Ολο και περισσότεροι εξόριστοι Τούρκοι στην Ελλάδα

DW: Ολο και περισσότεροι εξόριστοι Τούρκοι στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) tagesschau.de...

Τεχνολογία

Ζουκερμπεργκ: Ακρόαση για fake news ζητούν 8 χώρες

Ζουκερμπεργκ: Ακρόαση για fake news ζητούν 8 χώρες

  Τα οχτώ συνολικά κράτη-μέλη έφτασε η “διεθνή μεγάλη επιτροπή” των κοινοβουλίων, που καλεί το αφεντικό...

Τουρισμός

Κρήτη: Ενδιαφέρον για την πιστοποίηση  «Welcome Chinese»

Κρήτη: Ενδιαφέρον για την πιστοποίηση «Welcome Chinese»

Ενημερωτικές συναντήσεις – ημερίδες για το πρόγραμμα «Welcome Chinese» θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στην...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.