ΔΑΑ: Άνοδος 8,1% στην επιβατική κίνηση το α’ τρίμηνο – Πιέσεις σε έσοδα και κερδοφορία λόγω μειωμένων χρεώσεων

Η υποχώρηση αποδίδεται κυρίως στην προσωρινή έκπτωση 30% στο Τέλος Εξυπηρέτησης Επιβατών

Αύξηση 8,1% κατέγραψε η επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026, με το αεροδρόμιο της Αθήνας να εξυπηρετεί συνολικά 6,3 εκατομμύρια επιβάτες, παρά τις επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία, η θετική πορεία της επιβατικής κίνησης δεν μεταφράστηκε σε αντίστοιχη αύξηση των οικονομικών μεγεθών, καθώς τα συνολικά έσοδα και λοιπά εισοδήματα διαμορφώθηκαν στα 117,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 5,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025.

Η υποχώρηση αποδίδεται κυρίως στην προσωρινή έκπτωση 30% στο Τέλος Εξυπηρέτησης Επιβατών, η οποία εφαρμόστηκε από την 1η Οκτωβρίου 2025 έως τις 30 Απριλίου 2026.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA μειώθηκαν κατά 14,9% και ανήλθαν σε 55,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 18,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση 27,9% σε ετήσια βάση.

Η διοίκηση του ΔΑΑ επισημαίνει ότι η μείωση της κερδοφορίας ήταν αναμενόμενη, στο πλαίσιο της πολιτικής ευθυγράμμισης των αεροπορικών χρεώσεων με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και λόγω της εξάντλησης του μεταφερόμενου ποσού αεροπορικών δραστηριοτήτων.

Σε επίπεδο δραστηριοτήτων, τα έσοδα από αεροπορικές υπηρεσίες υποχώρησαν κατά 9,6% στα 82,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα μη αεροπορικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,8%, φτάνοντας τα 35 εκατ. ευρώ, κυρίως χάρη στην ενίσχυση των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Η επιβατική κίνηση διατήρησε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης τους πρώτους δύο μήνες του έτους, με αύξηση 8,6% τον Ιανουάριο και 13,2% τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, η δυναμική επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο στο 3,8%, ενώ τον Απρίλιο περιορίστηκε μόλις στο 1%, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Παρά τις διεθνείς προκλήσεις, η διοίκηση διατηρεί την εκτίμησή της για αύξηση της επιβατικής κίνησης το 2026 σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό.

Την ίδια ώρα, προχωρά κανονικά το επενδυτικό πρόγραμμα επέκτασης του αεροδρομίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τον νέο πολυώροφο χώρο στάθμευσης δυναμικότητας 3.365 θέσεων, καθώς και για τον νέο βορειοδυτικό χώρο στάθμευσης αεροσκαφών με 32 θέσεις τύπου Code C, έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2027.

Παράλληλα, εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2026 αναμένεται η επιλογή αναδόχου για την επέκταση του κύριου και του δορυφορικού αεροσταθμού.

Σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε και η ολοκλήρωση του προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος (Scrip Dividend) στις 15 Μαΐου, με συμμετοχή του 87,64% των μετόχων και άντληση κεφαλαίων ύψους 83,25 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις στις αεροπορικές δραστηριότητες του αεροδρομίου.

 

Advertisement 5










Advertisement 2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ








Advertisement 5


Advertisement 7

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ