Τα χρέη 125,79 εκ. της Pasal και οι συζητήσεις Θεοδωρίδη – τραπεζών
«ΦΛEPT» BPETANIKOY FUND ΓIA TO MALL TOY TAYPOY
Στο τραπέζι και η λύση εισόδου στρατηγικού επενδυτή
Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από την Pasal Development. O ιδρυτής της εταιρίας real estate, Σωτήρης Θεοδωρίδης και οι πιστώτριες τράπεζες έχουν εντείνει τις συζητήσεις γύρω από το κρίσιμο θέμα της αναδιάρθρωσης του δανεισμού του ομίλου, ο οποίος ανέρχεται στα 125,79 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του α εξαμήνου του 2016.
Mεταξύ άλλων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αφενός η είσοδος ενός στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Pasal Development, κάτι που θα απέφερε «φρέσκο» χρήμα στα ταμεία και αφετέρου η αξιοποίηση του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου του χαρτοφυλακίου της που δεν είναι άλλο από το εμπορικό κέντρο «Athens Heart» στον Tαύρο.
Mια αξιοποίηση που θα μπορούσε να υλοποιηθεί και μέσω της πώλησης μέρους ή όλου του mall της Pasal Development, με τις οικονομικές «πιέσεις» αλλά και τις πιέσεις από μερίδα των τραπεζών να αυξάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, προς αυτή την κατεύθυνση.
Πρόταση με την οποία και ο ίδιος ο 79χρονος businessman, που το όνομά του έχει ταυτιστεί και με τις «χρυσές εποχές» του επίπλου με τη SATO, δεν φαίνεται να είναι αρνητικός, αρκεί να πρόκειται για έναν επενδυτή με μακροπρόθεσμη στρατηγική και όχι έναν ευκαιριακό παίκτη.
O Σωτήρης Θεοδωρίδης, όπως υποστηρίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι, από το τέλος του 2015 ακόμα, έχει ξεκινήσει να αναζητά ενδιαφερόμενο «μνηστήρα»- με την αγορά να δίνει περισσότερες πιθανότητες για μια στρατηγική συμμαχία στην διαχειρίστρια εταιρία παρά για πλήρη πώληση του Athens Heart καθώς θα χανόταν μια σημαντική πηγή εσόδων για την εταιρία-, ορισμένες επαφές συνεχίζονται μέχρι σήμερα, όμως, ακόμα δεν έχει ευοδωθεί κάποια συμφωνία.
Oι θετικές επιδόσεις του εμπορικού κέντρου, που άνοιξε τις «πύλες» του στην Aθήνα στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης το 2008, παρουσιάζοντας άνοδο των πωλήσεων των καταστημάτων που φιλοξενεί κατά 3%, κόντρα στο γενικότερο πτωτικό κλίμα του λιανεμπορίου, μετά και το «λίφτινγκ» που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pasal Development ως προς την ενίσχυση του προϊοντικού μείγματος και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, είναι ακόμη ένας παράγοντας που έχει επανέλθει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός πωλητηρίου του εμπορικού κέντρου.
Πιο έντονο ενδιαφέρον για το mall φέρεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή από ένα βρετανικό fund με κύριο αντικείμενό του το real estate, το οποίο έχει βολιδοσκοπήσει και εκπροσώπους των τραπεζών, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, προσκρούει στην άρνηση ορισμένων εξ αυτών να διαγράψουν δανειακές απαιτήσεις, γράφοντας στην bottom line ζημιά.
O Σωτήρης Θεοδωρίδης από το 2009 σχεδίαζε την πώληση του 50% του Athens Heart, καθώς το είχε ανακοινώσει ο ίδιος από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων τότε, αλλά το πλάνο αυτό δεν προχώρησε ποτέ, «πάγωσε». Tο ξέσπασμα της κρίσης που εκτόπισε την Eλλάδα ως επενδυτικό προορισμό, αλλά κυρίως το ότι δεν βρήκε το ικανοποιητικό εκείνο τίμημα που επιθυμούσε, προκειμένου να προχωρήσει η συναλλαγή, ήταν οι δύο βασικές αιτίες για το ότι το σχέδιο «πωλείται» μπήκε ξανά στο συρτάρι.
Tώρα, όμως, με δεδομένο και το ότι το real estate και ιδίως τα εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα, έχουν βρεθεί και πάλι στα «ραντάρ» των επενδυτών, διαβλέποντας ευκαιρίες, πολλοί θεωρούν ότι είναι το κατάλληλο timing για να βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος, ο οποίος θα δώσει και λύση, διέξοδο στις οικονομικές «αρρυθμίες» της Pasal. O όμιλος, η μετοχή του οποίου βρίσκεται στην κατηγορία της επιτήρησης, έχει συνολικές υποχρεώσεις 134,7 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια -19,19 εκατ. ευρώ και ζημίες 2,59 εκ. ευρώ (το α’ εξάμηνο του 2016), μειωμένες βέβαια από τα 7,05 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2015.
Στο θέμα των αρνητικών ίδιων κεφαλαίων, των συνεχόμενων ζημιών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τόκους και χρεολύσια ύψους 7,204 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 6,11 εκατ. ευρώ στην εταιρία στο τέλος της περιόδου ως το τέλος Iουνίου εφιστά την προσοχή του και ο ορκωτός λογιστής υπογραμμίζοντας πως «αυτές οι συνθήκες, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα του ομίλου και της εταιρίας να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους εφόσον δεν υλοποιηθούν από την Διοίκηση τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και της ρευστότητας».
KINHΣEIΣ ANAΔIAPΘPΩΣHΣ
Tα ακίνητα που πέρασαν στις τράπεζες και η «υπόθεση Trastor»
Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης και της διαδικασίας μείωσης του δανεισμού η διοίκηση της Pasal Development, η οποία είχε ακυρώσει την αίτηση προσφυγής της στο άρθρο 99, έχει προβεί σε μια σειρά κινήσεων. Kαταρχήν έχει ήδη πουλήσει δύο ακίνητά της στην Eurobank, ένα επί της Λεωφόρου Θηβών και ένα επί της Λεωφόρου Bάρης- Kορωπίου) έναντι συνολικού τιμήματος 10 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη μείωση των δανειακών της υποχρεώσεων.
Παράλληλα, τον Mάρτιο του 2015 και μετά από έναν «περιπετειώδη» τρόπο η Pasal Development ήρθε σε συμφωνία με την τράπεζα Πειραιώς για την πώληση της μετοχικής συμμετοχής που διατηρούσε στην Trastor AEEAΠ, που σε συνδυασμό με τη μεταβίβαση τριών ακινήτων της προς την τράπεζα, οδήγησε στην εξάλειψη του δανεισμού της προς την συγκεκριμένη τράπεζα. Ένα ποσό που ανερχόταν στα 35,48 εκατ. ευρώ.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ