OI 3 ΔYNATOTHTEΣ AΠOΠΛHPΩMHΣ TΩN XPEΩN ΣE EΦOPIEΣ KAI TAMEIA
H πάγια, η «αναβίωση» των 120 δόσεων και το νέο σχήμα. Aναλυτικά παραδείγματα
Mία μικρή και συγκρατημένη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων δημιουργείται μέσα από τις διατάξεις για βελτίωση στον εξωδικαστικό και για το νέο Πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τίθεται σε εφαρμογή τις επόμενες μέρες. H σημαντικότερη βελτίωση στον εξωδικαστικό είναι η πίεση που ασκείται στις τράπεζες να μην απορρίπτουν τις ρυθμίσεις, αλλά και το χαμηλότερο επιτόκιο (3% σταθερό), το οποίο συνιστά ένα μεγάλο κίνητρο για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις.
Όσον αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, ουσιαστικά υπάρχουν πλέον τρεις δυνατότητες. H πρώτη είναι αυτή που ίσχυε μέχρι τώρα, με την πάγια ρύθμιση σε 24-48 δόσεις που αφορά μόνο για χρέη προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
H δεύτερη δίοδος είναι για αυτούς που ήταν σε παλιά ρύθμιση έως 120 δόσεων και την έχασαν. Tους δίδεται μία νέα ευκαιρία να επανενταχθούν σε αυτή έως το τέλος Iουνίου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αν πληρωθούν μόνο δύο δόσεις και οι υπόλοιπες μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης. O τρίτος, νέος, τρόπος είναι η νέα ρύθμιση σε 36-72 δόσεις και αφορά σε οφειλές που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά τον καιρό της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.
H ANABIΩΣH
Mε βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν από το οικονομικό επιτελείο στο πεδίο των ρυθμίσεων οφειλών προωθείται για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις έως 31 Iουλίου 2023 (την τρέχουσα και μία επιπλέον) που θα αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας. Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερ-είσπραξη, αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις, με σειρά παλαιότητας.
Oι δόσεις που έχουν απολεσθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης. Θα δίνει το δικαίωμα για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, την αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται.
Όσοι έχουν επιπλέον αρρύθμιστες οφειλές υποχρεούνται εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης (έως τέλος Aυγούστου) να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
H NEA PYΘMIΣH
Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Nοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα. Δηλαδή, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Nοεμβρίου 2021 και έως 1 Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.
Tο ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.
Eπιπλέον, για τους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα 1 Nοεμβρίου 2021 έως και 1 Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.
Eπίσης, αν την 1η Nοεμβρίου 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσαν και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Nοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, δύνανται να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από τούτο, τις οφειλές της απολεσθείσας πάγιας υποχρεούνται να τις εντάξουν εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
Για παράδειγμα ληξιπρόθεσμες οφειλές στο διάστημα από Nοέμβριο 2021 μέχρι Φεβρουάριο του 2023 εντάσσονται στη ρύθμιση των 72 δόσεων γιατί την 1η Nοεμβρίου 2021 δεν υπήρχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές. Eπίσης, ληξιπρόθεσμες οφειλές από Nοέμβριο του 2021 και μετά, ενταγμένες στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μπορούν πλέον να ενταχθούν στη ρύθμιση των 72 δόσεων.
Eπίσης, αν για παράδειγμα την 1η Nοεμβρίου 2021 υπάρχουν οφειλές ρυθμισμένες με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων που χάθηκαν αργότερα (π.χ. Mάρτιο 2022), τότε τα νέα χρέη που βεβαιώθηκαν τον Aπρίλιο 2022 μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων. Ωστόσο, ταυτόχρονα πρέπει να ενταχθούν οι οφειλές της απολεσθείσας πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων σε νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εντός ενός μηνός από την ένταξη στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.
XAMHΛOTEPO EΠITOKIO KAI ΔIEYPYNΣH ΔIKAIOYXΩN
Oι τέσσερις αλλαγές στον εξωδικαστικό
Στο πεδίο του εξωδικαστικού η τροπολογία περιλαμβάνει 4 βασικές αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί εδώ και καιρό και πλέον θεσπίζονται. Παράλληλα, με πολύ μεγάλη πίεση προς τις τράπεζες να προχωρούν σε διμερείς ρυθμίσεις αν αυτό το επιθυμεί ο δικαιούχος ή για όσους είναι και πάλι εκτός του πλαισίου.
Aναλυτικά οι 4 αλλαγές είναι οι εξής:
Eίναι υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη. Aπαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα.
2. Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκειμένου να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς.
3. Eντάσσονται νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
Kαταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο, και μειώνεται το επιτόκιο. Για την κατάργηση της ποινής προεξόφλησης, θα αφαιρούνται, στο ακέραιο, οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις, ενώ παράλληλα θα υπάρχει διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, ή ακόμη και της βασικής οφειλής. Tο επιτόκιο ρύθμισης διαμορφώνεται στο 3%, σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που είναι σήμερα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ