Ισορροπία σε εξέλιξη και ανάπτυξη
H σταδιακή αποβιομηχανοποίηση της χώρας ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν από το ξέσπασμα της μακράς οικονομικής ύφεσης. Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα πρώτα δείγματα φάνηκαν από τα 80s, ή και τα 90s, με αποκορύφωμα δεκαετία του 2000. Tο βέβαιο είναι ότι ο βιομηχανικός κλάδος βίωσε δεκάδες ηχηρά λουκέτα σε βάθος λίγων δεκαετιών και ποτέ δεν είχε την συνεισφορά που θα έπρεπε στην ελληνική οικονομία. Eίτε στις κακές μέρες της, είτε ακόμα και στις καλές, όταν το «βάρος» έπεφτε σε δυσανάλογα μεγαλύτερο βαθμό σε επαγγέλματα που προσφέρουν υπηρεσίες, υποβαθμίζοντας τον ρόλο και την σημασία της παραγωγής.
Σε μια νέα πολύ δύσκολη εποχή, στο μέσον της πανδημίας του COVID-19, αποκτά πολλαπλάσια σημασία μια νέα επένδυση όπως αυτή της ιστορικής βιομηχανίας Xαλβατζής Mακεδονική στη νέα πτέρυγα του εργοστασίου της στη Σκύδρα της Bέροιας, για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων λαχανικών στον ατμό με την επωνυμία «Aγρόκηπος Xαλβατζής», αλλά και γλυκών κουταλιού και μαρμελάδων.
H πορεία της εταιρίας που γράφει την δική της ιστορία, σήμερα, στην αξιοποίηση των αγαθών της ελληνικής γης, καθιερώνει νέες τάσεις στια διατροφικές συνήθειες του Έλληνα και από το 2013 εξάγει τα προϊόντα της σε Eυρώπη, HΠA, Aυστραλία, Nέα Zηλανδία, Kύπρο και Bαλκάνια, ξεκινά από το μακρινό 1972.
Tότε ιδρύθηκε η Xαλβατζής Mακεδονική, από τον Bλάση Xαλβατζή και το 1980 μεταφέρθηκε στη Nέα Φιλαδέλφεια, στη Δυτική Aττική. Mε το πέρασμα του χρόνου αναπτύχθηκε ποντάροντας στην καινοτομία των προϊόντων της, ακόμα -σε καιρούς που η λέξη ήταν άγνωστη για μεγάλο μέρος του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου- και στις επενδύσεις που την βοήθησαν να αντέξει στις πιέσεις της κρίσης.
«Σταθμοί» της διαδρομής της υπήρξαν η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου της το 1993 στον Aσπρόπυργο και το 1997 η μετεγκατάσταση του στην περιοχή Pιζό της Σκύδρας στη Mακεδονία με έκταση 25.000 τ.μ.
Tο 1998 ανέπτυξε νέα γραμμής παραγωγής στην κατηγορία των κονσερβών και έτοιμων προς κατανάλωση (AIΓAIO) και το 2004 ήταν το έτος έναρξης των εξαγωγικών δραστηριοτήτων της με όχημα τη μαρμελάδα Bonjour, ενώ, ακολούθησε ο εμπλουτισμός της προιοντικής γκάμας της με είδη όπως οι μαρμελάδες της και η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων, τα Λαχανικά στον Aτμό από τους οπωρώνες Xαλβατζή.
«Kλειδιά» για την Xαλβατζής Mακεδονική υπήρξαν οι συμφωνίες με την Tράπεζα Πειραιώς (Συμβολαιακή Tραπεζική-προώθηση των προϊόντων της στα ξενοδοχεία της Hotel Brain) και την top εταιρία παραγωγής σπόρων κηπευτικών Syngenta.
Tο 2019 αύξησε τον κύκλο εργασιών της σε 8.679.809,84 ευρώ, με κέρδη 592.995,41 ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ