Ταξιδιωτική απαγόρευση σε ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει στις 3 χώρες οι οποίες πλήττονται σοβαρά από το ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού Έμπολα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα επέβαλε η κυβέρνηση της Τζαμάϊκας.
Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας της Τζαμάικα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η απαγόρευση αφορά σε «άτομα που ταξιδεύουν άμεσα ή έμμεσα, από ή διάμεσων» των χωρών της δυτικής Αφρικής όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα θανατηφόρα κρούσματα του Έμπολα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων για τα πρόσωπα που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες που αποτελούν εστία της επιδημίας του Έμπολα δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διορισμού ενός προσώπου που θα είναι αρμόδιο για τον συντονισμό της εκστρατείας για την αντιμετώπιση του ιού σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
«Δεν έχω φιλοσοφικού χαρακτήρα αντίρρηση για την απαγόρευση των μετακινήσεων, αλλά όλες οι συνομιλίες με ειδικούς δείχνουν ότι αυτό το μέτρο θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από τα μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια που έχουμε θέσει σε εφαρμογή», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο μετά τη σύσκεψη με την ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την αντμετώπιση της θανατηφόρας επιδημίας.
Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, μία τέτοια απαγόρευση θα ωθούσε τα άτομα που προέρχονται από την Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα μεταφοράς για να φθάσουν στους προορισμούς τους και στην απόκρυψη των χωρών προέλευσής τους.
«Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε, τελικά, λιγότερες πληροφορίες για τους πιθανούς φορείς του ιού», απάντησε ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος στα μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου που διατύπωσαν αιτήματα για την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διορισμού ενός «τσάρου», ενός προσώπου που θα είναι επιφορτισμένο με τον συντονισμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο του συνόλου των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι πιθανόν να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία.
«Μπορεί να ήταν θετικός ο διορισμός κάποιου άλλου», είπε, τονίζοντας ότι αυτό δεν θα σήμαινε αμφισβήτηση του έργου της υπουργού Υγείας Σίλβια Μπέργουελ ή του δρ Τόμας Φρίντεν, διευθυντή των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).
Τουλάχιστον 4.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής εξαιτίας του ιού, στο χειρότερο ξέσπασμα της επιδημίας που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά.