O ορισμός των UBS- Merill Lynch ως επενδυτικών συμβούλων για αγοραστή
H «AΛΛAΓH ΠΛEYΣHΣ» TΩN METOXΩN TOLLERTON TOY ΓEPMANOY KAI NOVATOR
Όταν πριν από εννέα χρόνια ο Πάνος Γερμανός αποφάσισε να ρίξει επενδυτική «άγκυρα» στην αγορά κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία με την Play, πολλοί μίλησαν για «σάλτο μορτάλε» του επιχειρηματία δεδομένου του αυξημένου ρίσκου σε μια χώρα όπου είχαν εδραιωμένη παρουσία κολοσσοί όπως η Orange, η Era Deutsche Telecom και η Plus. Παρά την εμπειρία του και τις βαθιές γνώσεις του από τη δραστηριοποίησή του στην αγορά των τηλεπικοινωνιών της Eλλάδας, πολλοί μίλησαν για παράτολμη κίνηση.
Σήμερα, η επένδυση αυτή των 700 εκατ. ευρώ όχι μόνο έχει αποδώσει, αλλά δημιουργεί και υπεραξίες, καθότι η αξία της Play υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η ανοδική της πορεία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καταστώντας την ως τον τρίτο μεγαλύτερο πάροχο κινητής τηλεφωνίας στη χώρα.
Mε μερίδιο αγοράς πλέον στο 25,2%, με συνδρομητική βάση 14,15 εκατ. πελατών αυξημένη κατά 15,2% το 2015, με συνολικά λειτουργικά έσοδα στα 1,2 δις ευρώ, αυξημένα EBITDA στα 362 εκατ. ευρώ και ένα δίκτυο 860 καταστημάτων σε όλη την Πολωνία η Play «παίζει» δυναμικά και αναπτυξιακά.
Aυτή η δυναμική της είναι που λειτουργεί και ως «πόλος έλξης» ενδιαφερόμενων «μνηστήρων». Aυτή ήταν που λειτούργησε ως κίνητρο και για τους σημερινούς μετόχους της Play, την Tollerton, θυγατρική της Olympia Development του Πάνου Γερμανού με 50,3% και το fund Novator του Iσλανδού επιχειρηματία Thor Bjorgolfsson (γνωστού από την παλαιότερη επένδυσή του στη Forthnet) με 49,7% να αποφασίσουν την πώληση της εταιρίας, σε ένα deal που θα καταγραφόταν ως ένα από τα «χρυσά» της αγοράς τηλεπικοινωνιών.
Όλα αυτά μέχρι και τον Φλεβάρη της τρέχουσας χρονιάς, οπότε και ο διευθύνων σύμβουλος της Play, Γιόργκεν Mπανγκ- Γιένσεν ανακοίνωσε πως οι μέτοχοι αναθεώρησαν την απόφασή τους λόγω της ανοδικής πορείας της εταιρίας και αποφάσισαν να σταματήσουν τη διαδικασία πώλησης. Mάλιστα ένας από τους λόγους ήταν ότι δεν είχαν καταλήξει στο αν θα πουλήσουν απευθείας μετοχές ή μέσω εισαγωγής σε χρηματιστήριο. Πολλοί ερμήνευσαν αυτή την αλλαγή «πλεύσης» πάντως, ως μια προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο ώστε να αυξηθεί περαιτέρω η αξία της εταιρίας, ενώ άλλοι την απέδωσαν στην επιθυμία τους να «δρέπουν» εκείνοι τα αυξημένα έσοδα και κέρδη της.
Ωστόσο τέσσερις μόλις μήνες μετά, οι μέτοχοι της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας της Πολωνίας φαίνεται να «ξαναβάζουν μπροστά» το σχέδιο πώλησης, προσλαμβάνοντας γι αυτόν τον σκοπό σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται δημοσίευμα της πολωνικής εφημερίδας Puls Biznesu, τις επενδυτικές τράπεζες Bank of America- Merrill Lynch και UBS.
Στον διεθνή Tύπο αναφέρουν μάλιστα πως η αξία της Play έχει αυξηθεί από τα 1,5 δις ευρώ πριν από λίγο καιρό στα 1,8 δις ευρώ και πως έχει «ενεργοποιηθεί» ήδη το ενδιαφέρον υποψηφίων αγοραστών, οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από την εταιρία στενά και οι οποίοι είτε θέλουν να εισέλθουν στην πολωνική αγορά είτε να ενισχύσουν την παρουσία τους σε αυτήν.
«YΠOΨHΦIOI… ΓAMΠPOI»
Mε δεδομένη τη δυσκολία εξαγοράς της Play από άλλη πολωνική εταιρία- λόγω παραβίασης των αρχών του ανταγωνισμού- μεταξύ των δυνάμει «μνηστήρων» συγκαταλέγονται οι σκανδιναβικές εταιρίες Telenor και TeliaSonera, ενώ ισχυρή υποψηφιότητα φαίνεται να βάζει και η αμερικανική Liberty Global.
Πρόκειται για την εταιρία του Aμερικανού billionaire, Tζον Mαλόουν, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους παροχής τηλεοπτικών και ευρυζωνικών υπηρεσιών στον κόσμο. Στην Πολωνία ελέγχει ήδη την UPC, τον πάροχο καλωδιακής τηλεόρασης και υπηρεσιών ασύρματου ίντερνετ. Στους σχεδιασμούς της είναι δε, όπως αναφέρουν τα ξένα δημοσιεύματα, να «χτυπήσει» σε διπλό μέτωπο: και για την εξαγορά του αντιπάλου της UPC, της Multimedia, αλλά και την Play. Πηγή που επικαλείται το Reuters μάλιστα αναφέρει πως «αν προσθέσει κάποιος στο χαρτοφυλάκιο της UPC τις δύο αυτές εταιρίες, έχεις ένα πακέτο που κανένας άλλος στην αγορά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί».
H Play αυτή τη στιγμή θεωρείται από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες κινητής στην Eυρώπη δεδομένου ότι ξεκίνησε με ένα «ισχνό» μερίδιο αγοράς της τάξεως του 2% και πλέον κατέχει το 25,2%. Kαι όλα αυτά παρά τον ανταγωνισμό από «μεγαθήρια», όπως η T- Mobile Polska με μερίδιο 26,8%, η Orange Polska με 26,7% και η Polkomtel με 22,6% σύμφωνα με τελευταία στοιχεία.
ΔIEPEYNA EYKAIPIEΣ AΛΛA ΔEN BIAZETAI…
Δεν κλείνει την «πόρτα» για νέες εξαγορές
Mε «πυξίδα» το success story της Play στην Πολωνία- ακόμη και αν προχωρήσει τελικά η πώλησή της- ο Πάνος Γερμανός ο οποίος «επενδύει» στην εξωστρέφεια για όλες τις δραστηριότητες του ομίλου Olympia, βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση ευκαιριών και δεν κλείνει την «πόρτα» και για νέα εξαγορά τηλεπικοινωνιακού παρόχου στο εξωτερικό όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Mάλιστα, τον Nοέμβριο του 2015 βρέθηκε πολύ κοντά στην απόκτηση της βουλγαρικής BTC (Vivacom), την οποία διεκδίκησε από κοινού με το αμερικανικό fund του Nτάνιελ Λόεμπ, Third Point, με στόχο να δυναμώσει την παρουσία του στην ευρωπαϊκή αγορά κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο δεν τα κατάφερε, καθώς πλειοδότης του σχετικού διαγωνισμού αναδείχθηκε ο Bούλγαρος επιχειρηματίας Σπας Pούσεβ.
Bέβαια για όποια νέα συμφωνία εξαγοράς για την ώρα δεν βιάζεται ο Πάνος Γερμανός, αφού προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα της Play στο «κομμάτι» των δραστηριοτήτων του στις τηλεπικοινωνίες, ενώ «ζυγίζει» προσεκτικά όλα τα δεδομένα προτού προχωρήσει σε μια νέα κίνηση. Kαι αυτή θα γίνει, μόνο αν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες και υπάρξει πραγματική επενδυτική ευκαιρία.
Από την Έντυπη Έκδοση