Η υπαναχώρηση της Laiki Bank και οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Δαυίδ
«Κραυγή αγωνίας» για τη Nutriart. Λίγο πριν… κοπεί το νήμα για την ολοκλήρωση και την εφαρμογή της συμφωνίας χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρίας, η οποία επιτεύχθηκε από την διοίκηση μέσα στο καλοκαίρι με τις 14 πιστώτριες τράπεζες, το σχέδιο σωτηρίας βρίσκεται ξαφνικά στον… αέρα.
Η εμπλοκή δημιουργήθηκε όταν μία από τις τράπεζες και συγκεκριμένα η Laiki Bank, ενώ είχε δεχτεί αρχικά τους όρους της συμφωνίας, υπαναχώρησε, ανατρέποντας την προηγούμενη απόφασή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα στελέχη της τράπεζας θέλουν να εξετάσουν διεξοδικότερα τα οικονομικά δεδομένα της εταιρίας, καθώς η Laiki Bank καλείται να συμμετέχει στο πλάνο διάσωσης της αρτοβιομηχανίας που στόχο έχει να μειώσει το χρέος της με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δημιουργηθούν επισφάλειες.
Βέβαια, η διοίκησή της δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για τα αίτια που την οδήγησαν στην απρόσμενη αλλαγή στάσης, αλλά όπως επισημαίνει θα το πράξει σύντομα.
Σε αναβρασμό
Οι 560 εργαζόμενοι της Nutriart αλλά και ο επικεφαλής του ομίλου, Χάρης Δαυίδ βρίσκονται τις τελευταίες μέρες σε αναβρασμό για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο Δαυίδ και οι στενοί του συνεργάτες έχουν ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας έναν νέο κύκλο συζητήσεων με όλες τις τράπεζες για να λυθεί το θέμα της εμπλοκής που έχει ενσκήψει.
Αυτό που προκαλεί ανησυχία στον μεγαλομέτοχο και θέλει να αποφύγει πάση θυσία είναι μήπως μετά την υπαναχώρηση της Laiki Bank και άλλες τράπεζες ακολουθήσουν τα «χνάρια» της και άρουν την αρχική συναίνεσή τους, με αποτέλεσμα να «ναυαγήσει» όλη η συμφωνία που ήταν απόρροια σκληρών διαπραγματεύσεων για πάνω από δύο χρόνια ανάμεσα στη Nutriart και τις πιστώτριες τράπεζες.
Την Δευτέρα το απόγευμα ήταν προγραμματισμένες μια σειρά συναντήσεων, αλλά μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε κάποια περαιτέρω εξέλιξη σχετικά με το πού κατέληξαν τα εμπλεκόμενα μέρη.
Αυτό σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει ένα καινούριο «γαϊτανάκι» πυρετωδών διαβουλεύσεων, το οποίο όμως, πρέπει, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς, να κλείσει σύντομα, ειδάλλως η εταιρία απειλείται με «black out».
Δράση έχουν αναλάβει και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή απέστειλαν επιστολή στην διοίκηση της Marfin- Laiki, θέτοντάς την ενώπιον των ευθυνών της.
Πιο συγκεκριμένα ζήτησαν από την κυπριακή τράπεζα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να συμμετάσχει στο σχέδιο διάσωσης, καθώς με την στάση τους θέτουν σε κίνδυνο 560 θέσεις εργασίας. Μάλιστα της καταλογίζουν ανακολουθία και ασυνέπεια έναντι των αρχικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη διοίκησή της και επισημαίνουν πως η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους και αβεβαιότητα για το μέλλον λόγω της έλλειψης ρευστότητας.
Οι όροι της συμφωνίας
Η αρχική συμφωνία που είχε επιτευχθεί και με τις 14 πιστώτριες τράπεζες προβλέπει μεταξύ άλλων, επιπλέον χρηματοδότηση της Nutriart με σκοπό την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της κατά 15 εκατ. ευρώ.
Από αυτά τα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τον βασικό μέτοχο, την Tinola Holdings SA (συμφερόντων Δαυίδ) και 5 εκατ. ευρώ από ορισμένες εκ των τραπεζών. Προβλέπει επίσης και σημαντική αύξηση της κεφαλαιοποίησης, κατά το ποσό των 42,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα αρχικά προβλεπόμενα της τροποποιημένης συμφωνίας χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης.
Στόχος του όλου σχεδίου είναι να μειωθεί το χρέος της εταιρίας από τα 122 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με την τελευταία δημοσιοποιημένη λογιστική κατάσταση) σε λιγότερα των 40 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα την καταστήσει βιώσιμη.
Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού της έχει χορηγηθεί από την Proton Bank με εξασφάλιση ακινήτου. Δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής είναι η Εθνική, ακολουθούν από κοινού Eurobank και Emporiki, καθώς και οι Milleniium, Alpha Bank.
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τα ίδια κεφάλαια της άλλοτε κραταιάς αρτοβιομηχανίας έχουν καταστεί αρνητικά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει για ακόμη μια φορά να… κατεβάσει τους διακόπτες της (όπως είχε γίνει και τον περασμένο Αύγουστο).
Γι’ αυτό και η διοίκηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να αποφύγει μια τέτοια δυσάρεστη τροπή.
Ήδη, εκτός από τις συζητήσεις με τις τράπεζες, τα τελευταία χρόνια ακολουθεί και μια «σφιχτή» πολιτική που περιλαμβάνει περικοπές λειτουργικού κόστους ώστε να συγκρατηθούν οι δαπάνες της εταιρίας.
Από το τέλος Δεκεμβρίου του 2011 μέχρι και τον Μάρτιο του 2012 εφάρμοσε το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης 50 εργαζομένων, ενώ πληροφορίες θέλουν να εξετάζει και την πώληση του δικτύου διανομής.
Μόνο την τελευταία διετία με στόχο τη μείωση των εξόδων, μεταβίβασε την εταιρία «Γιώτης», τα σήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα της Fytro, παραχώρησε στην αλυσίδα Everest το δίκτυο καταστημάτων λιανικής της «Κατσέλης», έκλεισε το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, μετέφερε τη γραμμή παραγωγής του γερμανικού ψωμιού από τη συμπρωτεύουσα στην Αθήνα και κατάργησε κωδικούς που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Οι «αντίπαλοι» επωφελούνται
Τα προβλήματα της Nutriart αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» των ανταγωνιστών της, οι οποίοι «δρυός πεσούσης»… κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς σε μια συνολικά πτωτική λόγω της κρίσης αγοράς.
Χαρακτηριστική παράδειγμα η Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, η οποία φαίνεται να «κερδίζει πόντους», παρουσιάζοντας στο εννεάμηνο αύξηση τζίρου και ενίσχυση κερδοφορίας τόσο σε επίπεδο ομίλου, όσο και σε επίπεδο μητρικής. Συγκεκριμένα οι ενοποιημένες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,47% στα 58,09 εκατ. ευρώ, ενώ τα μικτά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.
«Χώρο» έχει αφήσει η Nutriart και στην έτερη… αντίπαλό της, την Elbisco της οικογένειας Φιλίππου, η οποία ναι μεν αντιμετωπίζει επίσης μια σειρά προβλημάτων, όμως τον τελευταίο καιρό δείχνει να αποσπά σημαντικά μερίδια αγοράς με κωδικούς προϊόντων της.