Κόντρα στις εκτιμήσεις και τα προγνωστικά φαίνεται να πηγαίνει ένας ακαδημαϊκός σχετικά με το ράλι του bitcoin που όχι μόνο δεν πιστεύει πως θα ξεπεράσει τα 100.000 δολάρια αλλά κάνει λόγο και για εξαφάνισή του στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, φαίνεται να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα ψηφιακά νομίσματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNBC o Eswar Prasad, ανώτερος καθηγητής διεθνούς εμπορικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Cornell, είπε χαρακτηριστικά ότι «το ίδιο το Bitcoin μπορεί να μην διαρκέσει τόσο πολύ».
Η τιμή του Bitcoin ήταν εξαιρετικά ασταθής τα τελευταία χρόνια και τον τελευταίο μήνα η τιμή του μειώθηκε από περίπου 58.000 δολάρια σε λιγότερο από 46.000 δολάρια.
Ενώ παλιά υπήρχαν μόνο λίγα κρυπτονομίσματα, σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες και μερικά από αυτά είναι πιο χρήσιμα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον από το bitcoin.
Το Blockchain είναι η βασική τεχνολογία πίσω από τα περισσότερα κρυπτονομίσματα. «Ωστόσο, η χρήση της τεχνολογίας blockchain από το Bitcoin δεν είναι πολύ αποτελεσματική», δήλωσε ο Prasad, ο οποίος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Το μέλλον του χρήματος: Πώς η ψηφιακή επανάσταση μεταμορφώνει τα νομίσματα και τα οικονομικά».
Το κρυπτονόμισμα «χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό επικύρωσης για συναλλαγές που είναι καταστροφικές για το περιβάλλον» με το αποτύπωμα άνθρακα του bitcoin να είναι μεγαλύτερο από ολόκληρη τη Νέα Ζηλανδία. Επίσης, ο Prasad είπε ότι ορισμένα από τα νεότερα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain πολύ πιο αποτελεσματικά από το bitcoin.
Παρ΄όλα αυτά, πιστεύει ότι η τεχνολογία blockchain «θα αλλάξει θεμελιωδώς» τον τρόπο της χρηματοδότησης και τον τρόπο που διεξάγουμε τις καθημερινές μας συναλλαγές, όπως η αγορά ενός σπιτιού ή η αγορά ενός αυτοκινήτου.
«Δεδομένου ότι το bitcoin δεν έχει αποτελεσματική χρησιμότητα ως μέσο συναλλαγής, δεν νομίζω ότι θα έχει κάποια θεμελιώδη αξία πέραν αυτής που του δίνει ο επενδυτής», είπε ο Prasad.
Αναφορικά με τα ψηφιακά νομίσματα, ο καθηγητής πιστεύει ότι θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμα, καθώς μπορεί να παρέχουν μια επιλογή πληρωμής χαμηλού κόστους στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι, αυξάνοντας τη συμμετοχή όλων στην οικονομία και μαζί και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.