Διακόπηκε σήμερα η διήμερη πτωτική πορεία του αργού τύπου μπρεντ, καθώς δεν έχει φύγει ο φόβος για επέκταση των αναταραχών και ενδεχόμενη διακοπή της ροής πετρελαίου προς την Ευρώπη, τη στιγμή που ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά των αντικαθεστωτικών, δυτικά και ανατολικά της Τρίπολης.
Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch, δικτυακοί τόποι στη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στους κόλπους του ΟΠΕΚ, έχουν απευθύνει έκκληση για «Ημέρα Οργής», σε πανεθνική κλίμακα, στις 11 και 20 Μαρτίου.
Την ίδια στιγμή γίνεται φανερό ότι οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις μεταξύ χωρών – μελών του καρτέλ δεν κατέληξαν σε απόφαση για επίσημη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, η οποία θα μπορούσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των επενδυτών στις διεθνείς αγορές.
Μετά τη λήξη των χθεσινών ανεπίσημων διαβουλεύσεων, ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Άλι αλ Ναΐμι εκτίμησε δημόσια ότι η αγορά πετρελαίου είναι επαρκώς τροφοδοτημένη. Σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας επανέλαβε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δράσει αν παραστεί ανάγκη, λέγοντας ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των 3,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, μπορεί να τεθεί στη διάθεση των αγορών. Σωστά συμπεραίνει ο Χαβιέ Μπλας, στη βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ότι η δήλωση του αλ Ναΐμι σημαίνει ότι οι Σαουδάραβες έχουν σιωπηρά αυξήσει την παραγωγή τους στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μιας και είναι γνωστό ότι η μέγιστη παραγωγική δυναμικότητα της χώρας ανέρχεται σε 12,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Σέιχ Άχμαντ αλ Αμπντάλα αλ Σαμπάχ δήλωσε ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ που διαβουλεύθηκαν δεν έχουν καταλήξει αν η εκτίναξη των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου απαιτεί έκτακτη συνάντηση των χωρών – μελών του καρτέλ για αναθεώρηση των ποσοστώσεων που διέπουν την παραγωγή τους. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η παραγωγή του Κουβέιτ είναι σύμφωνη με την ποσόστωση που έχει οριστεί για τη χώρα.
Οι δηλώσεις αλ Ναΐμι απηχούν δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Σαλέχ αλ Σάντα που έγινα την περασμένη Δευτέρα, ο οποίος αρνήθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά και είπε ότι «τα αποθέματα βρίσκονται σε υγιή επίπεδα για τον καταναλωτή».
Βραχύβια εκτίναξη στα 140 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο αναμένει η Bank of America Merrill Lynch
Το Bloomberg μεταδίδει ότι η Bank of America Merrill Lynch αναθεώρησε προς τα άνω κατά 36 δολάρια το βαρέλι την εκτίμησή της για την τιμή του μπρεντ, σε σχέση με την προηγούμενη. Γνωστοποίησε, επίσης, ότι αναμένει «βραχύβια» εκτίναξη της τιμής πάνω από τα 140 δολάρια το βαρέλι μέσα στο δεύτερο τρίμηνο φέτος. «Για να απεικονίσουμε μια πιο στενή αγορά, αναθεωρούμε την εκτίμησή μας για τη μέση τιμή του μπρεντ στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 στα 122 δολάρια το βαρέλι, από 86 δολάρια προηγουμένως», αναφέρεται στο σημείωμα της τράπεζας. Για το αμερικανικό ελαφρό αργό, η τράπεζα εκτιμά μέση τιμή 101 δολαρίων το βαρέλι, φέτος, από 87 δολάρια, προηγουμένως.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του αργού τύπου μπρεντ «κέρδιζε», νωρίς το βράδυ, 2,46 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με την χθεσινή τιμή «κλεισίματος», με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 115,52 δολάρια. Νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 116,18 δολάρια.
Η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου του αμερικανικού ελαφρού αργού διαμορφωνόταν στα 104,92 δολάρια, χάνοντας 10 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο». Νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 105,92 δολάρια.