ΙΟΒΕ: Άνοδος του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Μάιο – Βελτίωση σε βιομηχανία, κατασκευές και καταναλωτική εμπιστοσύνη

Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται κυρίως στη σημαντική ενίσχυση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και στις κατασκευές

Βελτιωμένη εικόνα παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Μάιο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 107,5 μονάδες από 105,8 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας που δημοσίευσαν το ΙΟΒΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG ECFIN).

Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται κυρίως στη σημαντική ενίσχυση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και στις κατασκευές, καθώς και στη μικρή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αντίθετα, στο λιανικό εμπόριο και στις υπηρεσίες καταγράφηκαν ήπιες υποχωρήσεις.

Διαβάστε ακόμα: Έκρηξη στα κρατικά «φέσια», που αγγίζουν τα 3,9 δισ. ευρώ!

Ισχυρότερες προσδοκίες σε βιομηχανία και κατασκευές
Στον κλάδο των κατασκευών συνεχίστηκε η θετική πορεία των τελευταίων μηνών, με τις επιχειρήσεις να εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξες για την απασχόληση, παρά τη μικρή υποχώρηση στις εκτιμήσεις για το επίπεδο των εργασιών τους το προσεχές διάστημα.

Ακόμη πιο έντονη ήταν η βελτίωση στη βιομηχανία, όπου ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών αυξήθηκε στις 113,9 μονάδες από 109,2 μονάδες τον Απρίλιο. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για παραγγελίες και ζήτηση περιορίστηκαν σημαντικά, ενώ οι προβλέψεις για την παραγωγή τους επόμενους μήνες ενισχύθηκαν αισθητά.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο αισιόδοξες για την απασχόληση, ενώ οι προσδοκίες για τις τιμές αποκλιμακώθηκαν σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του προηγούμενου μήνα. Βελτίωση καταγράφηκε στους περισσότερους βιομηχανικούς κλάδους, με τις θετικές προβλέψεις για την παραγωγή να αποτελούν τον βασικό μοχλό ενίσχυσης του κλίματος.

Ήπια κάμψη σε λιανεμπόριο και υπηρεσίες
Στο λιανικό εμπόριο σημειώθηκε οριακή επιδείνωση, η οποία συνδέεται κυρίως με τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις. Ωστόσο, οι προσδοκίες για την πορεία των πωλήσεων στο επόμενο διάστημα, καθώς και οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα, παρέμειναν αμετάβλητες.

Στον τομέα των υπηρεσιών παρατηρήθηκε μικρή υποχώρηση του δείκτη, καθώς οι επιχειρήσεις εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξες για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και της ζήτησης παρέμειναν ουσιαστικά σταθερές.

Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Στην πλευρά των νοικοκυριών, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε ελαφρώς. Παρότι οι Έλληνες εξακολουθούν να καταγράφουν το υψηλότερο επίπεδο απαισιοδοξίας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας και για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών παρουσίασαν βελτίωση.

Ιδιαίτερα θετική ήταν η αύξηση της πρόθεσης για πραγματοποίηση μεγάλων αγορών, ενώ μικρότερη αλλά αισθητή ήταν και η ενίσχυση της πρόθεσης για αποταμίευση.

Επιμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις και η αβεβαιότητα
Παρά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να παραμένουν ισχυρές, όπως αποτυπώνεται στους δείκτες τιμών καταναλωτή. Παράλληλα, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να επηρεάζει τις οικονομικές προσδοκίες, με σημαντικό μέρος της να συνδέεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να λαμβάνει στήριξη από τον τουρισμό και την ενίσχυση των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το οικονομικό κλίμα τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμα: Πιερρακάκης: Η επόμενη μέρα της Ευρώπης περνά μέσα από επενδύσεις και καινοτομία

Advertisement 5






Advertisement 2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisement 3


















Advertisement 5
Advertisement 6

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ