Η Δούμα (κάτω Βουλή) της Ρωσίας ενέκρινε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση τη νέα ρωσο-αμερικανική συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού START με 350 ψήφους υπέρ έναντι 58 κατά.
Η συνθήκη, η οποία υπεγράφη τον Απρίλιο από τους προέδρους της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εγκρίθηκε στην πρώτη από τις τρεις συνολικά ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στη ρωσική κάτω Βουλή των 450 εδρών.
Ένα πραγματικό αίτημα για πολλά χρόνια, ο πυρηνικός αφοπλισμός των παλαιών αντιπάλων του ψυχρού πολέμου, συζητείται από την πτώση του τοίχους του Βερολίνου και μετά, αλλά μόνο τώρα, 20 χρόνια μετά, άρχισαν οι συνθήκες να ωριμάζουν σχετικά. Οι βουλευτές της Ρωσίας θα συνεχίσουν τη συζήτηση της νέας συνθήκης τον Ιανουάριο, μετά τις χειμερινές διακοπές.
Η Ρωσία, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, “δεν συμφωνεί καθόλου” με μια ερμηνεία της αμερικανικής Γερουσίας που υπάρχει στην επικύρωση από την ίδια της νέας ρωσο-αμερικανικής συνθήκης πυρηνικού αφοπλισμού START, σύμφωνα με την οποία δεν υφίσταται κάποια περιοριστική σχέση με την πυραυλική άμυνα, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
“Υπάρχει στο ψήφισμα (της αμερικανικής επικύρωσης) μια δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις του προοιμίου της συνθήκης δεν δημιουργούν νομική υποχρέωση για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Λαβρόφ στη Δούμα (κάτω Βουλή), η οποία εξετάζει σήμερα τη νέα συνθήκη σε πρώτη ανάγνωση.
“Ακριβώς εκεί (στο προοίμιο) είναι που καταγράφεται η σχέση μεταξύ της START και της πυραυλικής άμυνας, όπως και η επίδραση της START στους μη πυρηνικούς εξοπλισμούς (και) στη στρατηγική σταθερότητα”, διευκρίνισε ο Λαβρόφ.
“Εμείς δεν συμφωνούμε καθόλου. Είναι μία αυθαίρετη ερμηνεία των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου”, προσέθεσε.
“Η συνθήκη, όπως οποιαδήποτε συνθήκη, αποτελεί ένα όλον και ένα σύνολο συμφωνιών που εξασφαλίστηκαν με τίμημα μακρά εργασία και πρέπει να εφαρμόζεται στο σύνολό της, χωρίς κανέναν περιορισμό”. Ο Λαβρόφ είχε καλέσει το πρωί, τους βουλευτές της Δούμα να υπερψηφίσουν τη συνθήκη.