Ανάλυση – Δημήτρης Τζάνας: Σε σκηνικό γεωπολιτικής αστάθειας οι αγορές!

Οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών αναπόφευκτα υποχωρούν, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες αναμένεται να πληγούν, σε αντίθεση με τους δείκτες στη Wall Street που κινήθηκαν ακόμα και ανοδικά ενδοσυνεδριακά

Η «Επική Οργή» των ΗΠΑ και το «Βρυχώμενο Λιοντάρι» του Ισραήλ, που συγχρονισμένα άρχισαν τις δράσεις τους κατά του Ιράν από το περασμένο Σάββατο, διαμόρφωσαν νέα δεδομένα για τη Μ. Ανατολή.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΑΝΑ*

Με την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή να αναδιαμορφώνει σε όλα τα επίπεδα τη ζωή μεγάλου μέρους του πληθυσμού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας να είναι ήδη εμφανείς, καθώς η τιμή του πετρελαίου Brent ξεπερνά ήδη τα 85 δολ. ανά βαρέλι, ενώ σε ανάλογη πορεία αναρρίχησης βρίσκεται και το φυσικό αέριο, καθώς τα Στενά του Ορμούζ, από τα οποία διέρχεται πάνω από το 20% των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη, είναι πλέον κλειστά.

Οι πάντες εύχονται να ολοκληρωθεί η χρονική περίοδος των συγκρούσεων το ταχύτερο δυνατό, καθώς η παρατεταμένη διάρκεια προκαλεί σκηνικό περιφερειακής αποσταθεροποίησης, οδηγώντας σε πολλαπλές παρενέργειες στις οικονομίες της περιοχής και όχι μόνο: αναζωπύρωση του πληθωρισμού, πλήγματα στον τουρισμό, υποχώρηση των εμπορικών δραστηριοτήτων, αναστολή επιχειρηματικών σχεδίων, μείωση επενδυτικών κινήσεων, που τελικά θα επηρεάσουν αρνητικά το ΑΕΠ μέσω της υποχώρησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Ομως η ρητορική Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για διατήρηση του σκηνικού συγκρούσεων για διάστημα και πάνω από έναν μήνα!

Οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών αναπόφευκτα υποχωρούν, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες αναμένεται να πληγούν, σε αντίθεση με τους δείκτες στη Wall Street που κινήθηκαν ακόμα και ανοδικά ενδοσυνεδριακά, καθώς οι ανοδικές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ευεργετούν την αμερικανική οικονομία, που είναι η ίδια παραγωγός τους. Παράλληλα, το δολάριο ισχυροποιείται, ενώ επανακάμπτει η επενδυτική όρεξη για αμερικανικούς τίτλους, ομόλογα και μετοχές. Ταυτόχρονα, η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 5.400 δολ./ουγκιά, καθώς το σκηνικό αυξημένης αβεβαιότητας και χαμηλής ορατότητας οδηγεί αρκετούς στην επιλογή του ως του ενδεδειγμένου επενδυτικού καταφυγίου.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναπόφευκτα συγχρονίζεται με τις ευρωπαϊκές αγορές, με τη μεταβλητότητα να είναι αυξημένη, καθώς οι δομικές παθογένειες οδηγούν σε μεγαλύτερη υποχώρηση των ελληνικών blue chips κατά τη διενέργεια των ρευστοποιήσεων από διεθνή funds που κυριαρχούν στις συναλλαγές. Ετσι, έπειτα από το αρνητικό πρόσημο που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο (στο -1,61% ο Γ.Δ. και στο -5,22% οι τράπεζες), που ερμηνεύεται από την αυξημένη διάθεση για profit taking, ο Μάρτιος άρχισε με βίαιες ρευστοποιήσεις εξαιτίας του γεωπολιτικού «μαύρου κύκνου» που ενέσκηψε στη Μ. Ανατολή.

Διαμορφώνοντας ατμόσφαιρα πλήρους αποφυγής επενδυτικών κινδύνων και αγνόησης των θετικών επιδόσεων που καταγράφονται στα δημοσιευόμενα ετήσια αποτελέσματα, με την κερδοφορία των συστημικών τραπεζών να βελτιώνεται κατά 4,8% και τις χρηματικές διανομές να κυμαίνονται μεταξύ 55%-86% των συνολικών κερδών!

Το αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων οδήγησε τον Γ.Δ. αισθητά κάτω από τις 2.300 μονάδες τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή πυροδότησε ξεπούλημα σε όλες τις αγορές του πλανήτη, με τους επενδυτές να προεξοφλούν την έκβασή του, αλλά να ανησυχούν για τη διάρκειά του, προκειμένου να παραμείνουν διαχειρίσιμες οι οικονομικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία. Η επιβεβαίωση της στήριξης στις 2.100 μονάδες του Γ.Δ. συνιστά ελπιδοφόρο ένδειξη για τη συνέχεια!

*Σύμβουλος διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 6/3/2026)

Advertisement 5










Advertisement 2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ








Advertisement 5


Advertisement 7

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ