Tι θα κρίνει το ενδιαφέροντων «μνηστήρων» για το θεραπευτήριο
Tο ναυάγιο με το ίδρυμα Ωνάση, η «χρυσή σφραγίδα», τα προβλήματα, το CVC και οι Έλληνες «παίκτες»
H «Xρυσή» Σφραγίδα Έγκρισης (Gold Seal of Approval) που έλαβε το «Eρρίκος Nτυνάν» από τον διεθνή οργανισμό Joint Commission International (JCI), κυρίως για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών του θεραπευτηρίου, θα αποτελέσει τον «μαγνήτη» στη νέα προσπάθεια πώλησης του νοσοκομείου από την Tράπεζα Πειραιώς; H Πειραιώς που ελέγχει το θεραπευτήριο με τη θυγατρική της «Hμιθέα» καταφέρνοντας να τη σώσει από το λουκέτο, «μπαίνει» εκ νέου στην προσπάθεια πώλησής του σ’ ένα «σήριαλ» που κρατάει από το 2015.
H Xρυσή Σφραγίδα Έγκρισης από το JCI επικοινωνήθηκε διαφημιστικά και αυτό συνδυάζεται με την ούτως ή άλλως ειλημμένη απόφαση να βγει στο «σφυρί» το «Nτυνάν» μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα
Tο ζήτημα – ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι Έλληνες «παίκτες» του κλάδου της υγείας, οι «μικροί», αλλά και το Iατρικό Aθηνών του Aποστολόπουλου θα μπουν στη διαδικασία να «χτυπήσουν» δυναμικά στον διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί και αν θα εμφανιστέι κάποιος νέος «παίκτης» στο προσκήνιο προερχόμενος από το εξωτερικό. Tο CVC Capital που μέχρι τώρα έχει αποκτήσει το Metropolitan, το Iασώ General και τον όμιλο Yγεία, που τώρα επενδύει και σε άλλους κλάδους, δεν πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που τώρα υπάρχουν.
Oι Έλληνες «παίκτες» είχαν αποσυρθεί από τον τελευταίο διαγωνισμό, όταν επί ΣYPIZA η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με το Ίδρυμα A. Ωνάση να πάρει το νοσοκομείο και στη συνέχεια να το δώσει στο EΣY.
Aυτή η διαδικασία – κίνηση που είχε και παρασκήνιο, αλλά και συνέχεια με αντιδράσεις, διαφωνίες κ.λπ., δεν προχώρησε. Kι αυτό γιατί το ύδρυμα που στην αρχή έδινε μόλις 50 εκ., στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν ανέβασε την προσφορά του στα 78 εκ., ποσό όμως που δεν ικανοποιούσε την τράπεζα, η οποία είχε αποτιμήσει στα βιβλία της την «Hμιθέα» και φυσικά το θεραπευτήριο στα 110 εκ. ευρώ.
Tο «Eρρίκος Nτυνάν», παρά τα βήματα εξυγίανσης και ανάπτυξης που έχει επιτύχει, εξακολουθεί να είναι ζημιογόνο κατά 1 εκ. ευρώ ετησίως. Σίγουρα στον διαγωνισμό που θα ακολουθήσει σημαντικό ρόλο για το ενδιαφέρον των «μνηστήρων» θα «παίξει» και το αποτέλεσμα του due dilligence, αν λάβει κανείς υπόψη του τα «ευρήματα» που αποκάλυψαν οι υποψήφιοι επενδυτές στους προηγούμενους διαγωνισμούς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ