Εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη με θέμα το νέο παραγωγικό μοντέλο και τη σημασία της ισχυρής βιομηχανίας διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία.
Συμμετέχοντας στη συζήτηση, ο προσκεκλημένος Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εικόνα του βιομηχάνου στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «καρτούν με φράκο και πούρο», ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, κυρίως οι μικρομεσαίοι.
Επισήμανε ότι η βιομηχανία κατηγορείται αδίκως για τις αυξήσεις τιμών, ενώ οι εξαγωγές της υπερβαίνουν τα έσοδα του τουρισμού. Εξέφρασε την ανησυχία του για το αξιακό έλλειμμα στην ελληνική κοινωνία και την απαισιοδοξία των νέων σχετικά με το μέλλον τους. Τόνισε τη σημασία της υπομονής, της μακροχρόνιας προοπτικής και της δημιουργικότητας στη βιομηχανική παραγωγή. Επίσης, αναφέρθηκε στα προβλήματα χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων λόγω κακού ιστορικού και στην ανάγκη για καλύτερη διαχείριση τραπεζικού κινδύνου. Ο κ. Θεοδωρόπουλος υπογράμμισε ότι το δικαίωμα στην αποτυχία πρέπει να γίνει αποδεκτό, καθώς είναι διδακτικό και όχι κατακριτέο.
Πλην του προέδρου του ΣΕΒ, η εκδήλωση περιείχε τοποθετήσεις για τις προκλήσεις του παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα και τις προτάσεις για ενίσχυση της εξωστρέφειας, της τεχνολογικής καινοτομίας και της αποτελεσματικής διακυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Κίνησης, Πάνος Καρβούνης, επεσήμανε ότι η βιομηχανία, σε αντίθεση με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, εμφανίζει πιο σταθερά λειτουργικά χαρακτηριστικά και μικρότερη ευπάθεια σε εξωτερικούς κινδύνους.
Ο δρ Παναγιώτης Καπόπουλος, της Alpha Bank, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τις διαρθρωτικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, αναλύοντας τη σημασία των επενδύσεων, της αύξησης της παραγωγικότητας και των μεταρρυθμίσεων.
Ο καθηγητής Νίκος Βέτας (ΙΟΒΕ) ανέδειξε τις διεθνείς οικονομικές πιέσεις, όπως οι εμπορικοί πόλεμοι και η αβεβαιότητα στην Ευρώπη, και επεσήμανε την ανάγκη για προσαρμογές με βάση τις διεθνείς στρατηγικές.
Στις παρεμβάσεις ο Θεόδωρος Τρύφων (ΠΕΦ) τόνισε την ανάγκη επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη στη φαρμακοβιομηχανία. Ο Γιάννης Τσερέπας (Lariplast) προειδοποίησε για τις υπερβολές στους περιβαλλοντικούς κανόνες της Ε.Ε., ενώ ο Καλλίνικος Καλλίνικος (Goldair) παρουσίασε τις δυνατότητες της Ελλάδας ως κόμβου μεταφορών και logistics.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2025)